Ούτε μια, ούτε δυο, ούτε τρεις οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξηΠοιες αφορούν ποιους, πότε ολοκληρώνονται και ποιες έμειναν στάσιμες

Σειρά ερευνών βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα και αφορούν κρατικές δομές για ενδεχόμενες παραλείψεις ή και ενδεχόμενα αδικήματα.

Η έρευνα για εξαφανίσεις γυναικών και κοριτσιών των θυμάτων του Νίκου Μεταξά και τον τρόπο που χειρίστηκαν τις καταγγελίες οι αστυνομικές αρχές είναι μια από εκείνες που συγκεντρώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Πρόεδρος της Αρχής Διερεύνησης Παραπόνων, κ. Ανδρέας Πασχαλίδης, ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι αναμένεται οι έρευνες και το σχετικό πόρισμα να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Το πόρισμα τότε θα υποβληθεί στον Γενικό Εισαγγελέα. Απαντώντας σε ερώτηση της «Χαραυγής», ανέφερε ότι οι ανακριτές έχουν δικαιοδοσία να επικοινωνήσουν με τον παραιτηθέντα Αρχηγό της Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου, για μαρτυρία. Όπως εξήγησε, ερευνώνται ενέργειες και τυχόν παραλείψεις ΜΟΝΟ μελών της Αστυνομίας και αν διαφανούν ενδεχόμενες ευθύνες πολιτών, θα περιληφθούν ώστε να αποφασίσει η Γενική Εισαγγελία ως προς τον χειρισμό.

Βαθύ σκοτάδι…

Η Έρευνα για τις καταγγελίες του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP), για το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης, βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Σε επικοινωνία της «Χαραυγής» με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο κ. Κώστας Κληρίδης ανέφερε ότι δεν υποβλήθηκε ακόμα οποιοδήποτε πόρισμα της Μονάδας Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ). Για τη συγκεκριμένη έρευνα δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για το πού βρίσκεται, παρόλο που η εφημερίδα μας αποτάθηκε και στο παρελθόν να πληροφορηθεί για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, λόγω του ότι στο επίκεντρο είναι οι κατηγορίες σε βάρος του Προέδρου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα για τον 14χρονο Στυλιανό που διεξάγεται από την Επίτροπο Διοικήσεως και εξετάζει τυχόν ευθύνες αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών σε σχέση με το θάνατο του παιδιού, περιλαμβανομένων πειθαρχικών αδικήματων από πράξεις ή παραλείψεις και τυχόν ποινικών αδικημάτων.

Όπως είχε επισημάνει μετά το διορισμό του Γραφείου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για διεξαγωγή της εν λόγω έρευνας η Επίτροπος Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, τα πορίσματα του Γραφείου της δεν είναι δικαστικές αποφάσεις και άρα δεν είναι δεσμευτικού χαρακτήρα. Από την άλλη, η έρευνα που αφορά τον 14χρονο Παναγιώτη Στεφανή, που όπως φαίνεται υπήρξε θύμα σχολικού εκφοβισμού, συνεχίζονται με τη συμβολή ειδικού από τη Σκότλαντ Γιαρντ, για να διαφανεί η αιτία θανάτου του Παναγιώτη. Όπως πρόσφατα υπογράμμισε ο δικηγόρος της οικογένειας, Ανδρέας Χρίστου, διαφαίνονται κενά στην κυπριακή νομοθεσία, η οποία δεν τιμωρεί το bullying. Παρόλον ότι η έρευνα για μαθήτρια με μαντίλα ολοκληρώθηκε, αναμένεται ακόμα ο χειρισμός σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία των θεμάτων που προέκυψαν από το Υπουργείο Παιδείας (ΥΠΠΑΝ).

Στο πόρισμα του ΥΠΠΑΝ προέκυψαν θέματα που αφορούσαν στη διαχείριση του περιστατικού από τον Διευθυντή του σχολείου. Όσον αφορά στην Έρευνα για Θαλασσινές Σπηλιές, που βρίσκεται ενώπιον της Επιτρόπου Διοικήσεως από τον Φεβρουάριο του 2019, αναμένονται τα σχόλια του Τμήματος Περιβάλλοντος για το θέμα που πλέον χάθηκε από την επικαιρότητα.

Άννα Μισιαούλη