Πάφος: Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για Ακάμα και στη μέση… η Αστυνομία

Οικολογικές οργανώσεις και ενεργοί πολίτες συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από το δημοτικό μέγαρο Πάφου ζητώντας την προστασία της χερσονήσου του Ακάμα, ενώ τάχθηκαν εναντίον του αναθεωρημένου Τοπικού Σχέδιου, το οποίο, όπως λένε «προωθεί το τσιμέντωμα της περιοχής».

Διαβάστε επίσης: Αντιπαράθεση με φόντο… τον Ακάμα – Αναφορές σε «μισθωτούς» και «πράκτορες» των Εγγλέζων

Με πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Όχι στην λατόμευση και την καταστροφή των φαραγγιών μας», «Ακάμας Εθνικό Πάρκο, η Ανάπτυξη στις Κοινότητες» οργανωμένα σύνολα και ενεργοί πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο Πάφου, ενώ την εκδήλωση των οργανωμένων συνόλων έξω από το Δημαρχείο της Πάφου στήριξαν στελέχη και αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Cache 640 3478410 209938 25062022021849

H Αλεξία Σακαδάκη, μέλος της ΚΕ του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ανέφερε πως η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε ενάντια «στα πλάνα που έχει η Κυβέρνηση για την περιοχή του Ακάμα». Είπε ότι το αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, ούτε και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρότι έχει ζητηθεί από βουλευτές. «Το ΥΠΕΣ αρνείται να το δώσει, παραβιάζοντας και τη Συνθήκη του Αάρχους» είπε, σημειώνοντας ότι η διαμαρτυρία γίνεται ανήμερα της επετείου της υπογραφής της σύμβασης που προνοεί ότι τα κράτη παρέχουν στους πολίτες και τους βουλευτές πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν το περιβάλλον.

Εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία της για τον Ακάμα για την κλιματική κρίση, σημειώνοντας πως «μια Κυβέρνηση η οποία διατείνεται ότι θα έχει μεγάλο και συμβολικό ρόλο στην περιοχή για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης πρέπει να ενσκύψει στα εσωτερικά» ζητήματα του περιβάλλοντος και «μετά διεθνώς να τολμά να μιλά για την προστασία του περιβάλλοντος και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Cache 640 3478405 170914 25062022021703

Το παρών έδωσε και ο Επαρχιακός Γραμματέας Πάφου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ανδρέας Ευλαβής, που ανέφερε πως ήρθε η σειρά της Πάφου να γίνει η εκδήλωση διαμαρτυρίας. Εξάλλου ο Κυριάκος Τσιμίλλης, πρόεδρος της οργάνωσης «Φίλοι του Ακάμα» σημείωσε πως η σημερινή εκδήλωση αποτελεί έκφραση διαμαρτυρίας «για τις μεθοδεύσεις που προωθεί η Κυβέρνηση, με τις οποίες παραβιάζονται οι ίδιες οι δικές της δεσμεύσεις, όσον αφορά την ανάπτυξη των κοινοτήτων».

Εξέφρασε αντίθεση σε μια διάσπαρτη ανάπτυξη, η οποία, όπως είπε, θα υποβαθμίζει τις προοπτικές των κοινοτήτων. Ζητάμε, είπε ο κ. Τσιμίλλης, Εθνικό Πάρκο, όπως ήταν οι δεσμεύσεις και της Κυβέρνησης προενταξιακά, αλλά και επικέντρωση της ανάπτυξης μέσα στις κοινότητες και στις διευρυμένες ζώνες τους.

Την ίδια ώρα ήταν σε εξέλιξη σε παρακείμενο χώρο άλλη εκδήλωση διαμαρτυρίας, την οποία διοργάνωσε η Κοινότητα Ίνειας με τη συμμετοχή των υπόλοιπων Κοινοτήτων και Δήμων του Ακάμα και άλλων φορέων. Η Αστυνομία έλαβε αυξημένα μέτρα αλλά δεν χρειάστηκε να παρέμβει.

Cache 640 3478408 356707 25062022021801

 

«Παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση» για το Σχέδιο Ακάμα

Εκδήλωση διαμαρτυρίας με πρωτοβουλία της Κοινότητας Ίνειας και τη συμμετοχή των υπόλοιπων Κοινοτήτων και Δήμων του Ακάμα, της Νεολαία Πόλης Χρυσοχούς και ιδιοκτητών γης της περιοχής διοργανώθηκε το Σάββατο στην πλατεία Κένεντυ, στην Πάφο. Με πλακάτ που έγραφαν συνθήματα, όπως «Δεν διαπραγματευόμαστε την ανθρώπινη παρουσία στην Λάρα και στον Ακάμα», «Συνύπαρξη ανθρώπου και περιβάλλοντος», «Κάτω τα χέρια από την Πάφο και κάτω τα χέρια από τον Ακάμα», οι κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν τη διαμαρτυρια τους για τη συνεχιζόμενη, όπως υποστήριξαν, προσπάθεια ορισμένων κομμάτων για «παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση» για τις πρόνοιες του υπο εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου για τις κοινότητες του Ακάμα.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε ότι η σημερινή τους διαμαρτυρία δεν αποτελεί αντιδιαδήλωση ή αντιδιαμαρτυρία της εκδήλωσης που διοργανώνεται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Cache 640 3478318 4677775 25062022010628

Πρόσθεσε πως η διαμαρτυρία τους ήταν προγραμματισμένη εδώ και αρκετές μέρες, μετά και τη συνάντηση που είχαν με τις Επιτροπές Εσωτερικών και Περιβάλλοντος της Βουλής, αλλά και τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες όπως ανέφερε «δεν δέχονται καμία απολύτως ανάπτυξη και θέλουν να παραμείνει ο Ακάμας ως έχει».

Ο κ. Τσίβικος έστειλε το μήνυμα ότι «έχουν το δίκαιο με το μέρος τους» και είπε πως θα συνεχίσουν τον αγώνα. Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προτού εξαγγείλει το Τοπικό Σχέδιο να ενσκύψει πάνω στο θέμα της Ίνειας ενώ ευχήθηκε να εξαγγελθεί το Τοπικό Σχέδιο πριν τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Ο Στέλιος Κουπάρης εκ μέρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Δρούσειας ζήτησε «ισονομία», προσθέτοντας πως θέλουν να ζήσουν στον τόπο που γεννήθηκαν και δεν επιθυμούν να τσιμεντώσουν τον Ακάμα. Εμεις συνέχισε, «δεν ζητούμε να κτίσουμε ξενοδοχεία αλλά ζητούμε να κάνουμε μια ανάπτυξη και να βοηθήσουμε τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους».

Cache 640 3478310 3313507 25062022010335

Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή κάλεσε την Κυβέρνηση να δει το ευρύτερο πρόβλημα του Ακάμα και ιδιαίτερα της Ίνειας που διαμαρτύρεται. Πρέπει, συνέχισε, να εξαγγελθεί το Τοπικό Σχέδιο, να ολοκληρωθεί το Εθνικό Δασικό Πάρκο και να δοθεί το δικαίωμα για ήπια ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αρόδων Ματθαίος Στεφάνου σημείωσε πως η πρωτοβουλία τους έχει στόχο την ανατροπή της φθίνουσας πορείας που ακολουθούν οι κοινότητες της περιοχής εδώ και δεκαετίας και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των κατοίκων και ιδιοκτητών γης ως ισότιμων πολίτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Σάββας Χατζημηνάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γης Ακάμα ανέφερε ότι «είμαστε σήμερα εδώ ενωμένοι, όλες οι κοινότητες και ζητούμε με αυτή την διαμαρτυρία να παραδώσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπόμνημα με 2,5 χιλιάδες υπογραφές».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και βουλευτές, με τον Χαράλαμπο Πάζαρο του ΔΗΣΥ να υποστηρίζει ότι η διαμαρτυρία είναι δικαιολογημένη και τον Βουλευτή του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθουςνα λέει πως η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου του Ακάμα και να σεβαστεί τις θέσεις και τις απόψεις των επηρεαζόμενων κοινοτήτων.

Ο Επαρχιακός Γραμματέας του Παναγροτικού Πανίκος Κάπονας δήλωσε πως ο Παναγροτικός Πάφου στηρίζει και κατανοεί τις κοινότητες του Ακάμα, ζητώντας σεβασμό στο περιβάλλον και ήπια ανάπτυξη.

Αντιπροσωπεία των συμμετεχόντων επιδίδει γραπτό ψήφισμα-υπόμνημα, μαζί με νομική γνωμάτευση, στην Έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου, για να δοθεί ακολούθως στον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Το υπόμνημα που είναι υπογεγραμμένο από 2500 και πλέον άτομα διατυπώνει τις θέσεις επηρεαζομένων ιδιοκτητών γης όσον αφορά το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα καθώς και νομική γνωμάτευση για τα «συνταγματικά τους δικαιώματα».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.