Σε συζητήσεις με την κοινοπραξία NOBLEDELEK βρίσκεται το Υπουργείο Ενέργειας, ούτως ώστε να καταλήξουν σε ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για να εκδοθούν οι άδειες εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Αυτό δήλωσε χθες ο Υπουργός Ενέργειας κ. Λακκοτρύπης, διευκρινίζοντας πως όταν γίνει αυτό θα είναι «η πρώτη φορά που θα εκδοθούν τέτοιου είδους άδειες στην κυπριακή ΑΟΖ».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση μετά από επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας κατανομής εσόδων ενημέρωσε τα κόμματα αλλά δεν προχώρησε στην επικύρωσή της εν αναμονή και του σχεδίου ανάπτυξης. Δεν είναι ξεκάθαρο πότε αυτό θα γίνει. Με την ανακοίνωση της συμφωνίας η κυβέρνηση έκανε λόγο για έσοδα της τάξης των 9,5 δις δολαρίων σε βάθος 15ετίας. Αριθμούς ωστόσο που αμφισβήτησε με δημόσιες δηλώσεις του ο διεθνής εμπειρογνώμονας, πρώην πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, δρ. Χαράλαμπος Ελληνας. Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται ωστόσο να οδηγηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο οι συμφωνίες με τις εταιρείες TOTAL και ENI, με τις οποίες γινόταν διαπραγμάτευση για το τεμάχιο 7.

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, αυτές οι συμφωνίες βρίσκονται τώρα στο στάδιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας. Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ακόμα ότι την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στο Κάιρο, «όπου θα γίνει η δεύτερη συνάντηση του East Med Gas Forum των 7 χωρών της περιοχής στην παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ ως παρατηρητές. Το East Med Gas Forum είναι μία πλατφόρμα συνεργασίας την οποία έχουν ιδρύσει οι επτά αυτές χώρες για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των υδρογονανθρακικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο όσον αφορά κοινές υποδομές όσο και άλλα θέματα που είναι κοινού ενδιαφέροντος των χωρών».

Τετραμερής Υπουργών Ενέργειας στην παρουσία των ΗΠΑ

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ακόμα ότι «αναμένουμε να καθοριστεί και η ημερομηνία για τετραμερή στην Αθήνα μεταξύ Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ στην παρουσία των ΗΠΑ σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας. Οι λεπτομέρειες αυτής της συνάντησης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και αναμένω ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες». Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτή η τετραμερής και ποια η σημασία της τη δεδομένη στιγμή, ο Υπουργός απάντησε πως «όχι μόνο η τετραμερής αλλά και το East Med Gas Forum δείχνει το συνασπισμό των χωρών της περιοχής σ’ ό,τι αφορά την κοινή προσπάθειά μας στην ανάπτυξη των υδρογονανθρακικών πόρων, σ’ ότι αφορά το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε μιας από τις χώρες που συμμετέχουν». Ο κ. Λακκοτρύπης δεν θέλησε να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το Φατίχ, το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, δεν έχει εντοπίσει κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Πάφου. Ο Υπουργός ανέφερε συγκεκριμένα ότι προτιμά να μη σχολιάσει «πληροφορίες τις οποίες δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε».

ΗΠΑ: «Ακριβοδίκαιος διαμοιρασμός»

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρπερ, σε συνέντευξή της χθες στην εφημερίδα «Αλήθεια» είπε ότι «οι πόροι από το φυσικό αέριο πρέπει να διαμοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού». Για τις δραστηριότητες της Εxxon Μobil στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κα Τζούντιθ Γκάρπερ υπέδειξε πως η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για να προχωρήσουν με τις επενδύσεις τους αυτές οι εταιρείες.

Νίκη Κουλέρμου