Όζερσαϊ: Να μην αναλωθεί το θέμα των Βαρωσίων κατά την «προεκλογική περίοδο»

Να μην αναλώσουν το θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου κατά την «προεκλογική περίοδο» ζήτησε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών και υποψήφιος κατά τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Κουτρέτ Όζερσαϊ, μιλώντας ψες στον παράνομο Bayrak. «Δηλαδή μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα του Βαρωσιού, μπορούμε να εκφέρουμε τις απόψεις μας σε σχέση με το Βαρώσι», είπε προσθέτοντας ότι και ο ίδιος το πράττει αυτό εδώ και χρόνια. «Αν τώρα πούμε να κάνουμε το βήμα του Βαρωσιού επειδή είναι προεκλογική περίοδος, τότε θα έχουμε αναλώσει άδικα αυτό το τόσο σημαντικό έργο», υποστήριξε.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο Όζερσαϊ ανέφερε: «Υπογράψαμε ένα πρωτόκολλο με το Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με αυτό το πρωτόκολλο, η Αρχιτεκτονική Σχολή του πανεπιστημίου θα κάνει μιαν γρήγορη μελέτη αναφορικά με τα κτίρια, θα συμβάλουμε και εμείς σε ένα βαθμό ως κράτος και τα αποτελέσματα θα συμπεριληφθούν σε έκθεση. Και με αυτό τον τρόπο θα τελειώσει η διαδικασία της μελέτης της απογραφής».

Ερωτηθείς για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι δεν θα καταστεί δυνατόν να δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο μια εξίσωση η οποία «παραγνωρίζει την βούληση της ΤΔΒΚ, την βούληση αυτού του λαού και αυτού του κράτους». Υποστήριξε και τα εξής:

«Και μπορούμε γι’ αυτό να αναπτύξουμε μιαν σχέση αλληλεξάρτησης βασισμένη στην συνεργασία, βασισμένη στον διάλογο και όχι συγκρουσιακή. Και αυτό θα είναι προς όφελος του τουρκοκυπριακού λαού.

Αν αναφερθούμε στην τελευταία μία εβδομάδα, όχι μόνο σημαντικά κράτη της ΕΕ, αλλά και θεσμοί της ΕΕ δεν κρύβουν πλέον τις απόψεις που κατέγραψαν σε σχέση με το να φέρουν τις πλευρές σε συνάντηση και να τις βάλουν να συνομιλήσουν. Επομένως, η προσεχής περίοδος θα είναι μια περίοδος που θα συζητηθούν θέματα όπως το φυσικό αέριο, η υφαλοκρηπίδα, η αποκλειστική οικονομική ζώνη και πώς θα γίνει ο διαμοιρασμός των πόρων σε αυτό το θέμα.

Αν θα δημιουργηθεί μια νέα διαφορετική κατάσταση από το 1960 και αφού χρειάζεται η βούληση και των δύο λαών, δεν θα προκύψει ένα οικοδόμημα μόνο όπως το επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι. Η διέξοδος για εμάς είναι συνεργαζόμενοι πάνω σε αυτό το θέμα και παρόμοια θέματα, αν μπορούμε να συνεργαστούμε, αν μπορούμε να κάνουμε μαζί κάποια πράγματα και αν καταφέρουμε να το μοιραστούμε, να κτίσουμε εμπιστοσύνη πάνω σε αυτό και να κτίσουμε έναν συνεταιρισμό πάνω σε αυτή την εμπιστοσύνη».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy