Π.Στάνο για τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών»

«Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη», τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

Υπογραμμίζει ότι πρέπει να «αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».


Ειδικότερα, ο κ. Στάνο σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει τις αναφορές που επισημαίνουν ότι η Τουρκία και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο».

Αναφέρει ότι «η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη και πως απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Πρέπει, τονίζει, να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Έκτακτη σύσκεψη Δένδια με τον Γάλλο Πρέσβη στην Αθήνα


“Φρένο” στις νέες ενέργειες της Τουρκίας με την αιφνιδιαστική αναβίωση του έκνομου τουρκολιβυκού μνημονίου επιχειρεί να βάλει η Αθήνα ώστε να ανακόψει τα νέα παράνομα σχέδια της Άγκυρας, και την προσπάθεια να προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανυπόστατη εμβέλειά του.

Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε χθες εκτάκτως με τον Γάλλο Πρέσβη στην Αθήνα, τον οποίο και ενημέρωσε σχετικά με εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στη Λιβύη ενώ αμέσως μετά συμμετείχε στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ, όπου τόνισε τις νέες επιζήμιες τουρκικές κινήσεις .

Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του κυρίου Δένδια με το Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Συμφωνήθηκε ότι την Κυριακή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Κάιρο για περαιτέρω διαβουλεύσεις καθώς υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες, Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν υπογράψει ήδη από το 2020 συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο κρατών.


Για το ίδιο θέμα ο κ. Δένδιας συναντήθηκε και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη, τον οποίο ενημέρωσε και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις.

Στο μεταξύ σήμερα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεχθεί αντιπροσωπεία μελών της Βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ στα οποία θα θέσει τις νέες εμπρηστικές κινήσεις της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.