Οζερσάι: Η τ/κ πλευρά να γίνει παίκτης και όχι πιόνι στην Ανατολική Μεσόγειο

Η τ/κ πλευρά πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να απαιτεί για να μπορέσει να πάρει αποτελέσματα, να γίνει μέρος των εξελίξεων και παίκτης και όχι πιόνι στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Όζερσαϊ επέκρινε τον Τατάρ και την «κυβέρνηση» ότι δεν έχουν ιδέα για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και εξέφρασε την άποψη ότι το σημείο στο οποίο φτάσαμε σήμερα αποδεικνύει ότι είναι πολύ πιο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο το μοντέλο συνεργασίας που ο ίδιος είχε προτείνει ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους παίκτες, όπως η «νότια και η βόρεια Κύπρος», η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, χωρίς να αναμένεται συνολική λύση στην Κύπρο και χωρίς να τίθεται η συνολική λύση ως προϋπόθεση.


«Εξηγήσαμε συγκεκριμένα σε ποια θέματα και με ποιον τρόπο θα μπορούσε να είναι αυτό το μοντέλο συνεργασίας. Αναφέραμε ότι η συνεργασία θα μπορούσε να δημιουργήσει εμπιστοσύνη ανάμεσα στις πλευρές και ότι η λύση θα μπορούσε να οικοδομηθεί πάνω σε αυτή την εμπιστοσύνη», είπε.

Αναφέροντας ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Δύση κάνει βήματα για μια νέα εξωτερική πολιτική για να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ο κ. Όζερσαϊ υποστήριξε ότι αυτό μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους.

«Γι’ αυτό, η επίσκεψη της Υφυπουργού των ΗΠΑ Β. Νούλαντ είναι πολύ σημαντική. Με αυτή την επίσκεψη, ήρθε στο τραπέζι μια πιο ευρεία συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά και με τη συμπερίληψη του Ισραήλ, της Παλαιστίνης και της Αίγυπτου.


Ένας από τους παίκτες που υποχρεούνται να αναπτύξουν απόψεις είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά. Πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, να παράγουμε απόψεις και να θέσουμε στην ημερήσια διάταξη διάφορες μεθόδους λύσης. Είναι αναπόφευκτο να το κάνουμε αυτό και να ακολουθήσουμε μια ενεργητική πολιτική».

Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, άρχισε να κατευθύνεται, κατά τα φαινόμενα τουλάχιστον, προς μια αλλαγή πολιτικής. Ο κ. Οζερσάι είπε ότι η πολιτική του πρώην ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη ήταν “να τιμωρήσουμε την Τουρκία, να διασφαλίσουμε την επιβολή κυρώσεων εναντίον της”.

Οι δηλώσεις του νέου Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη δείχνουν ότι είδαν πως δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν με τις κυρώσεις, πρόσθεσε. «Πλέον κάνουν βήματα λέγοντας ότι πρέπει να προχωρήσουμε με μεθόδους οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δεν είναι αποδεχτό με αυτή του τη μορφή το πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης της ελληνοκυπριακής πλευράς, του Ελληνοκύπριου Υπουργού Εξωτερικών».


Όμως το τι είναι αποδεχτό ή μη αποδεχτό και γιατί σε αυτό το πακέτο, ποια στοιχεία πρέπει να συμπεριληφθούν στην θέση των μη αποδεχτών πρέπει να επιλυθεί συνενωμένα με το θέμα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε.

«Πρέπει να μπορούμε να πούμε στην ελληνοκυπριακή πλευρά που λέει ‘λιμάνι έναντι του Βαρωσιού’, ότι ‘κύλησε πολύ νερό κάτω από εκείνη την γέφυρα, το Βαρώσι δεν μπορεί να είναι πλέον μέσα σε αυτή την εξίσωση, μπορεί να συζητηθεί λιμάνι έναντι λιμανιού και το θέμα της ενεργειακής συνεργασίας»’.  Πρέπει, κατέληξε, να προχωρήσουν με συγκεκριμένες προτάσεις «οι Τούρκοι της Κύπρου» για να μην μείνουν εκτός της παγκόσμιας πολιτικής.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.