Πάει για αναπομπή το νομοσχέδιο για νέα αναστολή εκποιήσεων

Προς αναπομπή οδεύει το νέο πάγωμα των εκποιήσεων των ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή πριν 11 μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δεν αναμένεται να υπογράψει τη σχετική νομοθεσία, η οποία βρίσκεται ενώπιον του από τις 9 Ιουνίου, αφού όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κρίθηκε αρμοδίως ότι αυτή φαίνεται πως παραβιάζει το κοινοτικό κεκτημένο και συγκεκριμένα την υποχρέωση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να ζητούν τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για νομοθετήματα που επηρεάζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προτού λάβει τις οριστικές αποφάσεις του, θα αναμένει τις τελικές θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία εξετάζει εάν το νέο πάγωμα των εκποιήσεων είναι συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και με το Σύνταγμα.

Αρμόδια πηγή που μίλησε στο Φιλελεύθερο, ο νόμος φαίνεται να είναι αντίθετος με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς τέτοια θέματα άπτονται των αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ. Μάλιστα, σημείωσε πως σε περίπτωση που οι εθνικές αρχές παραλείψουν να λάβουν τη γνώμη της ΕΚΤ θεωρείται παραβίαση του κοινοτικού κεκτημένου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.