Οζερσάι: Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις στην Κύπρο για μια ομοσπονδίαΕίναι μια συλλογική και ιστορική ευθύνη να διερωτηθούμε για την ρίζα των αιτιών που οι διαπραγματεύσεις είναι ανεπιτυχείς εδώ και 51 χρόνια, δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μιλώντας σήμερα στην «βουλή» κατά την διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του «υπουργείου εξωτερικών», ο κ. Οζερσάι είπε ότι ως ένας διαπραγματευτής που πίστευε στον ομοσπονδιακό συνεταιρισμό και μετείχε για χρόνια σε διαπραγματεύσεις, δεν σκέφτεται ότι η ομοσπονδία είναι ένα κακό μοντέλο, ωστόσο «δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες στην Κύπρο για την ίδρυση και την βιωσιμότητά του».

Πρέπει, συνέχισε, να συζητηθούν διαφορετικά μοντέλα συνεργασίας λέγοντας ότι ο ίδιος είναι υπέρ μιας λύσης δύο κρατών.

Σημείωσε δε ότι στον κόσμο υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα ομοσπονδιών και πρόσθεσε ότι οι λόγοι για τους οποίους δεν υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο οι συνθήκες για μια ομοσπονδιακή λύση είναι το θέμα της εμπιστοσύνης, ότι η ε/κ πλευρά δεν θέλει να διαμοιραστεί την εξουσία και τον φυσικό πλούτο με τους Τ/κ και πως στην Κύπρο δεν υπάρχει μια ομοσπονδιακή κουλτούρα.

Υποστήριξε επίσης ότι οι Ε/κ δεν βλέπουν ζεστά το θέμα της λύσης επειδή τους έχει δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να εκμεταλλεύονται μονομερώς – όπως είπε – το φυσικό αέριο. Υπεύθυνη γι αυτό, πρόσθεσε, είναι η διεθνής κοινότητα.