Πάει πολύ πίσω η υπόθεση Γιαννάκη – Έθεσε θέμα το 2018 το ΑΚΕΛ και κανένα κόμμα δεν στήριξε

Η αποκάλυψη για πιθανά ποινικά αδικήματα πλαστογραφίας από τον Επίτροπο Εθελοντισμού έφερε για ακόμη μια φορά σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία υπό την πίεση των απανωτών σκανδάλων και των επερχόμενων εκλογών έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Γιαννάκη Γιαννάκη.

Ο «άριστος των αρίστων» της κυβέρνησης αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του μετά από τις αποκαλύψεις και την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία οδηγήθηκε στον Αρχηγό της Αστυνομίας για διερεύνηση της υπόθεσης. Προσπάθεια για να βολευτεί ο κ. Γιαννάκης Γιαννάκη, ο οποίος ήταν από τα «εκλεκτά» στελέχη του ΔΗΣΥ, έγινε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2016, όπου εντάχθηκε με το έτσι θέλω στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα παραγκωνίζοντας προκλητικά την Αννίτα Δημητρίου.
Μάλιστα ο τότε εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ σε μια προκλητική δήλωσή του ανέφερε ότι «έχουμε εκλογές και όχι καλλιστεία». Τελικά, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν επανήλθε η Αννίτα Δημητρίου στο ψηφοδέλτιο, ενώ στη συνέχεια το Υπουργικό Συμβούλιο βόλεψε τον κ. Γιαννάκη στη θέση του Επιτρόπου Εθελοντισμού.

Μάλιστα, μόλις τον περασμένο Μάρτιο επαναδιορίστηκε στη θέση του Επιτρόπου, μέχρι το 2023, αυξάνοντας και το μισθό του και δίνοντάς του και βοηθητικό προσωπικό για το γραφείο του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός Νεολαίας, του οποίου ο κ. Γιαννάκη ήταν λειτουργός, έλαβε επιστολή (26/2/18) από το Προεδρικό, με την οποία εζητείτο παράτυπα να του δοθεί άδεια άνευ απολαβών για την περίοδο 1/3/18-28/2/23. Ο Οργανισμός αρνήθηκε να παραχωρήσει την άδεια κατόπιν νομικής συμβουλής, αλλά το Προεδρικό προχώρησε στις 16/3/18 και δημοσίευσε στην επίσημη Εφημερίδα του Κράτους ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διόρισε τον κ. Γιαννάκη ως Επίτροπο Εθελοντισμού από την 1/3/18.

 

Πρόταση ΑΚΕΛ χωρίς να βρει υποστήριξη

Το ΑΚΕΛ είχε ζητήσει προς τον Γενικό Εισαγγελέα τον Απρίλη του 2018 να διερευνήσει το ενδεχόμενο ο διορισμός του ως Επιτρόπου Εθελοντισμού να μην είναι σύννομος. Ακολούθως, το ΑΚΕΛ ενέγραψε το θέμα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ενώ κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2019 ζήτησε με τροπολογία να δεσμευτεί το κονδύλι της μισθοδοσίας του κ. Γιαννάκη για να ελεγχθεί η νομιμότητα του διορισμού του.

Δυστυχώς, κανένα άλλο κόμμα δεν υποστήριξε την τροπολογία του ΑΚΕΛ. Έτσι ο Επίτροπος συνέχισε να αμείβεται με τα €6.800 μηνιαίως. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση αντί να απολογηθεί για την επιβράβευση και κάλυψη που έδινε στον Επίτροπο Εθελοντισμού, κατέφυγε και πάλι στους προηγούμενους…

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, υποστήριξε ότι «ο έλεγχος των πτυχίων κατά την πρόσληψη του κ. Γιαννάκη στον Οργανισμό Νεολαίας ως μόνιμου στελέχους έγινε το 2007 από το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού». Κανένα ωστόσο σχόλιο από τον κ. Κούσιο για τον επαναδιορισμό δύο φορές του κ. Γιαννάκη στη θέση του Επιτρόπου Εθελοντισμού, ούτε και για το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ ζητούσε να διερευνηθεί το καθεστώς εργοδότησής του αλλά η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα…

191213965 4216897845061097 6095950790481354167 N1

Δημητρίου: Μας χτυπάνε κάτω από τη μέση

Ντροπή και αίσχος για την πράξη του Επιτρόπου Εθελοντισμού Γιαννάκη Γιαννάκη με την πλαστογραφία του απολυτηρίου και του πανεπιστημιακού τίτλου ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι η πλαστογραφία δεν επιδέχεται οποιασδήποτε δικαιολογίας και είναι πράξη ποινικά κολάσιμη. Πρόσθεσε ότι είναι κρίμα που τέτοιες πράξεις αμαυρώνουν την υπερηφάνεια την πλειοψηφία των πολιτών που θέλουν να ζήσουν σε μια καλύτερη Κύπρο.

Παράλληλα, ο κ. Δημητρίου είπε ότι δεν έχει σημασία να βγαίνει αυτό το θέμα τρεις μέρες πριν τις εκλογές, σημειώνοντας ότι η αντιπολίτευση το φύλαγε και «κτυπά» τώρα, κάτω από την μέση.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ είπε ότι είναι με λύπη που ακούει την προεκλογική περίοδο τα στελέχη του ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ να ρίχνουν μύδρους κατά της κυβέρνησης, ΔΗΣΥ και Αναστασιάδη, να μηδενίζουν και να μαυρίζουν τα πάντα που έγιναν. Ισχυρίστηκε ότι η διακυβέρνηση Αναστασιάδη έκανε πολλά καλά, αλλά την ίδια ώρα έγιναν και λάθη, γιατί όπως είπε όποιος ασχολείται με κάτι κάνει και λάθη.

Πρόσθεσε ότι είναι η ώρα να γίνει η συζήτηση με ωριμότητα για την επόμενη μέρα. Όπως είπε σε τρεις μέρες έχουμε βουλευτικές και όχι προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι δεν μιλάμε για αλλαγή.

Δαμιανού: Βιασμός της λογικής

Είναι «βιασμός» της λογικής των πολιτών, να λένε οι κυβερνώντες ότι περίπου φταίνε οι μακαρίτες Δημήτρης Χριστόφιας και Τάσσος Παπαδόπουλος για το εκλεκτό τέκνο του Συναγερμού Γιαννάκη Γιαννάκη που τον βόλεψαν κατ’ επανάληψη και κατά συρροή, επισήμανε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι η προσπάθεια των κυβερνώντων να τον βολέψουν δεν είναι σημερινή. Υπενθύμισε ότι στις βουλευτικές εκλογές του 2016, ο ΔΗΣΥ τον ενέταξε στο ψηφοδέλτιό του στη Λάρνακα με το έτσι θέλω, είχαν παραγκωνίσει την Αννίτα Δημητρίου και ήταν τότε που έγινε η απαράδεκτη δήλωση Πρόδρομου Προδρόμου ότι έχουμε εκλογές και όχι καλλιστεία, αλλά κατόπιν αντιδράσεων επανάφεραν την Αννίτα Δημητρίου.

Επειδή όμως, πρόσθεσε, δε θα γινόταν βουλευτής, δυο φορές τον βόλεψαν στη θέση του Επιτρόπου Εθελοντισμού. Ο κ. Δαμιανού επισήμανε ότι το ΑΚΕΛ από το 2018 ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα να διερευνήσει το ενδεχόμενο ο διορισμός του να είναι παράνομος ενώ ενέγραψαν και θέμα στην Βουλή για το μισθό του που πλησιάζει τις 7.000 ευρώ το μήνα.
Ακόμα, ο κ. Δαμιανού υπογράμμισε ότι πριν λίγα χρόνια ο πρόεδρος έλεγε ότι δεν μπορούν τα μηδενικά, να μιλούν για τους άριστους, αλλά σήμερα τους απαντούν ότι αποδεδειγμένα δεν είναι οι ίδιοι. Όπως είπε, ο μέσος πολίτης είναι τίμιος, εργατικός, δεν πλαστογραφεί έγγραφα και δεν κλέβει το μέλλον άλλων ανθρώπων αλλά με τη δουλειά και την αξία του προσπαθεί να ζήσει την οικογένειά του.

Ευσταθίου: Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία

Έχει τόσα πολλά εις βάρος της η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ που η αποκάλυψη του σκανδάλου με τον Επίτροπο Εθελοντισμού και την πλαστογραφία απολυτηρίου και πανεπιστημιακού τίτλου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία ανέφερε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι η ουσία είναι πως το σύστημα επιτρέπει να γίνονται αυτές τις ενέργειες και να βρίσκεται στη θέση του Επιτρόπου Εθελοντισμού άτομο που δεν είχε τα κατάλληλα προσόντα.

Έκανε μάλιστα λόγο για φαινόμενα παρακμής ενώ σημείωσε ότι δεν τηρείται ο νόμος. Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει νόμους σοβαρούς, απλά για να τους περάσει, όπως είναι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.
Παράλληλα, ο κ. Ευσταθίου είπε ότι η ΕΔΕΚ συσπειρώνεται προς τα πάνω και εξέφρασε την άποψη ότι θα έχει αυξημένα ποσοστά. Ακόμα, σχολίασε τις δηλώσεις του Άριστου Δαμιανού για την ΕΔΕΚ λέγοντας ότι το κόμμα του έβαλε πλάτη για να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός.

Γιάννης Κακαρής/Αστρα

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.