Ούτε δημόσιο ούτε ιδιωτικό σχολείο η Αγγλική Σχολή – Χάσμα μεταξύ Συντεχνίας και Διεύθυνσης

Χωρίς προοπτική συνεννόησης ο διάλογος συντεχνίας και Διεύθυνσης  

Δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική συνεννόησης και συμφωνίας μεταξύ προσωπικού και Διεύθυνσης της Αγγλικής Σχολής, όπως διαφάνηκε μετά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, η οποία συζήτησε το νομικό καθεστώς και τις υποχρεώσεις της Σχολής.

Όπως λέχθηκε, παρά το ότι την περασμένη εβδομάδα φάνηκε πως η συντεχνία και η Διεύθυνση τα βρήκαν, μετά τη μεσολάβηση του Υπουργείου Εργασίας κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει, καθώς, όπως κατήγγειλε η συντεχνία, με την επιστροφή της προέδρου της στα καθήκοντά της, αυτή ενημερώθηκε πως θα βρίσκεται υπό επιτήρηση. Η συντεχνία κατήγγειλε εκ νέου αυταρχικές συμπεριφορές από μέρους της Διοίκησης. Η πλευρά της Διοίκησης απέρριψε τις κατηγορίες για αυταρχισμό και έλλειψη επικοινωνίας, σημειώνοντας ακόμα ότι οι καθηγητές αρνήθηκαν μείωση απολαβών πέρσι κατά την πανδημία.

Πέραν των πιο πάνω, στη συζήτηση τέθηκε έντονα το καθεστώς της Αγγλικής Σχολής. Οι βουλευτές εξέφρασαν προβληματισμούς που απορρέουν από το ειδικό καθεστώς, μιας και ενώ η Σχολή χρηματοδοτείται με διάφορους τρόπους από το Δημόσιο, δεν θεωρείται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Όπως εξήγησε εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, το θέμα κρίθηκε το 2007 από το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφαση, σύμφωνα με την οποία η Αγγλική Σχολή είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Παρόλ’ αυτά δεν υπάγεται στο νόμο περί ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά έχει δικό της νόμο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι είναι τεράστιο το πρόβλημα. Το οξύμωρο σχήμα, είπε, είναι ότι δεν είναι ούτε δημόσιο ούτε ιδιωτικό ακριβώς, είναι κάτι μεταξύ τους, ειδικό. «Έκανε επίσης, εκ μέρους της Επιτροπής, έκκληση σε συντεχνία και Διεύθυνση να επιδείξουν καλή θέληση στις 21 Οκτωβρίου στο Υπουργείο Εργασίας, για να μη θυματοποιούνται οι μαθητές.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, είπε ότι σοβεί κρίση με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου, «το οποίο με έναν αυταρχικό τρόπο προσπαθεί να ποινικοποιήσει το ιερό δικαίωμα του συνδικαλισμού και να επιβάλει ένα καθεστώς, το οποίο, κατά την άποψή μας, δεν είναι καθεστώς του 21ου αιώνα». «Απευθύνουμε για μια ακόμα φορά έκκληση προς την ηγεσία της Αγγλικής Σχολής αλλά και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τους έχει διορίσει, να αναλάβουν την ευθύνη εκτόνωσης της κρίσης», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, καταδίκασε απερίφραστα «τις αυταρχικές συμπεριφορές και την ποινικοποίηση του συνδικαλισμού». «Για όλα αυτά θα καταθέσουμε νέο – σύγχρονο νομικό πλαίσιο λειτουργίας της Σχολής», συμπλήρωσε.

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.