Οζντίλ Ναμί στον ΑΣΤΡΑ: Έτσι δεν μπορούμε να πάμε πουθενά

Του Θανάση Αθανασίου

Την εκτίμηση ότι με τις εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις των δύο πλευρών στην Κύπρο «δεν μπορούμε να πάμε πουθενά» σε σχέση με το κυπριακό, εξέφρασε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο τέως διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς, Οζντίλ Ναμί. Σημείωσε, την ίδια ώρα, ότι το συνεχιζόμενο στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο και ζημιώνει όλη την Κύπρο.

Κληθείς να σχολιάσει την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ο τέως διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς, ανέφερε ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία, Αθήνα και Άγκυρα θα πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι για να επιλύσουν τις διαφορές τους, επισημαίνοντας ότι το κυπριακό πρόβλημα ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά και ευνοεί την ένταση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Οζντίλ Ναμί εξέφρασε τη θέση ότι η Κύπρος είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών διότι, όπως είπε, έχει ήδη γίνει μεγάλη πρόοδος στο κυπριακό και χρειάζεται μια τελική ώθηση για να φθάσουμε σε λύση.


Αυτούσια η συνέντευξη:

Η στασιμότητα στο κυπριακό συνεχίζεται ενώ δεν φαίνεται να προέκυψε οτιδήποτε θετικό από τη ΓΣ του ΟΗΕ. Ποια η δική σας εκτίμηση;

Δεν νομίζω να ανέμενε κανείς ότι θα πρόκυπτε οτιδήποτε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οι θέσεις των δύο πλευρών αυτή τη στιγμή είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, και όπως είπες κι εσύ, η στασιμότητα παραμένει και θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη.


Τι σημαίνει αυτό όμως; Η συνέχιση της στασιμότητας; Μου ακούγεται επικίνδυνο…

Πράγματι δεν είναι μια ιδανική κατάσταση, ζημιώνει όλη την Κύπρο, αλλά δυστυχώς μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα, οι θέσεις των δύο πλευρών αναπόφευκτα άλλαξαν. Η τουρκική πλευρά μετακινήθηκε σε μια φόρμουλα λύσης δύο κρατών και η ε/κ πλευρά απλά λέει ότι επιθυμεί επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς να ξεκαθαρίζει πώς θα ολοκληρωθούν αυτές οι συνομιλίες. Συνεπώς, με αυτές τις δύο προσεγγίσεις δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Κάτι πρέπει να αλλάξει.

Ο Ερσίν Τατάρ επιμένει σε λύση δύο κρατών. Υπάρχει περίπτωση να υπαναχωρήσει από αυτή τη θέση;


Σε αυτή τη φάση δεν νομίζω ότι θα αλλάξει στάση. Ας μην ξεχνάμε τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία. Το κυπριακό τώρα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της εσωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Όπως και σε άλλες χώρες στον κόσμο, έτσι και στην Τουρκία οι δεξιές και εθνικιστικές τάσεις είναι ψηλά και το κυπριακό πρόβλημα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας ενόψει εκλογών. Συνεπώς δεν αναμένω κάποια δραματική αλλαγή πριν από τις εκλογές στην Τουρκία. Στη συνέχεια θα πρέπει να αναλύσουμε τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών. Επίσης, επίκεινται και εκλογές στην ε/κ πλευρά και φαίνεται ότι οι σκληροπυρηνικοί βρίσκονται ψηλά με βάση τις δημοσκοπήσεις και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη.

Την ίδια ώρα, κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Σας ανησυχούν αυτές οι εξελίξεις;

Όχι ιδιαίτερα. Πολλά από αυτά γίνονται για εσωτερική κατανάλωση ενόψει εκλογών  στην Τουρκία. Βεβαίως υπάρχουν πραγματικά προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο. Το κυπριακό πρόβλημα ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά και ευνοεί την ένταση. Πιστεύω ότι αυτή η ένταση στα ελληνοτουρκικά δεν είναι βιώσιμη και θα πρέπει μετά τις εκλογές η Τουρκία και η Ελλάδα να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να λύσουν τις διαφορές τους. Η Κύπρος είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για επίλυση αυτών των διαφορών διότι έχει ήδη γίνει μεγάλη πρόοδος και χρειάζεται μια τελική ώθηση για να φθάσουμε σε λύση.


Από ποιον πρέπει να δοθεί η τελική ώθηση;

Πρώτα από τους Κύπριους, που πρέπει να στείλουν το μήνυμα ότι το στατους κβο δεν είναι βιώσιμο. Αυτή η πίεση πρέπει να μεταφερθεί σε όποιον κάθεται στις καρέκλες των δύο ηγετών. Στη συνέχεια, καθώς πρόκειται για ένα διεθνές πρόβλημα, τα ΗΕ έχουν να διαδραματίσουν έναν σοβαρό ρόλο, και ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ πρέπει να είναι πιο ενθαρρυντικός και να πιέσει τους δύο ηγέτες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που θα επιλύει το κυπριακό πρόβλημα. Και αυτή η προσέγγιση δεν μπορεί να είναι ο ατελείωτος διάλογος, αλλά ο προσανατολισμός σε αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.