Ούτε σπιθαμή κοινό έδαφος… δεν βρήκε η Λουτ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχεται την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, στο Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος

Δοκιμάζονται οι αντοχές των Ην. Εθνών και τα Η.Ε. «δοκιμάζουν ιδέες»

Εις μάτην η κα Λουτ προσπάθησε στις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε χθες με τους δύο ηγέτες και τους συνεργάτες τους να βρει κοινό έδαφος για να καταστεί κατορθωτή η σύγκληση νέας άτυπης διάσκεψης 5+1. Από τη μια στη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη προσπάθησε να βάλει κάτω ιδέες που να «συμφιλιώνουν» τη λύση ΔΔΟ με την απαίτηση των Τούρκων για κυριαρχία δύο κρατών. Ωστόσο η ε/κ πλευρά επιμένει στη λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ότι αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουν τα Ηνωμένα Εθνη στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά. Από την άλλη στη συνάντηση με τον κ. Τατάρ η κα Λουτ εισέπραξε επίσης «όχι» στην πρόταση Γκουτέρες για το διορισμό ειδικού εκπροσώπου και συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της φόρμουλας που έθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κραν Μοντανά.

Γενικά όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Χ» υπάρχει δυστοκία και ένταση σε ό,τι αφορά στη σύγκληση νέας άτυπης διάσκεψης και σ’ αυτό θα επιμείνει ο Πρόεδρος στη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Γκουτέρες την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Προς το παρόν η πίεση από πλευράς Ε.Ε. ασκείται με την αναβολή της συζήτησης των ευρωτουρκικών σχέσεων για το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μέχρι την πραγματοποίηση της άτυπης συνάντησης ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει έτοιμος, αν ο Γενικός Γραμματέας το κρίνει χρήσιμο, να έχουν κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Μια παρόμοια συνάντηση είχε γίνει με τον κ. Ακιντζί στη Νέα Υόρκη και είχε ανοίξει το δρόμο για το Κραν Μοντανά το 2017… Επίσης ο Πρόεδρος επιμένει στις προτάσεις του για ουσιαστικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Βαρώσι, Τύμπου), όπως αυτά κατατέθηκαν κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη, στη Γενεύη, στις 27 – 29 Απριλίου.

Όλα τα πιο πάνω -ετοιμότητα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από κει που έμειναν, ετοιμότητα για άτυπη συνάντηση και ΜΟΕ- επαναλήφθηκαν από τον Πρόεδρο στη χθεσινή συνάντηση που είχε με την κα Λουτ.

Τατάρ: Κυριαρχική ισότητα και μετά άτυπη συνάντηση

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την κα Λουτ ο Τ/κ ηγέτης απέρριψε την πρόταση Γκουτέρες για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο που έθεσε στο Κραν Μοντανά. Επανέλαβε ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στην αποδοχή δύο ίσων ανεξάρτητων κρατών που θα βασίζονται στην κυριαρχική ισότητα. Είπε ακόμα στην κα Λουτ ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε άτυπη συνάντηση αλλά για να πάρει μέρος σε μη άτυπη συνάντηση θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά τα 6 αιτήματα των Τ/κ για κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές στάτους που είναι τα βασικά σημεία των θέσεων της τ/κυπριακής πλευράς.

Νίκη Κουλέρμου

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.