Παγκόσμια η αύξηση τιμών στα σιτηρά, αλλά κυπριακή η αισχροκέρδεια!


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Καθησυχάζει ο Υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις σιτηρών. Διαβεβαιώνει ότι έχουμε σιτηρά για ανθρώπινη κατανάλωση, τα οποία επαρκούν για τρεις μήνες. Την ίδια, όμως, στιγμή δεν μπορεί να δώσει καμία διαβεβαίωση, εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίσει, ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε τις ίδιες ποσότητες σιτηρών. Καμία διαβεβαίωση ούτε και για τα σιτηρά – ζωοτροφές, τα οποία εξαντλούνται και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν αποθέματα για να ταΐζουν τα ζώα τους.

Ο κ. Καδής, ενώ δεν ανησυχεί για τις ελλείψεις, ανέφερε ότι «ανησυχητικό φαίνεται να είναι το κόστος, η αύξηση της τιμής», προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο -σίγουρα, αφού θα εισαγάγουμε σιτηρά από τις ΗΠΑ σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές…

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση και στην παγκόσμια αγορά των σιτηρών και έφερε αυξήσεις τιμών, αλλά υπάρχουν ευθύνες και στην ίδια την κυβέρνηση ΔΗΣΥ για τις αυξήσεις των τιμών στα σιτηρά που φθάνουν στην Κύπρο. Η απόφαση να δοθεί η χαριστική βολή με το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών και να εγκαταλειφθούν τα σιλό, στα οποία για χρόνια αποθηκεύαμε μεγάλες ποσότητες αποθεμάτων, είναι απόφαση που έχει συμβάλει στις περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών. Είναι επίσης ευθύνη της κυβέρνησης ΔΗΣΥ το γεγονός ότι παρατηρούνται σοβαρά φαινόμενα αισχροκέρδειας στον τομέα των σιτηρών. Επιβλήθηκαν μεγάλες αυξήσεις στα σιτηρά, στο αλεύρι, στο ψωμί, σε τυρόπιτες κ.λπ., όπως και «τρελές» αυξήσεις στις ζωοτροφές και στη σόγια, χωρίς να υπάρχει ο αναγκαίος έλεγχος κατά πόσο δικαιολογείται ή όχι το ύψος της αύξησης.

Επομένως, οι καταναλωτές, όπως και οι κτηνοτρόφοι δεν καθησυχάζονται από τις διαβεβαιώσεις που δίνει ο αρμόδιος Υπουργός Γεωργίας. Ανησυχούν ακόμη περισσότερο. Ανησυχούν γιατί υπάρχει μια ξέφρενη πορεία πληθωρισμού με σοβαρές αυξήσεις στα σιτηρά και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ την ίδια στιγμή δεν λαμβάνονται μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων του λαού μας και στήριξης των κτηνοτροφικών μονάδων για να μπορέσουν να κρατηθούν και να επιβιώσουν. Οι κτηνοτρόφοι μας περνούν πολύ δύσκολες στιγμές, με τα χρέη και τα δάνεια να τρέχουν στις τράπεζες, τα εισοδήματα να μειώνονται και το κόστος  παραγωγής να αυξάνεται. Είναι εδώ που χρειάζεται ο παρεμβατικός ρόλος του κράτους για να στηριχτούν έμπρακτα και αυτή η κυβέρνηση αρνείται λόγω των πολιτικο-ιδεολογικών της αγκυλώσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.