Πάει την ερχόμενη Τετάρτη Υπουργικό το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα

Στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη 18 Ιανουαρίου θα συζητηθεί το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, μετά από απανωτές καθυστερήσεις και αναβολές.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, το φλέγον ζήτημα της δημοσιοποίησης ή όχι του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα θα βρίσκεται στο «μενού» του επόμενου Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ θα παρουσιαστούν οι «δύο οπτικές γωνίες» και θα κριθεί κατά πόσο είναι ωφέλιμο να δημοσιευθεί άμεσα το ΤΣΑ ή αν θα αφεθεί για την επόμενη κυβέρνηση, σημείωσε η πηγή. Η «Χαραυγή» επικοινώνησε για το ζήτημα με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, ο οποίος ανέφερε πως «η θέση του υπουργείου είναι ξεκάθαρη και το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα πρέπει να δημοσιευθεί άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση για οποιονδήποτε λόγο».

Ερωτηθείς σχετικά με την εκατέρωθεν επίρριψη ευθυνών μεταξύ των Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, ο κ. Καδής ανέφερε πως «πράγματι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, καθώς με τη γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος μπήκαν σημαντικοί περιορισμοί σε αναπτυξιακές ζώνες», υπογραμμίζοντας πως το «Πολεοδομικό Συμβούλιο θεωρεί ότι οι περιορισμοί αυτοί αλλοιώνουν το χαρακτήρα που το Συμβούλιο ήθελε να δώσει στο Τοπικό Σχέδιο». Από την άλλη, συμπλήρωσε ο υπουργός, «εμείς λέμε και πάλι ξεκάθαρα ότι αυτοί οι όροι που έβαλε το Τμήμα Περιβάλλοντος είναι προϊόν συγκεκριμένης τεκμηρίωσης, με επιστημονικά δεδομένα τα οποία οφείλαμε να λάβουμε υπόψη».

Όπως εξήγησε καταληκτικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος, «αν δεν τα λαμβάναμε υπόψη (σ.σ. όλα τα επιστημονικά δεδομένα), είναι βέβαιο ότι θα βρισκόμασταν ως Κύπρος ξανά σε διαδικασία επί παραβάσει από την Ευρώπη», κάτι το οποίο έχει συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν.

Κυριάκος Λοΐζου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy