Όζει ρατσισμό και εθνικισμό το αναχρονιστικό διάταγμα Νουρή για τους πρόσφυγες

Ο θεσμικός ρατσισμός στο απόγειό του από τον Υπουργό Εσωτερικών

Σε συνέχεια του ρατσιστικού και ξενοφοβικού λόγου που εκφέρει συχνά-πυκνά, ο Υπουργός Εσωτερικών προχώρησε στην υλοποίηση μιας πολιτικής που δείχνει ακόμη πιο ξεκάθαρα την αντίληψη της κυβέρνησης για τον άνθρωπο, την κοινωνία και το προσφυγικό.

Με διάταγμα που εξέδωσε την 1η Ιανουαρίου ο Νίκος Νουρής απαγορεύει σε άλλα πρόσωπα από τη Συρία ή από άλλες χώρες να εγκατασταθούν στην περιοχή της κοινότητας Χλώρακας επικαλούμενος «αλλοίωση του πληθυσμού».

Πρόκειται για μια κίνηση η οποία εκτός των άλλων παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα και αντιβαίνει στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

ΑΚΕΛ και ΕΔΟΝ, με ανακοινώσεις, καταδικάζουν το γεγονός και τον θεσμικό ρατσισμό του υπουργού, ενώ ζητούν την απόσυρση του διατάγματος.

Στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφορικά με το διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών που απαγορεύει την εγκατάσταση Αιτητών Διεθνούς Προστασίας εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας της Χλώρακας με πρόσχημα ότι «έχει συντελεστεί δημογραφική αλλαγή του πληθυσμού στην εν λόγω κοινότητα» και ότι αποτελεί μέτρο «άμεσης αντιμετώπισης για λόγους δημόσιας τάξης και δημοσίου συμφέροντος», το ΑΚΕΛ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την πρωτοφανή αυτή ενέργεια.

Επισημαίνει ότι το διάταγμα αυτό «παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Οδηγία με βάση την οποία η εθνική μας νομοθεσία διασφαλίζει το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και διαμονής των αιτητών ασύλου» και ότι «αντιβαίνει στο γράμμα και στο πνεύμα του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, τον οποίο εμείς πρώτα και κύρια πρέπει να σεβόμαστε και να διαφυλάσσουμε».

Ως εκ τούτου ζητά από την κυβέρνηση «να αποσύρει άμεσα το εν λόγω διάταγμα και να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα μέσα από μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, με τη λήψη μέτρων στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η ΕΔΟΝ υποδεικνύει ότι πρόκειται για ρατσιστική αντίληψη και πολιτική, που θεσμοθετεί τον ήδη ενυπάρχων ρατσισμό στην κυπριακή κοινωνία.

Επί της ουσίας, σημειώνει ότι τα όσα αναφέρονται στο σχετικό διάταγμα «έρχονται σε αντιδιαστολή με την ευρωπαϊκή οδηγία για το δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και διαμονή αιτητών ασύλου. Μέσω τέτοιων πρακτικών αγνοούνται τα όσα με αγώνες κατοχυρώθηκαν στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του ανθρώπου καθώς καταπατούν βασικά δικαιώματα για μια αξιοπρεπή διαβίωση».

Επισημαίνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Υπουργός Εσωτερικών προωθεί πολιτικές οι οποίες αναπαράγουν το ρατσισμό και φυλετικό διαχωρισμό μεταξύ των όσων διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ΕΔΟΝ καταδικάζει το διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών καθώς «αποπροσανατολίζει από την ανθρωποκεντρική προσέγγιση του προσφυγικού ζητήματος προάγοντας ρατσιστικές αντιλήψεις, ενώ ταυτόχρονα απέχει από τα πλαίσια του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.