Πάφος: Στα αζήτητα η πεζογέφυρα στη λεωφόρο Τάσσου Παπαδόπουλου

Τρία χρόνια από τον θανάσιμο τραυματισμό της Nelina Fakliska δεν έγινε τίποτα

Μπορεί στην Πάφο να κατασκευάστηκαν την τελευταία 10ετία έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και ο δήμαρχος να καυχιέται για τους δρόμους και τις αναπλάσεις που έκανε, αλλά η πεζογέφυρα στη λεωφόρο Τάσσου Παπαδόπουλου είναι στα αζήτητα για 10 χρόνια.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το έργο είχε ολοκληρωθεί το 2012, ενώ το 2015 είχαν δοθεί και αρχιτεκτονικά βραβεία. Ακόμη όμως και μετά τον θανάσιμο τραυματισμό της 10χρονης μαθήτριας Nelina Fakliska τον Νοέμβριο του 2019, το έργο παραμένει στα συρτάρια.

Μετά το θανατηφόρο ατύχημα της Nelina είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι το έργο θα υλοποιούνταν. Ακόμη και ο Υπουργός Μεταφορών είχε διαβεβαιώσει ότι θα ήταν διαθέσιμο κονδύλι. Συμπληρώνονται τρία χρόνια τον επόμενο μήνα και η διαδικασία παραμένει στάσιμη.

Το θέμα είχε συζητηθεί και στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, στο πλαίσιο γενικότερα για την ασφάλεια των μαθητών. Στην περιοχή λειτουργούν 3 εκπαιδευτήρια από την Προδημοτική μέχρι το Λύκειο με περίπου 1.500 μαθητές. Γονείς, βουλευτές και εκπαιδευτικοί έχουν τονίσει κατ’ επανάληψη ότι στην περιοχή κινδυνεύουν οι μαθητές, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Το θέμα ετοιμάζονται να το επαναφέρουν στη Βουλή οι βουλευτές της Πάφου.

Ο πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής της ΠΟΕΔ χαρακτήρισε εγκληματική αμέλεια την καθυστέρηση στην κατασκευή της πεζογέφυρας στη λεωφόρο Τάσσου Παπαδόπουλου. Τρία χρόνια μετά τον θανάσιμο τραυματισμό της Nelina, είπε, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν, η πεζογέφυρα παραμένει στα συρτάρια, τη στιγμή που καθημερινά κινδυνεύουν μαθητές. Δυστυχώς, είπε ο κ. Γεωργιάδης, παρότι στην Πάφο γίνονται έργα ανάπλασης δρόμων με κόστος δεκάδες εκατομμύρια, τα σχέδια για την πεζογέφυρα παραμένουν στα συρτάρια του Δήμου Πάφου και του Τμήματος Δημοσίων Έργων. Στις αρχές της εβδομάδας ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, κατήγγειλε ότι μπροστά στα μάτια του κινδύνευσε μαθητής όταν όχημα εισήλθε στο κιγκλίδωμα της διάβασης πεζών.

Το έργο της πεζογέφυρας, που επιλέχθηκε για τη λεωφόρο Τάσσου Παπαδόπουλου μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, διακρίθηκε και στον διεθνή διαγωνισμό Future Project Awards με το βραβείο Special Judges’ Recognition, το οποίο απονεμήθηκε σε τέσσερα έργα. Το βραβείο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Architectural Review και σε ιστοσελίδες όπως BBC και Telegraph.

Πήρε και βραβείο

Το έργο διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό Future Project Awards. Επίσης, η πεζογέφυρα αποτελεί το Α’ Βραβείο σε ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος Πάφου το 2011. Αρχιτεκτονικό Γραφείο: EP Architects. Αρχιτέκτων Μηχανικός | Μελετητής έργου: Ελίνα Παττίχη. Πολιτικός Μηχανικός: Ανδρέας Ανδρέου. Μηχανολόγος Μηχανικός: Τρύφωνος & Κατσαμπάς. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός: Γεώργιος Κόκου.

Κώστας Νάνος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy