Π. Καραγιάννης: Μία επιστροφή του ιού τον Σεπτέμβριο θα έχει πιο επιθετική «δυναμική»

Για την πιθανή επιστροφή του κορωνοϊού το Φθινόπωρο μίλησε ο Πέτρος Καραγιάννης.

Ο καθηγητής ιολογίας είπε συγκεκριμένα ότι μία επιστροφή του ιού τον Σεπτέμβριο θα έχει πιο επιθετική «δυναμική».

Μιλώντας στην εκπομπή του Omega, «Ενημέρωση Τώρα» ο κ. Καραγιάννης είπε ότι σε κάποιες χώρες έδειχνε να έχουν μια επιδημιολογική εικόνα κανονική και πολύ διαχωρίσιμη και λόγω του ότι ίσως επειδή δεν έκαναν πολλά τεστ χαλάρωσαν τα μέτρα λίγο πρόωρα έχουμε αυτή την κατάσταση τώρα σε κάποιες περιοχές της Ευρώπης.

Όσον αφορά την πρόβλεψη για αύξηση των θανάτων  και την επιστροφή του ιού ίσως με χειρότερα συμπτώματα από τον Σεπτέμβριο ο κ. Καραγιάννης δήλωσε: «Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ότι έχει υπάρξει αλλαγή στον ιό που να λέει ότι είναι είτε περισσότερο μεταδόσιμος είτε πιο επιθετικός ή να προκαλεί πιο βαριά συμπτώματα. Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι λόγω των καιρικών συνθηκών ο  ιός δεν φαίνεται να μεταδίδεται τόσο εύκολα, φαίνεται επίσης να προκαλεί κυρίως λοίμωξη του άνω αναπνευστικού συστήματος και να μη προχωράει πιο κάτω και κατ επέκταση κάποιοι θεωρούν ότι ο ιός δείχνει μια ηπιότερη μορφή. Λόγω του ότι οι καιρικές συνθήκες αυτήν τη στιγμή στο νότιο ημισφαίριο είναι φθινοπωρινές και χειμερινές με χαμηλότερες θερμοκρασίες  κατ επέκταση βλέπουμε και την κανονική εικόνα λοίμωξης από τον ιό.

Όσον αφορά τώρα το Φθινόπωρο εξακολουθούμε να έχουμε εξάρσεις του ιού και οι κυβερνήσεις έχουν επιβάλει αυτά τα τοπικά lockdown για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Επομένως ο ιός τους χειμερινούς μήνες θα μπορούσε να εκδηλωθεί λίγο πιο επιθετικά λόγω των καιρικών συνθηκών και στις ευρωπαϊκές χώρες  χωρίς να τον εισάξουμε από τον νότιο ημισφαίριο.»

Για τις μελέτες που μιλούν για μια πιο επιθετική εκδοχή του ιού τον Σεπτέμβριο ο κ. Καραγιάννης σημείωσε: «Δεν μπορώ να προσδιορίσω που βασίζουν αυτά τα συμπεράσματα. Κανείς δεν ξέρει. Δεν έχει αλλάξει ο ιός που να δικαιολογεί αυτά τα συμπεράσματα».

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.