Οζγιγίτ: Ο Αναστασιάδης μίλησε και στον Τσαβούσογλου για λύση δύο κρατών – Να μην τεθούν νέες προτάσεις»

  • Να μην τεθούν νέες προτάσεις, διότι έχουν συζητηθεί σχεδόν τα πάντα
  • Η πρόταση για επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60 υποδηλώνει τις ανειλικρινείς προθέσεις του ΠτΔ
  • Θέλει να επαναλάβει εαυτόν η Τουρκία στις «βουλευτικές εκλογές»
  • Το TDP στοχεύει σε μία προοδευτική «συγκυβέρνηση»

Οι δύο ηγέτες προσπαθούν να βρουν λάθη ο ένας του άλλου και έχουν εισέλθει σε ένα παιχνίδι κατηγοριών, με τον κ. Αναστασιάδη να στοχεύει να ροκανίσει το χρόνο που του απέμεινε στον προεδρικό θώκο, προτάσσοντας την επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60, καθώς πλέον έχει απέναντί του τον Ερσίν Τατάρ, που του «λύνει» τα χέρια, να εκφράζει τέτοιου είδους προτάσεις.

Σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή», ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Οζγιγίτ, εξέφρασε τον προβληματισμό του αναφορικά με τις κινήσεις και την ειλικρίνεια του κ. Αναστασιάδη, αποκαλύπτοντας πως στις 6 Ιουλίου του 2017 μίλησε στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας για λύση δύο κρατών.

Επισημαίνει επίσης τους στόχους του TDP στις πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα κατά πάσα πιθανότητα τον Απρίλιο του 2022, τονίζοντας πως η Τουρκία θέλει να επαναλάβει τις επεμβάσεις της που είχε προχωρήσει στις πρόσφατες «προεδρικές εκλογές».

Συνέντευξη στον Κωστή Πιτσιλλούδη

«Στην τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη ουσιαστικά δεν επιτεύχθηκε τίποτα, καθώς δυστυχώς οι δύο ηγέτες προσπαθούν να βρουν λάθη ο ένας του άλλου και έχουν εισέλθει σε ένα παιχνίδι κατηγοριών (blame game)», επεσήμανε ο κ. Οζγιγίτ.

Ερωτηθείς τι πρέπει να γίνει και από τις δύο πλευρές για να αντιστραφεί η υπάρχουσα κατάσταση, ο κ. Οζγιγίτ απάντησε πως δεν χρειάζεται να γίνει κάποια νέα αρχή, καθώς υπάρχει το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 μεταξύ Ακιντζί-Αναστασιάδη, το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κραν Μοντανά (30/06/17), αλλά και η τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο (25/11/19).

«Εάν υπάρξει μία ειλικρινής θέληση από τους δύο ηγέτες, δεν χρειάζονται πολλές ακόμη διαπραγματεύσεις να γίνουν και σίγουρα να μην τεθούν νέες προτάσεις, διότι έχουν συζητηθεί σχεδόν τα πάντα. Αυτό που χρειάζεται είναι να καθίσουν και οι δύο ηγέτες και να συνεχίσουν από κει που έμειναν», εξήγησε.

Εξέφρασε τον προβληματισμό του αναφορικά με τις κινήσεις και την ειλικρίνεια του κ. Αναστασιάδη, καθώς παρ’ όλο που τασσόταν υπέρ του Σχεδίου Ανάν το 2004, στη Γενεύη και ιδιαίτερα στο Κραν Μοντανά που βρισκόμασταν πολύ κοντά σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο λύσης, στις 7 Ιουλίου του 2017 σηκώθηκε και έφυγε.

«Παρ’ όλες τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που διαχωρίζουν το TDP, από την κυβέρνηση της Τουρκίας και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η Τουρκία μέχρι το Κραν Μοντανά, ήταν ανοικτή στις διαπραγματεύσεις και είχε κάνει αρκετά βήματα για την επίλυση του Κυπριακού. Ενόσω οι Τούρκοι αξιωματούχοι βρίσκονταν στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά ήταν ειλικρινείς», ανέφερε.

Τόνισε πως η Τουρκία στο Κραν Μοντανά δέχθηκε για πρώτη φορά να συζητήσει για τις εγγυήσεις και όταν ο κ. Αναστασιάδης έφυγε από την Ελβετία, επεσήμανε πως δεν διαπραγματεύεται πλέον την ομοσπονδία και ζήτησαν από τον κ. Ακιντζί να πράξει το ίδιο και να δηλώσει ότι «η ομοσπονδία έχει πεθάνει».

«Ο κ. Ακιντζί δεν το αποδέχθηκε και κάπως έτσι δυστυχώς ήρθαν τα αποτελέσματα των “προεδρικών εκλογών” τον περασμένο Οκτώβριο, αυτά δηλαδή που επιθυμούσε ο κ. Ερντογάν», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του TDP εξέφρασε την άποψη πως δεν ξέρει εάν η Τουρκία έχει μία μυστική ατζέντα, για τη στάση της να μη συζητάει μία ομοσπονδιακή λύση, αλλά σίγουρα οι θέσεις του κ. Αναστασιάδη διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο.

Ερωτηθείς ποιος είναι ο στόχος του κ. Αναστασιάδη θέτοντας την πρόταση για επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60, ο κ. Οζγιγίτ απάντησε πως θέλει να ροκανίσει το χρόνο που του απέμεινε μέχρι να παραδώσει την ηγεσία.

«Κατά την περίοδο που βρίσκεται στην ηγεσία, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε πολλές απόψεις, γεγονός που μπορεί να τον χαρακτηρίσει ως αναξιόπιστο. Άρχισε με την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, μετά πήγε στη χαλαρή και στις 6 Ιουλίου του 2017, στο Κραν Μοντανά και πίσω από κλειστές πόρτες, μίλησε στον κ. Τσαβούσογλου για δύο κράτη. Πριν από ένα μήνα έκανε λόγω για επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60 και στη Νέα Υόρκη ανέφερε πως θα εφαρμοστεί ως ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι την οριστική λύση», δήλωσε.

Ο κ. Οζγιγίτ τόνισε πως σε περίπτωση που εφαρμοστεί η πρόταση για επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60, ακόμη και ως μία ενδιάμεση λύση, θα επαναφερθεί το βέτο του αντιπρόεδρου και το 30% των υπουργικών θέσεων θα πρέπει να δοθεί σε Τουρκοκύπριους, που σημαίνει ότι θα χάσει από τη δύναμή του, ενώ θα επιστρέψουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις, γεγονός που υπερθεματίζει τις ανειλικρινείς προθέσεις του κ. Αναστασιάδη.

Παρατήρησε επίσης πως ο κ. Αναστασιάδης από τις «προεδρικές εκλογές» και ένθεν είναι άνετος να εκφράζει τέτοιου είδους προτάσεις καθώς απέναντί του βρίσκεται ο κ. Τατάρ και όχι ο κ. Ακιντζί και αυτό τον διευκολύνει αρκετά.

«Φαίνεται ότι ακολουθεί τα βήματα του κ. Τάσσου Παπαδόπουλου και δυστυχώς με αυτές τις τακτικές και πάλι χαμένοι θα είναι οι Κύπριοι και από τις δύο πλευρές, βοηθώντας παράλληλα να υπάρξει ένας οριστικός διαχωρισμός», εξήγησε.

Σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις της Τουρκίας εντός της τ/κ κοινότητας τόνισε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μία μουσουλμανική κοινωνία μέσω δημογραφικών αλλαγών. «Από το 1974 και ιδιαίτερα μετά πραξικόπημα του 1980 στην Τουρκία, οι τουρκικές κυβερνήσεις ρωτούσαν “πόσο Τούρκοι” είστε, τώρα μας ρωτάνε “πόσο μουσουλμάνοι” είστε», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι από το 1920-30, μέσω του κεμαλισμού η τ/κ κοινότητα απέκτησε μία κοσμικότητα, με δημοκρατικές αξίες και σέβεται τόσο αυτούς που ακολουθούν τα μουσουλμανικά ήθη και έθιμα όσο και αυτούς που δεν το πράττουν.

Αναφερόμενος στις πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα κατά πάσα πιθανότητα τον Απρίλιο του 2022, ο κ. Οζγιγίτ υπογράμμισε ότι η ατμόσφαιρα που επικράτησε στις «προεδρικές εκλογές» θα μεταφερθεί και σε αυτές.

Επεσήμανε παράλληλα ότι είναι ξεκάθαρο τι επιδιώκει η Τουρκία στις «βουλευτικές εκλογές», δηλαδή μία μονοκομματική «κυβέρνηση» από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), είτε μία δεξιά «συγκυβέρνηση» με τη συμμετοχή φυσικά αυτού του κόμματος.

Γνωστοποίησε ότι το TDP έχει στόχο να ανεβάσει τα ποσοστά του σε σύγκριση με τις προηγούμενες «βουλευτικές» που είχε λάβει 8,64% και να καταστρέψει τα σχέδια της Τουρκίας, με μία «συγκυβέρνηση» αποτελούμενη από 2-3 κόμματα, όπου την «πρωθυπουργική» θέση θα λάβει το αριστερό κόμμα με τα υψηλότερα ποσοστά.

Ερωτηθείς εάν θα τρέξει το TDP στις «εκλογές» σε έναν κοινό «εκλογικό» συνασπισμό με άλλα προοδευτικά και αριστερά κόμματα και οργανωμένα σύνολα, ο κ. Οζγιγίτ απάντησε ότι δεν έχουν υπάρξει ακόμη κάποιες συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων.

Πρόσθεσε ότι το κόμμα του είναι ανοικτό στη δημιουργία συνεργασιών, χωρίς όμως να αλλάξει το όνομα σε περίπτωση κάποιου συνασπισμού με άλλα κόμματα, όπως έχει γίνει στο παρελθόν καθώς πιστεύει ότι θα προκύψει πολιτικό κόστος στο TDP και μακροπρόθεσμα δεν θα επιφέρει κάποια ιδιαίτερη επιτυχία.

«Οι πόρτες του κόμματός μας είναι ανοικτές για συνεργασία στις “εκλογές” με όσα οργανωμένα σύνολα και κόμματα τάσσονται υπέρ της ομοσπονδίας, των δημογραφικών δικαιωμάτων και συμμερίζονται δημοκρατικές και σοσιαλδημοκρατικές αξίες, φθάνει να κρατήσουμε το όνομά μας», εξήγησε.

Επεσήμανε για άλλη μία φορά, την έντονη επιθυμία του TDP για λύση του Κυπριακού στη βάση της ομοσπονδίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως σε περίπτωση ενός ανεπιθύμητου διαχωρισμού, στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι να εξευρεθεί μία λύση, θα πρέπει να υπάρχει ένα κράτος στο βόρειο τμήμα της Κύπρου που να στέκεται στα δικά του πόδια και να συνάψει σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ της Τουρκίας και όχι ενός κράτους που θα ελέγχεται από αυτή τη χώρα.

Μία αλλαγή στην τουρκική εξουσία δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα προκύψουν θετικά δεδομένα

Μία ενδεχόμενη αλλαγή της εξουσίας της Τουρκίας και ανάληψή της από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα προκύψουν θετικά δεδομένα γύρω από το Κυπριακό Ζήτημα.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν σε περίπτωση που προκύψει αλλαγή κυβέρνησης στις επικείμενες προεδρικές εκλογές της Τουρκίας και τα ηνία αναλάβει το CHP, είτε ως μονοκομματική κυβέρνηση είτε ως συγκυβέρνηση, θεωρεί πως θα υπάρξει κάποια θετική αλλαγή στο Κυπριακό, ο κ. Οζγιγίτ απάντησε πως μέσω των επαφών τους και των δεδομένων που γνωρίζουν, ίσως και να είναι πιο δύσκολες οι συνθήκες που θα προκύψουν σε σύγκριση με μία κυβέρνηση του AKP.

Τόνισε παράλληλα πως παρά τις διαφορές στο Κυπριακό Ζήτημα μία ενδεχόμενη κυβέρνηση του CHP θα είναι θετικό γεγονός για τον τουρκικό λαό, αλλά και πως θεωρεί ότι θα σταματήσει τη δημογραφική πολιτική και θα έχει λιγότερη παρεμβατικότητα που εφαρμόζει η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν στην τ/κ κοινότητα.

Παρ’ όλα αυτά, επεσήμανε, το CHP τάσσεται υπέρ ενός κράτους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, ως μία ιδανική λύση του Κυπριακού, το οποίο θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο ή υπό την επιρροή της Τουρκίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy