Π.Κυρίτσης για ακρίβεια: Η Κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά θεατής – Προστατεύει τους λίγους και ισχυρούς


Κινητοποίηση ενάντια στην ακρίβεια πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου (13/11), η ΠΕΟ.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣε ομιλία του, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι «μέσα σε συνθήκες φόβου και εργασιακής ανασφάλειας που προκαλούν οι κρίσεις και η απειλή της ανεργίας την τελευταία δεκαετία οι εργαζόμενοι βιώνουν μια συνεχή υποβάθμιση των συνθηκών ζωής και δουλειάς γι’ αυτούς και τις οικογένειες τους», ενώ επικαλέστηκε στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία «η Κύπρος έχει καταστεί εδώ και χρόνια, πρωταθλήτρια στην μείωση των μισθών και στην διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων».

«Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να εφαρμόσει μέτρα προστασίας του καταναλωτή και να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της ώστε να μην αφεθούν οι πολλοί και οι αδύνατοι να επωμιστούν ξανά, μέσα και από αυτή την διαδικασία, το φαύλο κύκλο των αυξήσεων, ένα λογαριασμό που συνεχίζουν να πληρώνουν μονόπλευρα και άδικα», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «τους λίγους και ισχυρούς, τους προστατεύει με πολλούς και διάφορους τρόπους ο τρόπος που λειτουργεί το οικονομικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί την κρίση ως εργαλείο για να αναπαράγει τον κύκλο του» και πρόσθεσε ότι «τους έχει προστατεύσει και συνεχίζει να τους προστατεύει και το ίδιο το κράτος, η πολιτική εξουσία, η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ».

Ο ΓΓ της ΠΕΟ κάλεσε την Κυβέρνηση «να πάρει ουσιαστικά και αποφασιστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει  την ακρίβεια και τον επερχόμενο πληθωρισμό», αναφέροντας ότι «σε αυτό το έργο που το έχουμε ξαναδεί, η Κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά θεατής».

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, έργα τα οποία θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά τις επιπτώσεις, όπως π.χ. η αντικατάσταση του μαζούτ με φυσικό αέριο, για την παραγωγή πιο φτηνού αλλά και περιβαλλοντικά πιο καθαρού ηλεκτρισμού και η προώθηση μιας σοβαρής συμβολής των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή φτηνής ενέργειας «ταλαιπωρούνται για χρόνια χωρίς να προχωρούν, η ανάπτυξη προληπτικής πολιτικής σε κρίσιμους τομείς όπως τα σιτηρά και οι ζωοτροφές απουσιάζει εντελώς, ενώ υποτονικός είναι ο έλεγχος της αγοράς για πάταξη της αισχροκέρδειας και της αρπαχτής».

Είπε ακόμη ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή Καταναλωτών που υπάρχει θεσμοθετημένη στο Υπουργείο Εμπορίου γι’ αυτό τον σκοπό δεν έχει ακόμα συνέλθει.

Τέλος, αναφερόμενος στην ΑΤΑ, ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι «η συμφωνία αυτή λήγει το τέλος του χρόνου και η ΠΕΟ ετοιμάζεται για την μάχη της διαπραγμάτευσης ώστε η συμφωνία όχι μόνο να ανανεωθεί αλλά και να επανέλθει στο 100% η αναπλήρωση της χαμένης αγοραστικής αξίας του μισθού».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.