Η Κεντρική Τράπεζα ζητά από τις εμπορικές τράπεζες να μη επιβάλουν ανατοκισμό για όσους ανασταλεί η δόση τους, ωστόσο να σημειωθεί ότι δεν είναι υποχρεωτική οδηγία.

Συγκεκριμένα στην οδηγία που εξέδωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα τονίζει ότι αναμένει πως οι τράπεζες δεν θα προχωρήσουν με ανατοκισμό, δηλαδή δεν θα αποκομίσουν οικονομικό όφελος σε όρους παρούσας αξίας.

Σε αντίθετη περίπτωση, προσθέτει, δεν υποβοηθείται η στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που βρίσκει την ΚΤΚ αντίθετη, ενώ παράλληλα θα έδινε το μήνυμα ότι προσωρινές εποπτικές ελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ΚΤΚ είναι αχρείαστες.

Σχολιάζοντας ο Κώστας Μελάς Πρόεδρος του συνδέσμου δανειοληπτών, εκτίμησε ότι δεν θα επιβληθεί ανατοκισμός και αυτό έχει λυθεί με την νέα οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο κύριος Μελάς είπε ότι όσοι υποβάλουν αίτημα για αναστολή δόσεων, τότε αυτό εγκρίνεται αυτόματα από τις τράπεζες.

Διευκρίνισε ότι όσοι καθυστερήσουν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, τότε θα είναι μειωμένος ο χρόνος των 9 μηνών που ισχύει το διάταγμα για αναστολή δόσεων.