Ούτε για το Κυπριακό ή τα Βαρώσια πήρε θέση ο Ισραηλινός Πρόεδρος

Επιμένει στον East Med o Πρόεδρος, ούτε λέξη από τον Χέρτσογκ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Ισραηλινός ομόλογός του Ισαάκ Χέρτσογκ καταδίκασαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν χθες Τετάρτη, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου στην Κύπρο. Οι δύο άνδρες τόνισαν την ανάγκη να εξευρεθεί μια λύση στο Ουκρανικό μέσω του διαλόγου και με διπλωματικά μέσα.

Ο Πρόεδρος σημείωσε στις δηλώσεις του ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον ενεργειακό εφοδιασμό και τις τιμές της ενέργειας και αυτό, επεσήμανε, ενισχύει ακόμη περισσότερο το επιχείρημα και την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. χρειάζεται διαφοροποιημένο και σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό, για την ενεργειακή της ασφάλεια.

«Από αυτή την άποψη, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Αν. Μεσόγειος, της οποίας οι χώρες μας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., παρέχοντας εναλλακτικές διαδρομές και επίσης καθαρότερες πηγές ενέργειας», σημείωσε. Παρόλο που ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στον αγωγό East Med, και τη δυνατότητα διαφοροποίησης των ευρωπαϊκών διαδρομών ανεφοδιασμού (σε αέριο και υδρογόνο) εντούτοις ο Πρόεδρος του Ισραήλ δεν σχολίασε καθόλου το κεφάλαιο αυτό.

Ο Πρόεδρος Χέρτσογκ αναφέρθηκε στη διμερή συνεργασία σε πολλούς τομείς και στη δημιουργία νέων οικονομικών συνεργειών και στην ανάγκη οι σχέσεις αυτές να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις αξιώσεις τόσο της Τουρκίας όσο και της τ/κ ηγεσίας για λύση δύο κρατών, που αντίκειται στη συμφωνημένη βάση λύσης και στις μονομερείς και παράνομες ενέργειες στο έδαφος και στη θάλασσα που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Σ. Ασφαλείας. Θέμα το οποίο ο κ. Χέρτσογκ απέφυγε να σχολιάσει. Αναφερόμενος, όμως, στην τραγωδία στην Ουκρανία είπε ότι αυτή αποτελεί υπενθύμιση για την ανάγκη να εργαστούν όλοι μαζί για την προστασία των αρχών και αξιών και ότι αυτό θα είναι το μήνυμά του που θα δώσει στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρασημοφόρησε πάντως, τον κ. Χέρτσογκ με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου του Γ’.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.