Ούτε αποφάσεις ούτε κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Ούτε αποφάσεις ούτε μέτρα ανακοινώθηκαν χθες από το έκτακτο Συμβούλιο των Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ εναντίον της τουρκικής επιθετικότητας και παραβατικότητας της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο. Το έκτακτο ΣΕΥ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση στην άτυπη επίσης σύνοδο των 27 ΥΠΕΞ στο Βερολίνο (27-28 Αυγούστου), στην οποία αναμένεται να παρουσιάσει ένα προσχέδιο θέσεων ο Ζοζέπ Μπορέλ. Επικράτησε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η θέση της προεδρεύουσας Γερμανίας για την πρωτοβουλία Μέρκελ, που παραπέμπει Ελλάδα και Τουρκία σε διάλογο για επίλυση της διαφοράς τους.

Ενδεικτική ήταν η σύσταση της προεδρεύουσας Γερμανίας 24 ώρες πριν το έκτακτο ΣΕΥ, η οποία χαρακτήρισε ανησυχητική την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και παρότρυνε τις δύο πλευρές να συνομιλήσουν για να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση. «Αυτές οι εντάσεις είναι ανησυχητικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Steffen Seibert, καλώντας τις χώρες «να συνομιλήσουν απευθείας μεταξύ τους» για να επιλύσουν τη διαφορά.

Σημειώνεται ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με την κα Μέρκελ τόσο του Έλληνα Πρωθυπουργού όσο και του Τούρκου Προέδρου έδιναν και έπαιρναν τις τελευταίες μέρες και 24ωρα.

Ο πήχης των προσδοκιών είχε ανέβει από τα δημοσιεύματα, τις δηλώσεις και τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν νωρίτερα, ότι η ελληνική διπλωματία απαιτούσε τουλάχιστον να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα κατά της Τουρκίας και μήνυμα στήριξης της Ελλάδας και της Κύπρου έναντι της τουρκικής επιθετικότητας. Ζητούμενο ήταν επίσης από το ΣΕΥ να δεσμεύσει την Άγκυρα σε έναν αξιόπιστο και παραγωγικό διάλογο για επίλυση της διαφοράς της με την Ελλάδα. Μια προειδοποίηση εξάλλου προς την Τουρκία για επιπτώσεις στην περίπτωση κλιμάκωσης των προκλήσεών της θα έστελνε ισχυρό μήνυμα. Στόχος της ελληνικής διπλωματίας ήταν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να αναγνωριστεί η συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και πέραν της καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων να καταγραφεί επίσης η έμπρακτη στήριξη σε Ελλάδα και της Κύπρο έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.

Ένα ερώτημα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, κ. Νίκος Δένδιας, από «Τα Νέα» ήταν αν θα ζητούσε την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της ΕΕ –που κοινώς είναι γνωστό ως «η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απάντησε πως «αναλόγως των εξελίξεων και της συμπεριφοράς της Τουρκίας, θα ήμουν αναγκασμένος να το ζητήσω».

Η χθεσινή έκτακτη συνεδρία του ΣΕΥ κράτησε πάνω από τρεις ώρες και αναμενόταν δήλωση από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την ΚΕΠΑΑ. Η σύνοδος θα ασχολείτο επίσης με τη Λευκορωσία και τον Λίβανο. Για τη Λευκωσία η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , ανάρτησε την απαίτησή της για κυρώσεις εναντίον εκείνων που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές αξίες…

 

 

 

Ζητούν από τις ΗΠΑ κοινό μέτωπο με ΕΕ για κυρώσεις σε Τουρκία

Επιστολές Μενέντεζ-Βαν Χόλεν και Μπιλιράκη-Ντόιτς σε Πομπέο

Να αξιοποιήσει τη συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, προκειμένου να ζητήσει ευθέως την απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική ΑΟΖ, καλούν με επιστολή τους στον Μάικ Πομπέο οι Αμερικανοί Γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν.
Οι δύο Γερουσιαστές ζητούν οι ΗΠΑ να αναπτύξουν από κοινού με την ΕΕ ένα σχέδιο συνολικών κυρώσεων που θα επιβληθούν σε βασικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας. Οι γερουσιαστές ζητούν να επιβληθούν αυτές οι κυρώσεις εάν η Τουρκία συνεχίσει να ενεργεί παράνομα στην Ανατολική Μεσόγειο και να αρνείται να διευθετήσει αυτά τα προβλήματα κάτω από τη διαιτησία του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Οι Συμπρόεδροι της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο, Γκας Μπιλιράκης και Τεντ Ντόιτς, σε επιστολή τους, επίσης, προς τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ζητούν όπως ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι η συνέχιση των προκλήσεών της στην Ανατολική Μεσόγειο θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και να ζητήσει την άμεση επιστροφή του Ορούτς Ρέις και τον τερματισμό των προκλητικών της ενεργειών στην περιοχή.
Ο κ. Πομπέο αναμενόταν να συναντηθεί χθες μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του ΣΕΥ με τον Έλληνα ΥΠΕΞ.

 

 

 

Επιστολές Τσαβούσογλου σε ΥΠΕΞ της ΕΕ, ΓΓ ΟΗΕ και ΓΓ ΝΑΤΟ

Επιστολή για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τις θέσεις της Τουρκίας απέστειλε προχθές στους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών και στον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Στην επιστολή του, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι τα μονομερή βήματα και οι συμμαχίες της Ελλάδας και της ε/κ πλευράς απέκλεισαν την Τουρκία, παρά τις εκκλήσεις για συνεργασία και διάλογο της Άγκυρας και της «τδβκ», όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος. Αναφέρθηκε σε λεγόμενη θαλάσσια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και του Λιβάνου και καταδεικνύει την απροθυμία της Ελλάδας να ξεκινήσει έναν έντιμο διάλογο με την Τουρκία.
Οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν πρέπει να υποφέρουν περαιτέρω λόγω των ιδιοτροπιών της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ο κ. Τσαβούσογλου κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε άδικη -όπως ανέφερε- απόφαση που θα μπορούσε να ληφθεί εναντίον της Τουρκίας, η οποία έχει αποδείξει τις καλές της προθέσεις μέχρι τώρα πολλές φορές. Παρόμοιες επιστολές στάληκαν επίσης στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τους ΥΠΕΞ των μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.

 

Νίκη Κουλέρμου