Οζερσάι για Κυπριακό: Το λεμόνι σάπισε πριν ωριμάσει

Όπως γράφει η Χαλκίν Σεσί, ο Κουντρέτ Οζερσάι, σε αναφερόμενος στο Κυπριακό και τις συνομιλίες δεκαετιών χωρίς θετικό αποτέλεσμα προσομοιάζουν με λεμόνι που σάπισε πριν ωριμάσει.

Το ανεπίλυτο πρόβλημα της Κύπρου εμπεριέχει μια πτυχή εθνικής σύγκρουσης αλλά και μια πτυχή διεθνούς δικαίου, ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι ο οποίος παρομοίασε το Κυπριακό με ένα λεμόνι που πριν ωριμάσει σάπισε, σημειώνοντας ότι συνομιλίες για λύση διεξάγονται εδώ και 50 χρόνια.

Σύμφωνα με την Χαλκίν Σεσί, ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών» έδωσε χθες την διάλεξη σε συνέδριο του φόρουμ για την εκπαίδευση στον τουρκόφωνο κόσμο που διοργάνωσε η «ένωση αλληλεγγύης τουρκικών ενώσεων».

Μπορούμε να υπάρχουμε με την διακυβέρνηση και την διοίκηση μας, αλλά δεν μπορούμε να υπάρξουμε όταν κάποιος μας κυβερνά από πάνω μας, ανέφερε ο κ. Οζερσάι προσθέτοντας ότι το ψευδοκράτος έχει το καθεστώς του παρατηρητή στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας.

Μίλησε για τεχνητές προσπάθειες ώστε να προταχθούν ομοιότητες μεταξύ του Ναγκόρνο Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν και του ψευδοκράτους. Ένα μέρος του Αζερμπαϊτζάν, είπε, βρίσκεται υπό κατοχή και εισβολή και χαρακτήρισε ως δικαιολογία την προσπάθεια να υπάρξει αντιπαραβολή μεταξύ των δύο περιπτώσεων υποστηρίζοντας ότι στρατιωτική παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο το 1974 προήλθε από μια διεθνή συμφωνία. «Η Βόρεια Κύπρος δεν είναι υπό εισβολή», ισχυρίστηκε.

Να σημειωθεί ότι στο φόρουμ συμμετείχαν καθηγητές, μια βουλευτής και ο υπεύθυνος της διασποράς του Αζερμπαϊτζάν, με κάποιους εξ αυτών να μιλούν για προσπάθεια κατά την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης να εξαλειφθεί η τουρκική ταυτότητα των Αζέρων.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση μίλησε και ο «υπουργός παιδείας», Τζεμάλ Οζγιγίτ ο οποίος είπε ότι οι Τ/κ κατάφεραν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας, υιοθετώντας και διατηρώντας τις αρχές και τις μεταρρυθμίσεις του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Είναι σημαντικό, συνέχισε, για όσους συμμερίζονται την ίδια θρησκεία, γλώσσα και αξίες να συνεργάζονται όπου και αν βρίσκονται στον κόσμο «χωρίς να απομονώσουμε τον εαυτό μας από τον υπόλοιπο κόσμο».

Ο κ. Οζγιγίτ είπε ότι οι Τ/κ επιθυμούν διζωνική, δικοινοτική διευθέτηση του Κυπριακού με βάση την πολιτική ισότητα λέγοντας ότι κάθε ειρηνική διευθέτηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της αξίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Πρόσθεσε δε ότι είτε βρεθεί λύση είτε όχι οι Τ/κ θα συνεχίσουν να υπάρχουν στο νησί.

Ανέφερε τέλος ότι σύντομα θα λειτουργήσουν άλλα 3 «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα και θα φθάσουν συνολικά τα 22.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy