Πάφος: Άφησαν απροστάτευτο τον ύφαλο στα Μουλιά

Υπό διωγμό οι ψαράδες στην Πάφο

Χωρίς κανένα ουσιαστικό έργο υποδομής και προστασίας έμεινε ο Τεχνητός Ύφαλος που δημιουργήθηκε το 2014 στη θαλάσσια περιοχή των Μουλιών στην Πάφο.


Στην περιοχή είχε βυθιστεί και ένα παλιό σκάφος, το Laboe και ο σχεδιασμός προέβλεπε τότε ότι η περιοχή θα μετατρέπονταν σε κέντρο για τον καταδυτικό τουρισμό με την πόντιση διαφόρων αντικειμένων, ώστε να δημιουργηθούν και συνθήκες αναπαραγωγής των ψαριών. Μετά από 8 χρόνια ο τεχνητός ύφαλος έμεινε δίχως να υλοποιηθεί οτιδήποτε. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παράκτιας Αλιείας Πάφου, Λεωνίδας Λεωνίδου, εξέφρασε πολλές φορές τη λύπη των επαγγελματιών ψαράδων της Πάφου από τη μη ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τον τεχνητό ύφαλο. Παράλληλα, οι ψαράδες είναι οργισμένοι για την κατάσταση που επικρατεί στο λιμανάκι απ’ όπου θεωρούν ότι είναι υπό διωγμό. Ο κ. Λεωνίδου υποστήριξε ότι ο Δήμος Πάφου και η Αρχή Λιμένων δεν διευκολύνουν τους ψαράδες για να έχουν πρόσβαση στα σκάφη τους και κάνουν, όπως είπε, ό,τι μπορούν για να τους διώξουν από το χώρο. Τα τελευταία χρόνια ο Σύνδεσμος Παράκτιας Αλιείας καταθέτει προτάσεις για τη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου εκτός του Λιμανιού της Κάτω Πάφου.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου  καταγγέλλει δημόσια την ανεπαρκή εποπτεία της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής Γεροσκήπου-Μουλιά. Σε ανακοίνωση της ΕΤΑΠ, ο πρόεδρος της Κυριάκος Δρουσιώτης καταγγέλλει ότι πάρα τις φιλότιμες προσπάθειες των εμπλεκομένων κυβερνητικών υπηρεσιών στην εποπτεία των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Η παράνομη αλιεία συνεχίζεται απρόσκοπτα, η διέλευση ταχύπλοων συνεχίζεται ακόμη και μέσα στους πυρήνες των περιοχών, ενώ τα θέματα ασφάλειας διερχομένων σκαφών, λουόμενων και καταδυτών μεγεθύνονται χρόνο με το χρόνο. Από το 2016, αναφέρει η ανακοίνωση, που η ΕΤΑΠ μαζί με το ΤΑΘΕ έχει ανακηρύξει και δημιουργήσει προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στη Γεροσκήπου-Μουλιά, φαίνεται ότι ακόμη πάσχουμε σοβαρά στη γενική διαχείριση, προστασία και εποπτεία των συγκεκριμένων περιοχών. Αυτό που εισηγούμαστε είναι επιτέλους η Πολιτεία να υιοθετήσει καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να εξεύρει τους τρόπους ώστε ιδιαίτερα μέσω τεχνολογίας, π.χ. θαλάσσιες κάμερες, drones, ραντάρ ακτοπλοϊκής επιτήρησης κ.α., να εποπτεύονται οι προστατευόμενες περιοχές 24/7/365. Η ΕΤΑΠ σημειώνει ότι αναμένει από την Πολιτεία να αναλάβει άμεσα δράση και εάν υπάρχουν πιθανά κολλήματα, αυτά να αρθούν ώστε να τελειώσει μια για πάντα το πρόβλημα της ανεπαρκούς επιτήρησης των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών προτού, όπως σημειώνει, βρεθούμε αντιμέτωποι με σοβαρά δυστυχήματα που πιθανόν να προκαλέσουν απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Κώστας Νάνος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.