Ούτε του χρόνου το νέο περιφερειακό δημοτικό σχολείο Λειβαδιών-Ορόκλινης

Δεν τα βρίσκουν για το χώρο οι δύο Τοπικές Αρχές

 

Για το 2024, υπό προϋποθέσεις, μετατίθεται η κατασκευή νέου περιφερειακού δημοτικού σχολείου για τις ανάγκες των Λειβαδιών και της Ορόκλινης, όπως αποκαλύπτεται μέσα από απαντητική επιστολή του Υπουργού Παιδείας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Πασιουρτίδη. Στην επιστολή, ημερομηνίας 14 Νοεμβρίου 2022, ο Πρόδρομος Προδρόμου επισημαίνει ότι μολονότι παραμένει σε ισχύ η απόφαση, δεν έχει προβλεφθεί σχετικό κονδύλι για το 2023. Ο λόγος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η διαφωνία ανάμεσα στον Δήμο Λειβαδιών και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης για τον ακριβή χώρο όπου θα κτιστεί το νέο δημοτικό. Το Υπουργείο Παιδείας, όπως αναφέρει ο κ. Προδρόμου, έχει δώσει προθεσμία στις δύο Τοπικές Αρχές μέχρι το τέλος του 2022 για να συμφωνήσουν για τη χωροθέτηση και σε περίπτωση που δεν βρεθεί κοινή συνισταμένη, το υπουργείο θα πάρει την απόφαση.

Όπως πληροφορούμαστε, οι δύο Τοπικές Αρχές είχαν υποβάλει στο αρχικό στάδιο του αιτήματος συμφωνημένη τοποθεσία, η οποία όμως κόπηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος λόγω του ότι είναι κοντά στη λίμνη Ορόκλινης. Στη συνέχεια, το Υπουργείο Παιδείας αντιπρότεινε κάποια άλλα τεμάχια επί των οποίων όμως, όντως υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στον Δήμο Λειβαδιών και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης.

Η απόφαση για περιφερειακό σχολείο λήφθηκε μετά από ξεχωριστά αιτήματα από τις δύο Τοπικές Αρχές.  Πρώτα η Ορόκλινη ζήτησε την ανέγερση δεύτερου δημοτικού σχολείου και δεύτερου νηπιαγωγείου προτάσσοντας τις αυξημένες ανάγκες από τον μεγάλο αριθμό περίπου 400 μαθητών στο υφιστάμενο δημοτικό σχολείο. Στη συνέχεια, τα Λειβάδια υπέβαλαν παρόμοιο αίτημα (για δεύτερο δημοτικό και τρίτο νηπιαγωγείο), οπότε το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την ανέγερση μιας περιφερειακής σχολικής μονάδας και για τις δύο κοινότητες.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.