ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. και ΟΣΑΚ συμφωνούν για τα προβλήματα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ

Έλα στο Google News

Η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς και ανησυχίες για το μέλλον της υγείας, σύμφωνα με σημερινή κοινή ανακοίνωση τους.

Τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποίησαν συνάντηση στα γραφεία της ΟΣΑΚ, κατά την οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τους τρόπους επίλυσής τους.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην υποστελέχωση των θαλάμων και τμημάτων των δημόσιων νοσηλευτηρίων μετά τη λειτουργία νέων μόνιμων δομών, οι οποίες στελεχώθηκαν με το υφιστάμενο προσωπικό.

Όπως αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους, «το θέμα θα πρέπει να ρυθμιστεί με την ψήφιση νομοθεσίας που να ενσωματώνει τα νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα και τα νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ».

«Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή στελέχωση για την υγεία και ασφάλεια των ασθενών. Έχουμε εντοπίσει από κοινού ότι δεν τηρείται η νομοθεσία του ΟΚΥπΥ ως προς τη σύσταση και λειτουργία των επιστημονικών επιτροπών των νοσηλευτηρίων, η οποία θα μπορούσε να επιλύσει οργανωτικά και επιστημονικά προβλήματα», προστίθεται.

Επίσης, κατά τη συνάντηση αναδείχθηκε το πρόβλημα που δημιουργείται από τη μη σωστή και  ασφαλή  στελέχωση των τμημάτων που είναι μοναδικά παγκύπρια και προσφέρονται μόνο από τον ΟΚΥπΥ, όπως είναι η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.

Κατά τη συνάντηση, η ΟΣΑΚ συμφώνησε με τη θέση της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. για τη δημιουργία εθνικού φορέα για τη διαχείριση των ασθενοφόρων.

Τέλος, έγινε αναφορά στον ρόλο του νοσηλευτικού επαγγέλματος στο σύστημα υγείας, αναγνωρίζοντας πως οι νοσηλευτές είναι οι συνήγοροι των ασθενών στα νοσηλευτήρια και τονίστηκε η ανάγκη για την υιοθέτηση στρατηγικής για ενημέρωση των μαθητών και προσέλκυσή τους στον νοσηλευτικό κλάδο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.