Ανεγείρεται καφεστιατόριο 22μ. μακριά από την ακτή – Βιασμός παραλίας για… δημόσιο συμφέρον

Την επέμβαση στην παραλία ΣΟΔΑΠ στον Δήμο Πάφου και τις πιθανές επιπτώσεις της στο φυσικό περιβάλλον, συζήτησαν χθες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Πάφου προχωρά σε ανέγερση δημοτικού καφεστιατορίου έκτασης 400 τ.μ., έχοντας μόλις 22 μέτρα απόσταση από την ακτή.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αδάμος Αδάμου, διαβεβαίωσε ότι θα υποβληθεί έκθεση, στην οποία θα ληφθούν υπόψιν όλες οι παράμετροι, διότι υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες για τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί για την ανέγερση του υποστατικού.

Στη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής, ανέφερε ότι το υπό ανέγερση καφεστιατόριο βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός της ζώνης προστασίας. «Δεν υπήρξε απόφαση για περιβαλλοντική μελέτη για την κατασκευή, με συνέπεια να μη γνωρίζουμε τα επίπεδα κινδύνου που ελλοχεύουν, καθώς λόγω της πολύ μικρής απόστασης από την παραλία τη χειμερινή περίοδο πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα», διεμήνυσε.

O δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, δήλωσε ότι ζήτησε χαλάρωση από την αρμόδια Υπουργική Επιτροπή για σκοπούς εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος. Υποστήριξε επίσης ότι το έργο έχει λάβει όλες τις νόμιμες εγκρίσεις.

Το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην παραλία ΣΟΔΑΠ είναι ανήθικο και παράνομο, διότι δεν αξιολογήθηκε όπως έπρεπε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, δήλωσε στη «Χαραυγή» ο Επαρχιακός Γραμματέας Πάφου των Οικολόγων, Ανδρέας Ευλαβής.

«Τα τελευταία δύο χρόνια ο δήμαρχος της Πάφου είναι υπεύθυνος για μια σειρά από περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως η αποψίλωση του άλσους Ήβης Μαλιώτου, η εκτεταμένη αποκοπή αιωνόβιων δέντρων στην περιοχή Αναβαργός, αλλά και η θανάτωση 50 κυπαρισσιών στην περιοχή Universal. Για το τελευταίο έγκλημα, το Τμήμα Δασών στην αρχή είχε δώσει άδεια για την αποκοπή, την οποία ανακάλεσε στη συνέχεια. Παρ’ όλα αυτά, ο δήμαρχος προχώρησε στην αποκοπή χωρίς να λογοδοτήσει σε κανένα», σημείωσε.

Η ανέγερση του καφεστιατορίου παραβιάζει το νόμο περί Προστασίας της Παραλίας, ανέφερε στη «Χ» η διευθύντρια της Terra Cypria, Κυριακή Μιχαήλ. «Συγκεκριμένα, ο νόμος ορίζει ότι δεν πρέπει να ανεγείρεται οποιαδήποτε οικοδομή σε απόσταση μικρότερη των 100 γιαρδών (91,44 μ.), από τη γραμμή της ανώτατης στάθμης της παλίρροιας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κα Μιχαήλ, η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος από τον δήμαρχο και τις αρμόδιες Αρχές, για να δοθεί άδεια για την ανέγερση του υποκαταστήματος, θα πρέπει να τύχει αιτιολόγησης από το Υπουργικό Συμβούλιο.