Πάει… χάσαμε το παιχνίδι!!!

Της Έλπις Γεωργίου

Επανέρχομαι στο σημερινό μου άρθρο στα θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή. Ξηρασία.

Τα γεγονότα πλέον μπορούν να πεί­σουν και τον πιο δύσπιστο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πλανήτης λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Η ξηρασία στην Ευρώπη πλησιάζει τα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων 500 ετών. Το Ηνω­μένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Η χειρότερη ξηρασία εδώ και χρόνια στην Ευρώπη έριξε τη στάθμη του ποταμού Δούναβη σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ εδώ και έναν αιώνα, με αποτέλεσμα κοντά στην πόλη Πράχοβο να εμφανιστούν μέσα από τα νερά τα απομεινάρια δεκάδων γερμανικών πολεμι­κών πλοίων που βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κάποια από αυτά τα πλοία περιέχουν τόνους πυρομαχικών και εκρηκτικών και θεωρείται ότι συνιστούν κίν­δυνο για τη ναυσιπλοΐα. Κινδυνεύουν επίσης οι εργαζόμενοι στην τοπική αλιευτική βιομηχανία.

Στη Σερβία οι Αρχές κατέφυγαν στη βυθοκό­ρηση για να παραμείνουν ανοιχτές οι λωρίδες ναυσιπλοΐας στον Δούναβη. Θα αναφερθώ σε ένα ρεπορτάζ του CNN που καταδεικνύει το μέ­γεθος του προβλήματος, με δορυφορικές φωτο­γραφίες 6 μεγάλων ποταμών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία. Δούναβης (Σερβία και άλλες χώρες). Στον Δούναβη αναδύθηκαν κουφάρια γερμανι­κών πλοίων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ορι­σμένα πλοία δεν μπορούν να τον διασχίζουν πια και έχουν ακυρωθεί δρομολόγια και κρου­αζιέρες προς την Ουγγαρία.

Ποταμός Κολορά­ντο (ΗΠΑ). Προκειμένου να μη μειωθεί άλλο η στάθμη του, η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει ει­δικούς ταμιευτήρες και αυστηρά μέτρα περιορι­σμού της χρήσης νερού στον πληθυσμό. Λίμνη Mead, Κολοράντο (ΗΠΑ). Από τη μείωση της στάθμης της λίμνης, που τροφοδοτεί τον ποτα­μό Κολοράντο, εμφανίστηκαν ανθρώπινα οστά και αποκαλύφθηκε μια υπόθεση δολοφονίας. Από τα νερά της λίμνης εξαρτώνται περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι, σε επτά πολιτείες των ΗΠΑ και το Μεξικό. Ποταμός Yangtze, Κίνα. Οι συνέπειες μείωσης της στάθμης του γνωστού ποταμού είναι τεράστιες και πολυδιάστατες και αφορούν 84 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τα υδρο­ηλεκτρικά φράγματα του ποταμού παράγουν το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας των γύρω περι­οχών και λόγω της ξηρασίας οι Αρχές έκλεισαν όλα τα εργοστάσια για έξι ημέρες.

Ποταμός Ρή­νος, Γερμανία. Η στάθμη του έχει πέσει στα 30 εκατοστά και έχουν αναδυθεί διάφορα εμπόδια από το βυθό. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα πλοία μειώνουν το φορτίο τους για να μην… σκαλώ­σουν. Ποταμός Πο, Ιταλία. Χάρη στον ποταμό αυτό στα βόρεια της χώρας παράγεται το 30% των τροφίμων. Η στάθμη του έπεσε τόσο, που βρέθηκε στο νερό μια βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ποταμός Loire, Γαλλία. Οι Αρχές πλέ­ον χρησιμοποιούν φράγματα για να στείλουν νερό στον ποταμό και να μη στερέψει τελείως, καθώς από αυτόν ηλεκτροδοτούνται και πυρη­νικά εργοστάσια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy