Πάφος: Μαθητές στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες σε αίθουσες διδασκαλίας

Αδήριτη η ανάγκη δημιουργίας νέου Γυμνασίου και νέας Τεχνικής Σχολής στην Πάφο

Η ανάγκη δημιουργίας νέου Γυμνασίου και Τεχνικής Σχολής στην επαρχία Πάφου διαπιστώθηκε κατά την περιοδεία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας μαζί με τους βουλευτές της επαρχίας Πάφου και άλλους αρμόδιους φορείς κρατικών τμημάτων σε σχολεία της επαρχίας Πάφου.

Σε γραπτή του δήλωση ο Αντρέας Φακοντής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάφου, σημείωσε ότι στο Νικολαΐδειο Γυμνάσιο, το οποίο εδώ και μερικά χρόνια συστεγάζεται με το Λύκειο Κύκκου Β’, τα υγειονομικά πρωτόκολλά δεν εφαρμόζονται ούτε στο ελάχιστο.

Προσθέτει ότι η αδυναμία αυτή οφείλεται στην έλλειψη χώρου, στο μικρό μέγεθος των αιθουσών, αλλά και στον αυξημένο αριθμό μαθητών. «Παρά τις προσωρινές λύσεις που δόθηκαν, οι μαθητές συνεχίζουν να συνωστίζονται σαν σαρδέλες στις μικρές αίθουσες διδασκαλίας και στους περιορισμένους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσης, διαπιστώνει ότι μεγάλος αριθμός των πλεξιγκλάς έχουν σπάσει με αποτέλεσμα να μην παρέχουν προστασία. «Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο», συνεχίζει, «να λάβει άμεσα τα δέοντα μέτρα, καθώς σε περίπτωση θετικού κρούσματος θα ακολουθήσουν δυσμενείς συνέπειες».

Επαναφέρει επίσης την επιτακτική ανάγκη για ανέγερση νέου Γυμνασίου στο κέντρο της Πάφου, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της πόλης και των περιχώρων.

Χαρακτηρίζει δε αδήριτη την ανάγκη δημιουργίας νέας Τεχνικής Σχολής για κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών για τεχνικά επαγγέλματα. «Η απόφαση για λειτουργία τμημάτων της Τεχνικής Εκπαίδευσης στο Λύκειο Έμπας αποτελεί ημίμετρο και όχι οριστική λύση», προσθέτει.

Καταλήγοντας, επισημαίνει πως στο Δημοτικό Σχολείο Πάφου Ε’ Αγίου Δημητρίου διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις στην παιδαγωγική διαδικασία για τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία.

Ο πρόεδρος της Επ. Παιδείας της Βουλής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, επισημαίνει και αυτός με τη σειρά του πως το θέμα του υπερπληθυσμού είναι από τα κυριότερα προβλήματα που ταλανίζουν το Νικολαΐδειο Γυμνάσιο και την Τεχνική Σχολή. Σημειώνει ότι η ανέγερση και λειτουργία νέου σχολείου θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι ήδη υπάρχει δρομολογημένη επέκταση υποδομών με χρονοδιάγραμμα 9 μηνών. Οι εργασίες επέκτασης του σχολείου αναμένεται να αρχίσουν τον Ιανουάριο και να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2021.

Εξάλλου, έξω από το Νικολαΐδειο Γυμνάσιο συγκεντρώθηκαν γονείς μαθητών διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εκμάθησης των παιδιών τους. Όπως ανέφερε ο Μάριος Ταλιώτης, εκ μέρους του Συνδέσμου Γονέων του Νικολαϊδείου Γυμνασίου οι τάξεις είναι πολύ μικρές, με αποτέλεσμα οι μαθητές να είναι στριμωγμένοι και τα πρωτόκολλα υγείας να μην τηρούνται.

Όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο και όλη την επικαιρότητα στο dialogos.com.cy