Πάφος: Περιβαλλοντική καταστροφή στη Χλώρακα – Ισοπεδώνουν το οροπέδιο της κοινότητας

Αγωνιώδεις προσπάθειες κατέβαλε ο Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Όμιλος Χλώρακας για να διασώσει αιωνόβια δέντρα στο οροπέδιο της κοινότητας. Δυστυχώς, παρά τα διαβήματα προς το Τμήμα Δασών, την Πολεοδομία και άλλους φορείς, η περιβαλλοντική καταστροφή δεν ανακόπηκε. Ενδεικτική αυτών των προσπαθειών ήταν η επιστολή προς το Τμήμα Δασών, στην οποία αναφέρεται ότι «την Παρασκευή 7.7.2023, κατά τις απογευματινές ώρες, συνεργείο εργολάβου κατέκοψε δύο μεγάλους ευκαλύπτους στην εν λόγω γνωστή περιοχή. Εκ των πραγμάτων, φαίνεται ότι καμία άδεια δεν δόθηκε από το Τμήμα Δασών. Καλέσαμε την Αστυνομία και μετά από την παρέμβασή της σταμάτησαν αμέσως τα πριόνια και τα μηχανήματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που και στο παρελθόν κοινοποιήσαμε στα αρμόδια υπουργεία και όλους εσάς τους κρατικούς φορείς τις ανησυχίες μας για την καταστροφή που επιτελείται στην περιοχή με θύμα το φυσικό περιβάλλον που για εκατοντάδες χρόνια μάς συντροφεύει με την πράσινη και ανεπανάληπτη του ομορφιά, που μας δίνει ζωή. Δυστυχώς η απληστία, η ασυδοσία και ο κακός προγραμματισμός εξαφανίζουν τα αιωνόβια και προστατευόμενα δένδρα λόγω της ξέφρενης ανάπτυξης που γίνεται στο πρανές της κοινότητας. Κινδυνεύουν όλα αυτά τα φυσικά μνημεία γιατί δόθηκαν άδειες οικοδομής και δεν έγινε καταγραφή των αιωνόβιων δένδρων. Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση του Τμήματος Δασών καθώς και των άλλων αρμόδιων φορέων για να εξέταση των καταγγελιών μας και λήψη τέτοιων μέτρων που τουλάχιστον να σωθεί ό,τι απέμεινε από την τσιμεντοποίηση αυτής του μοναδικής και ευαίσθητης περιοχής του χωριού μας».

Untitled 15

Κλείνουν τα μάτια

Χαρακτηριστικά επίσης είναι όσα αναφέρει ο Περιβαλλοντικός Όμιλος στην επιστολή του προς την Πολεοδομία. «Μιλήσαμε με τον Διευθυντή Τμήματος Δασών, κ. Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, για το θέμα της πρόσφατης κοπής προστατευόμενων δένδρων στο οροπέδιο της Χλώρακας. Του είπαμε ότι κατ’ επανάληψη διαμαρτυρηθήκαμε γραπτώς όσο και προφορικώς στο Τμήμα του όσο και στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως (υπάρχει σχετική αλληλογραφία) και άλλους ασφαλώς φορείς χωρίς δυστυχώς καμία θετική ανταπόκριση. Γιατί η Πολεοδομία δεν καταγράφει τα αιωνόβια και προστατευόμενα δένδρα εκεί που γίνονται αναπτύξεις, και ιδιαίτερα όσον αφορά τις αιωνόβιες τρεμιθιές που, όπως μας είπε και ο κ. Αλεξάνδρου, θεωρούνται ΙΕΡΑ ΔΕΝΔΡΑ, προτού εκδώσετε τις άδειες; Ο κ. Αλεξάνδρου μάς κάλεσε να αποταθούμε άμεσα στην Πολεοδομία και το ΕΤΕΚ για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που αν δεν τεθεί φραγμός, δεν θα μείνει ούτε ένα δένδρο στην περιοχή».

«Δεν είναι δικαιολογία», τονίζει στη δημόσια ανακοίνωσή του – καταγγελία ο Όμιλος, «η Πολεοδομία Πάφου να μας λέει ότι δεν υπάρχει ικανοποιητικό προσωπικό για να ελέγχει. Μα πώς είναι δυνατό να λέγονται τέτοια πράγματα; Δυστυχώς, οι μελετητές των έργων δεν λαμβάνουν υπόψη τους την ύπαρξη αιωνόβιων δένδρων και ούτε το Τμήμα Πολεοδομίας ενδιαφέρεται σοβαρά να καταγράψει στα σχέδια που εκδίδονται την ύπαρξη τέτοιων δένδρων. Η Πολιτεία μας σφυρίζει αδιάφορα, δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό για να προστατευτούν τα φυσικά αυτά μνημεία και αναμένεται από εμάς τους εθελοντές να σώσουμε τα δένδρα από την καταστροφή που σιγά-σιγά εξαφανίζονται για οικονομικά οφέλη για την δήθεν ανάπτυξη και… πρόοδο». Ο Πολιτιστικός-Περιβαλλοντικός Όμιλος Χλώρακας, καταλήγει η ανακοίνωση, «θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για να σωθεί ό,τι σώζεται. Απαιτούμε από εσάς σαν αρμόδιοι φορείς να αναλάβετε τις ευθύνες σας εδώ και τώρα».

Κώστας Νάνος

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy