Ούτε… ψύλλος στον κόρφο των επιτήδειωνΤου Γιώργου Χατζηαντώνη
Η ΚΟΠ ανακοίνωσε χθες τα περιβόητα μέτρα για πάταξη των στημένων αγώνων στη Β’ Κατηγορία.

Είναι εμφανής η πρόθεση της Ομοσπονδίας να ενισχύσει σε κάποιο βαθμό οικονομικά τις ομάδες Β’ Κατηγορίας και ταυτόχρονα να θεσπίσει κανονισμούς που να προνοούν τίμημα και κυρώσεις για εκείνες που εμπλέκονται σε στημένους αγώνες. Η ουσία, όμως, είναι κατά πόσον τα συγκεκριμένα μέτρα μπορούν να βάλουν τροχοπέδη στους επιτήδειους που αλωνίζουν στο χώρο και το μόνο που σκέφτονται είναι το εύκολο κέρδος και όχι τα ίδια τα σωματεία. 


Μπορούν να αποτρέψουν το κάθε λαμόγιο από το να κάνει τα δικά του; Ιδού το ερώτημα. Οι χορηγίες της ΚΟΠ θα ανέρχονται περίπου 100.000 ευρώ για την Πρέμιερ Β και 75.000 για τη Στάνταρ Β. Βάσει των νέων κανονισμών το μάξιμουμ πρόστιμο για πέντε φακέλους είναι 85.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και ποινή αποκοπής των χορηγιών της Ομοσπονδίας. Με έναν απλό υπολογισμό το οικονομικό κόστος για ένα σωματείο που θα έχει πέντε φακέλους θα είναι πέριξ τις 185.000 ευρώ για την Πρέμιερ Β και 155.000 για τη Στάνταρ Β, όμως η διαγραφή είναι αποτρεπτικός παράγοντας. Ωστόσο, μπορεί οποιοσδήποτε επιτήδειος να κάνει τη δουλειά του με τρεις φακέλους, αφού το κόστος πέφτει στις 115.000 ή 90.000 ευρώ και αφαίρεση 9 βαθμών.

Δηλαδή, ούτε… ψύλλος στον κόρφο τους, εάν αναλογιστούμε τα πόσα που βγάζουν από τα παράνομα στοιχήματα για κάθε στημένο αγώνα.

Υ.Γ.: Με τις αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας θα ασχοληθώ προσεχώς. Εκ πρώτης, πάντως, μου θυμίζει κάτι σαν… Γιουροβίζιον!