Δυσαρέσκεια γιατρών από τους χειρισμούς της ηγεσίας τους

Δυσαρεστημένοι παρουσιάζονται αρκετοί γιατροί λόγω του χειρισμού του ζητήματος που έτυχε το μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ ΠΙΣ και επίσημης πλευράς αλλά και γενικότερα με τη στάση μερίδας της ηγεσίας έναντι του ΓεΣΥ, μετά και τις τελευταίες παραχωρήσεις που έγιναν από πλευράς Υπουργείου Υγείας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το εν λόγω μνημόνιο δεν οδηγήθηκε στα θεσμικά όργανα του ΠΙΣ για έγκριση, ούτε και είχαν ενημερωθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι, μόνο μια ομάδα γιατρών. Μάλιστα και εντός της συγκεκριμένης ομάδας υπήρξαν διαφωνίες ως προς το χειρισμό του όλου θέματος και τελικά επικράτησε η πλειοψηφική τάση να απορριφθεί άμεσα. Ωστόσο η συγκεκριμένη απόρριψη έφερε νέες αναταράξεις μεταξύ των γιατρών και ερωτήματα, αφού σε αυτό το μνημόνιο ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις που έθετε ο ΠΙΣ το τελευταίο διάστημα.

Άλλωστε πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν τα κοινά σημεία που οδήγησαν και τον σύμβουλο του ΠΙΣ, που ανήκει σε γνωστό ελεγκτικό οίκο, ο οποίος συνεργάζεται μαζί τους και έχει προχωρήσει και σε έρευνες σε σχέση με το ΓεΣΥ, να προτείνει όπως οι δυο πλευρές βρουν τη χρυσή τομή.

Παράλληλα οι γιατροί τελούν και υπό σύγχυση από τη διγλωσσία που επικρατεί μεταξύ της ηγεσίας του ΠΙΣ. Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ιδιωτών Γιατρών (και μέλος του Συμβουλίου του ΠΙΣ), Χάρης Αρμεύτης, μιλώντας χθες στον «Άστρα» επιβεβαίωσε την ύπαρξη πρότασης αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «οι γιατροί απέρριψαν και θεώρησαν ως άκυρη τη συγκεκριμένη πρόταση που κατατέθηκε στον ΠΙΣ». Αντίθετα μέσα από δημόσιες δηλώσεις τους τις προηγούμενες μέρες ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, Μάριος Καραϊσκάκης, διέψευσε την ύπαρξη του μνημονίου δηλώνοντας ότι πρόκειται για κατασκεύασμα του Υπουργείου Υγείας και του ΟΑΥ.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, ισχυρίστηκε πως δεν υπήρξε καμία διαβούλευση και καμία πρωτοβουλία και έκανε λόγο για επικοινωνιακά τεχνάσματα του Υπουργείου Υγείας.

Επιμένουν με πολυασφαλιστικό

Επίσης χθες ο κ. Αρμεύτης τάχθηκε υπέρ ενός πολυασφαλιστικού σχεδίου υγείας εκτιμώντας ότι το προτεινόμενο ΓεΣΥ με βάση την εμπειρία άλλων χωρών που το εφαρμόζουν δεν θα πετύχει. Πρόσθεσε ότι όλα τα θέματα που αφορούν το ΓεΣΥ είναι σε εκκρεμότητα. Το σύστημα που προσφέρουν, είπε, συζητήθηκε εδώ και καιρό και υπάρχει ένα χάσμα το οποίο δεν μπορεί να γεφυρωθεί.

Τόνισε ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν μπορεί να φιμώνεται και υπογράμμισε ότι οι γιατροί το είχαν πει από την αρχή ότι δεν συμφωνούν με το προτεινόμενο ΓεΣΥ. Το πολυασφαλιστικό, είπε, διασφαλίζει την ποιότητα που δεν μπορούν να εγγυηθούν τα κρατικά μονοπώλια. Αυτό το στόχο, πρόσθεσε, έχει και η προώθηση εδώ και δυο μέρες της πρωτοβουλίας των ιδιωτών γιατρών, στην οποία συμμετέχουν ήδη 200 γιατροί για δημιουργία ενός άλλου Σχεδίου Υγείας. Κατήγγειλε ότι υπάρχει μια πολεμική εναντίον της αντίθετης άποψης και δαιμονοποιείται η θέση των ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι έντιμα δήλωσαν ότι δεν θέλουν να συμμετέχουν στο ΓεΣΥ.

Αυξάνονται οι εγγραφές στο ΓεΣΥ

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εγγραφές των γιατρών στο σύστημα. Ο Υπουργός Υγείας πραγματοποίησε σύσκεψη προχθές με τον ΟΑΥ για να ενημερωθεί και, όπως προκύπτει, μέχρι στιγμής 220 γιατροί εγγράφηκαν ήδη στους καταλόγους.

Ελένη Κωνσταντίνου