Π.Ιωάννου: Η σύσταση της ΚΤ, οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και οι αναδιαρθρώσεις δανείων (ηχητικό)

Ορθή, έγκαιρη, έγκυρη και απόλυτα ορθολογική χαρακτήρισε την οδηγία του διοικητική της Κεντρικής Τράπεζας για έγκυρες αναδιαρθρώσεις ο χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αποτελεί σύσταση προς τις τράπεζες.

Σημείωσε επίσης ότι η σύσταση αυτή αφορά τις τράπεζες και όχι τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων που κάνουν υπερκέρδη από την εξαγορά των δανείων αλλά και από την αύξηση των επιτοκίων.

Ο κ. Ιωάννου επισήμανε ότι τα δάνεια που βρίσκονται τώρα στις τράπεζες δεν υπερβαίνουν το 10% των ΜΕΔ, ενώ το 90% είναι στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Τόνισε ότι οι εταιρείες αυτές είναι ειδικού σκοπού και δεν ενδιαφέρονται για το πελατολόγιο τους, αλλά για τη μεγιστοποίηση του κέρδους από τη διαχείριση των δανείων που εξαγοράζουν.

Ο χρηματοοικονομικός επίτροπος εξέφρασε την άποψη ότι οι δανειολήπτες πρέπει να αιτούνται αναδιάρθρωσης των δανείων τους τόσο από τις τράπεζες, όσο και από τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Πρέπει, εξήγησε, όσοι έχουν τα δάνεια τους στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και έχουν τη δυνατότητα, να προσπαθήσουν να διευθετούν τις υποχρεώσεις τους για να μην δουν τις περιουσίες τους να εκποιούνται.

Όσον αφορά τις αυξήσεις στα καταθετικά επιτόκια που ζήτησε ο κεντρικός τραπεζίτης, ο κος Ιωάννου εκτίμησε ότι οι τράπεζες δεν έχουν λόγο να τα αυξήσουν γιατί αυτό δεν θα τους αποφέρει κέρδος.

ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ:

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy