Πάφος: Οι τιµές των ενοικίων πέταξαν στα ύψη…

Τα διαθέσιµα προς ενοικίαση υποστατικά είναι ελάχιστα και πάρα πολύ ακριβά και το πρόβληµα αναµένεται να οξυνθεί µε τη λειτουργία των πανεπιστηµιακών σχολών τα επόµενα δύο µε τρία χρόνια

Του Κώστα Νάνου

Αγωνιώδεις είναι οι εκκλήσεις παραγόντων της επαρχίας Πάφου για να βρεθούν καταλύµατα για φοιτητές των σχολών τουριστικών επαγγελµάτων του ΤΕΠΑΚ που θα λειτουργήσουν τον ερχόµενο Σεπτέµβριο. Τα διαθέσιµα προς ενοικίαση υποστατικά είναι ελάχιστα και πολύ ακριβά για φοιτητές.

Η έκρηξη τιµών στα ενοίκια στην Πάφο οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και το θέµα θα πρέπει να απασχολήσει όλους τους φορείς της επαρχίας που εµπλέκονται, υποστηρίζουν παράγοντες του δήµου. Με την έλευση των πανεπιστηµίων στην Πάφο τα επόµενα δύο µε τρία χρόνια εκτιµούν ότι το πρόβληµα θα οξυνθεί ακόµη περισσότερο, καθώς θα αυξάνεται ο αριθµός των φοιτητών στις σχολές που θα λειτουργούν τόσο στο ΤΕΠΑΚ, όσο και στο Πανεπιστήµιο της Βηρυτού. Ταυτόχρονα, ένας µεγάλος αριθµός φοιτητών του Νεάπολις αναζητάει ήδη στέγη στην Πάφο, αφού τα τελευταία χρόνια οι φοιτητές του Νεάπολις αυξάνονται και οι ανάγκες του δεν καλύπτονται από τις φοιτητικές εστίες που διαθέτει.

Πρωτοβουλίες από τον ∆ήµο Πάφου και το ΤΕΠΑΚ

Ο ∆ήµος Πάφου προωθεί ήδη την ανέγερση φοιτητικών εστιών, οι οποίες θα µπορούν να εξυπηρετήσουν 230 φοιτητές. Οι φοιτητικές εστίες του δήµου αναµένεται να είναι προς χρήση την επόµενη ακαδηµαϊκή χρονιά.

Για να καλυφθούν όµως οι ανάγκες και η ζήτηση που εκτιµάται ότι θα υπάρξει, θα πρέπει να συµβάλει και ο ιδιωτικός τοµέας. Παράγοντες του ∆ήµου Πάφου χαρακτηρίζουν καταστροφικό το σενάριο να µην έρχονται στην Πάφο φοιτητές λόγω του κόστους των ενοικίων ή της έλλειψης στέγης.

Πριν λίγες µέρες, το ΤΕΠΑΚ δηµοσιοποίησε διαγωνισµό εκδήλωσης ενδιαφέροντος από φυσικά ή νοµικά πρόσωπα που διαθέτουν διαµερίσµατα προς ενοικίαση στην Πάφο, µε σκοπό τη στέγαση φοιτητών/τριών της Σχολής ∆ιοίκησης Τουρισµού, Φιλοξενίας και Επιχειρηµατικότητας του ΤΕΠΑΚ, από τον Σεπτέµβρη του 2023.

Συγκεκριµένα, όπως αναφέρεται, ζητούνται διαµερίσµατα, από στούντιο µέχρι τριών υπνοδωµατίων, τα οποία κατά προτίµηση βρίσκονται σε ακτίνα δύο (2) χιλιοµέτρων από το κτίριο της Σχολής (οδό Αµπελοκήπων και Παναγίας Παντάνασσας, Πάφος). Τα διαµερίσµατα θα πρέπει να διαθέτουν σε καλή κατάσταση βασική επίπλωση και οικιακό εξοπλισµό, αν και το πρώτο δεν είναι προϋπόθεση. Τα διαµερίσµατα θα πρέπει να είναι έτοιµα για παράδοση το πρώτο δεκαπενθήµερο του Σεπτέµβρη 2023. Η περίοδος ενοικίασης θα έχει διάρκεια 1 χρόνο µε δικαίωµα ανανέωσης για 1 συν 1 χρόνο (σύνολο 3 χρόνια).

∆ιευκρινίζεται ότι η ενοικίαση θα γίνει από τους/τις φοιτητές/τριες και το σχετικό συµβόλαιο ενοικίασης θα υπογραφεί από τους/τις φοιτητές/τριες. Στην περίπτωση που φοιτητής/τρια-ένοικος παραβιάζει όρους του συµβολαίου, όπως η έγκαιρη καταβολή ενοικίου, θα υφίσταται ανάλογου τύπου διοικητικές κυρώσεις από το Πανεπιστήµιο.

Το Γραφείο Στέγασης του ΤΕΠΑΚ σηµειώνει ότι θα φέρει σε γνώση των ενδιαφερόµενων φοιτητών/τριων τα διαθέσιµα διαµερίσµατα και θα τους βοηθήσει στην αξιολόγησή τους και τη σύναψη της σχετικής συµφωνίας µε τους/τις ιδιοκτήτες/τριες. Ιδιοκτήτες που διαθέτουν περισσότερα από ένα διαµερίσµατα, χρειάζεται να υποβάλουν χωριστή ηλεκτρονική φόρµα για κάθε διαµέρισµα ή να επικοινωνήσουν µε το Γραφείο Στέγασης και να στείλουν µε ηλεκτρονικό ταχυδροµείο συγκεντρωτικά όλες τις αναγκαίες πληροφορίες.

Το ΤΕΠΑΚ θα στηρίξει οικονοµικά τους φοιτητές του ΑΞΙΚ

Το ΤΕΠΑΚ αποφάσισε να στηρίξει οικονοµικά τους φοιτητές/τριες του ΑΞΙΚ, οι οποίοι τον Σεπτέµβρη του 2023 θα βρίσκονται στο 2ο και 3ο έτος σπουδών και θα δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για στέγαση στην Πάφο. Η προθεσµία υποβολής αίτησης είναι µέχρι την Τετάρτη 31 Μαΐου. Το µόνο πιστοποιητικό που χρειάζεται να υποβληθεί είναι Κατάσταση Ασφαλιστικού Λογαριασµού για το έτος 2022 των γονέων των φοιτητών/τριών.

Το Γραφείο Στέγασης του ΤΕΠΑΚ, σε συνεργασία µε τον ∆ήµο Πάφου και τον ΠΑΣΥΞΕ, ετοιµάζει αναλυτικό κατάλογο προσφερόµενων διαµερισµάτων, περιλαµβανοµένων και κλινών σε ξενοδοχεία. Αφού µαζέψει τα αιτήµατα φοιτητών/τριών για στέγαση θα ενηµερώσει σχετικά µέχρι τις αρχές Ιουνίου 2023 κάθε ενδιαφερόµενο και θα βοηθήσει ώστε να γίνουν οι καλύτερες δυνατές διευθετήσεις.

Επιφυλακτικοί οι επιχειρηµατίες… Ούτε για δείγµα!

Οι τιµές των ενοικίων στην Πάφο και η έλλειψη διαθέσιµων διαµερισµάτων και κατοικιών οφείλεται, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ΕΒΕ, Γιώργο Μάη, στην έλευση εκατοντάδων αιτητών πολιτικού ασύλου και άλλων µεταναστών που εργάζονται σε ξενοδοχεία και κέντρα αναψυχής, στην κάθοδο Ρώσων και Ουκρανών µετά το ξέσπασµα του πολέµου, στην εγκατάσταση αρκετών Ισραηλιτών και στην εκµετάλλευση αρκετών υποστατικών µέσω της πλατφόρµας Airbnb.

Σε ερώτηση γιατί δεν έχει επιδείξει ενδιαφέρον ο ιδιωτικός τοµέας για την ανέγερση µικρών οικιστικών µονάδων ή φοιτητικών εστιών, ο κ. Μάης ανέφερε ότι οι πολεοδοµικοί κανόνες δεν επιτρέπουν την ανέγερση µικρών οικιστικών µονάδων. Το ελάχιστο εµβαδό που απαιτείται για διαµέρισµα ενός υπνοδωµατίου είναι 55 τ.µ. και για διαµέρισµα δύο υπνοδωµατίων το ελάχιστο είναι στα 75 τ.µ. Αυτό, κατέληξε, δεν ευνοεί την ανέγερση τέτοιων οικιστικών µονάδων για ενοικίαση από φοιτητές, διότι το κόστος θα είναι πολύ υψηλό.

Εκ µέρους των κτηµατοµεσιτών Πάφου, ο Ηλίας Πεκρής επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιµα διαµερίσµατα και κατοικίες για ενοικίαση στην Πάφο. Αυτό, πρόσθεσε, οφείλεται στο γεγονός ότι ακόµη και πολλοί ξένοι στράφηκαν στην ενοικίαση υποστατικών, διότι λόγω των περιορισµών στη δανειοδότηση από τράπεζες δεν µπορούν να αγοράσουν ακίνητα. Τα διαθέσιµα ακίνητα, είπε, έχουν εξαντληθεί στην αγορά και λόγω της αύξησης των ενοικίων πολλοί ιδιοκτήτες που είχαν πρόθεση να πουλήσουν επιλέγουν τη λύση της ενοικίασης διότι είναι πιο συµφέρουσα.

Ο κ. Πεκρής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ένα διαµέρισµα 2 υπνοδωµατίων µεζονέτα στην περιοχή της Γιουνιβέρσαλ ενοικιάζεται από 1.000 έως 1.200 ευρώ. Προς το παρόν, είπε, δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από φοιτητές για το ΤΕΠΑΚ ή το Αµερικανικό Πανεπιστήµιο της Βηρυτού, όµως αυτό αναµένεται να γίνει τις επόµενες εβδοµάδες. Η απάντηση των κτηµατοµεσιτών, είπε ο κ. Πεκρής, θα είναι ότι δεν υπάρχουν διαθέσιµα διαµερίσµατα ή κατοικίες στην Πάφο.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι τιµές των ενοικίων διπλασιάστηκαν

Τα τελευταία δύο χρόνια οι τιµές των ενοικίων «πέταξαν» στην κυριολεξία και σύµφωνα µε εκτιµήσεις επαγγελµατιών του κλάδου διπλασιάστηκαν. Μέχρι πριν δύο χρόνια για ένα διαµέρισµα ενός υπνοδωµατίου το ενοίκιο κυµαινόταν στα 250 – 300 ευρώ, ενώ τώρα ούτε µε 600 ευρώ δεν βρίσκει κανείς. Ανάλογη είναι και η αύξηση για διαµερίσµατα δύο υπνοδωµατίων, µε τις τιµές να κυµαίνονται πάνω από 800 ευρώ. Σύµφωνα µε επαγγελµατίες του κλάδου, η ζήτηση είναι πολύ µεγάλη λόγω και της έλευσης στην Πάφο των σχολών του ΤΕΠΑΚ και του Αµερικανικού Πανεπιστηµίου της Βηρυτού. Τα δύο πανεπιστήµια θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τον ερχόµενο Σεπτέµβριο. Τα τελευταία δύο χρόνια, η µαζική κάθοδος στην Πάφο αιτητών πολιτικού ασύλου και άλλων αλλοδαπών εργαζοµένων που απασχολούνται σε τουριστικές επιχειρήσεις επίσης συνέβαλε στην άνοδο των ενοικίων. Για αρκετά χρόνια την Πάφο επέλεγαν ως τόπο διαµονής και εργαζόµενοι σε εταιρείες στη Λεµεσό. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσµα η προσφορά πλέον διαµερισµάτων να είναι πολύ µικρή. Σύµφωνα µε επαγγελµατίες από τον κατασκευαστικό τοµέα, τα τελευταία δύο χρόνια δεν ανεγέρθηκαν νέες οικιστικές µονάδες λόγω του αυξηµένου κόστους. Σχέδια υπάρχουν, αλλά πολλοί επιχειρηµατίες αναµένουν να οµαλοποιηθεί η αγορά µετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ένας ακόµη παράγοντας που συνέβαλε στην έλλειψη στέγης είναι η κάθοδος στην Πάφο εταιρειών από το Ισραήλ, το Ηνωµένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τις τελευταίες µέρες, τόσο το ΤΕΠΑΚ όσο και ο ∆ήµος Πάφου απηύθυναν εκκλήσεις για να εξευρεθούν διαµερίσµατα για φοιτητές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy