Παχυσαρκία: Αρνητική πρωτιά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την Κύπρο

Αρνητική πρωτιά στο ποσοστό παχυσαρκίας έχει η Κύπρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πέραν του 50% του γενικού πληθυσμού έχει πρόβλημα με το βάρος του, με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως για τον ανήλικο πληθυσμό.

Μιλώντας στον Άστρα, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελένη Ανδρέου ανέφερε ότι η ηλικιακή ομάδα ατόμων 6-9 χρονών είχε την πρώτη θέση στην κατηγορία των παχύσαρκων παιδιών στα ευρωπαϊκά κράτη για τα έτη 2015-2017.

Σημείωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι αν δεν αντιμετωπιστεί η παιδική παχυσαρκία στην κατάλληλη ηλικία, τότε το 70% των παιδιών αυτών θα καταλήξουν να είναι παχύσαρκοι και ως ενήλικοι.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε ότι το βασικό πρόβλημα φαίνεται ότι είναι οι διατροφικές συνήθειες των πολιτών. Όπως είπε, ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος με την σωστή διατροφή, ωστόσο δεν την εφαρμόζει.

Δίνοντας κάποιες συμβουλές, ανέφερε ότι οι γονείς πρέπει να δίνουν το σωστό μοντέλο διατροφής ώστε τα παιδιά να μιμούνται με το σωστό τρόπο την οικογένεια τους.

Την ίδια ώρα, με αφορμή την φετινή εκστρατεία του Συνδέσμου με σύνθημα «Εκφοβισμός Παχυσαρκίας», η κ. Ανδρέου εξήγησε πως η παχυσαρκία συνδέεται και με το ζήτημα του bullying.

Είπε ότι η παιδική παχυσαρκία μπορεί να συμβάλει και στα δύο άκρα του εκφοβισμού: θύτη και θύματος. Ανέφερε ότι κάποια άτομα παίρνουν δύναμη από το βάρος τους και γίνονται θύτες, ωστόσο επικαλούμενη ιταλική έρευνα, είπε ότι το 19% των παχύσαρκων παιδιών μπορεί να αποκλειστεί εξαιτίας του βάρους του.

Τόνισε ότι στόχος είναι όλοι οι πολίτες μέσω της διατροφής τους να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και αυτοέλεγχο ώστε να μην αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους μέσω της αλόγιστης χρήσης ή υπερκατανάλωσης, αλλά ούτε και μέσω της στέρησης.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.