Πάφος: Υπερχείλισε το φράγμα της Αργάκας

Φωτογραφία αρχείου

Το φράγμα Αργάκας είναι το πρώτο φράγμα που υπερχειλίζει κατά την φετινή χρονιά στην επαρχία Πάφου.

Ο πρόεδρος του Κ.Σ. Αργάκας Σπύρος Πελοπίδα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε το 2023 ακόμη μια ευλογημένη χρονιά, αφού, όπως ανέφερε το φράγμα της Αργάκας υπερχείλισε το βράδυ της Τρίτης.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Αργάκα παράγει όλα τα προϊόντα που υπάρχουν τα οποία διοχετεύουν σε όλη την Κύπρο. Το φράγμα συνέχισε, υπερχειλίζει συνήθως το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, ενώ κατά τις χρονιές πολυομβρίας υπερχειλίζει κατά τους μήνες Δεκέμβριο ή Ιανουάριο.

Ο κοινοτάρχης Αργάκας σημείωσε πως το φράγμα της Αργάκας άργησε να υπερχειλίσει φέτος, λόγω της ανομβρίας που παρατηρήθηκε τους προηγούμενους μήνες, προσθέτοντας ωστόσο πως ο “Θεός βοήθησε”. Η κοινότητα του, συνέχισε, έχει ανάγκη το φράγμα αφού με το νερό του φράγματος ποτίζονται όλα τα δέντρα και οι φυτείες της περιοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Πελοπίδα ο υδατοφράκτης Αργάκας είναι από τους μικρότερους στην Κύπρο χωρητικότητας 990 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού και είναι ενταγμένος στο μεγάλο υδατικό έργο Πόλεως Χρυσοχούς μαζί με τον τρίτο μεγαλύτερο υδατοφράκτη της Κύπρου, αυτόν της Ευρέτου, και τα μικρά φράγματα του Πωμού και της Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς.

Στο μεταξύ, κοντά στην υπερχείλιση βρίσκεται και ο υδατοφράκτης του Πωμού χωρητικότητας 860 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού που και αυτός αναμένεται να υπερχειλίσει τις επόμενες μέρες.

Από την αρχή του φετινού υδρολογικού έτους που ξεκινά τον Οκτώβριο έχουν εισρεύσει σε όλους τους υδατοφράκτες μόλις 37 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Σημειώνεται πως η φετινή χρονιά είναι η τέταρτη χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας σε σχέση με τις ποσότητες νερού που εισέρευσαν στα φράγματα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy