Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και υποκρισία

Του

Ειρηναίου Πίττα

 

Είναι γενικά γνωστό και επιβεβαιωμένο ότι οι «Παγκόσμιες Μέρες» δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό, πέραν από ελάχιστες εξαιρέσεις. Ως επί το πλείστον, καθιερώθηκαν στη μνήμη ενός σημαντικού γεγονότος και αποτελούν αφορμή για εύηχα συνθήματα πολιτικών και πολιτικάντηδων.

Έτσι και η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, ημερομηνία «γέννησης» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948. Έτσι λοιπόν και φέτος είδαμε σωρεία ευχολογίων, εύστοχων συνθημάτων και ατάκες να «παίζουν» παντού. Το γεγονός ότι διανύουμε και προεκλογική περίοδο ενέτεινε ακόμα περισσότερο το φαινόμενο. Λόγια τα οποία όμως απέχουν κατά παρασάγγας από τις πράξεις.

Ενώ λοιπόν «γιορταζόταν» η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια το ωρομίσθιο προσωπικό κατήλθε σε απεργία ζητώντας τα αυτονόητα. Λίγες ώρες αργότερα η συντεχνία των νοσηλευτών ανακοίνωνε στάση εργασίας σε δύο εβδομάδες. Την ίδια στιγμή, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά και σε δηλώσεις, παρελαύναν τα μηνύματα για τους «ήρωες της πρώτης γραμμής» και οι ευχαριστίες σε αυτούς που ανέλαβαν το βάρος της πανδημίας.

Σε μία χώρα βέβαια, που η Υγεία δεν αποτελεί προτεραιότητα παρά μόνο όταν έχουμε Παγκόσμιες Μέρες, τα πιο πάνω δεν αποτελούν έκπληξη. Άλλωστε, έχουμε το «προνόμιο» να βρισκόμαστε στην τελευταία θέση με το μικρότερο ποσοστό των δημόσιων δαπανών της για την υγεία από κάθε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για όσους νομίζουν ότι κατά την πανδημία η Υγεία ανέβηκε στις προτεραιότητες, υπενθυμίζουμε τα στοιχεία που καταγράφονται σε σχετική ευρωπαϊκή έρευνα κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, η οποία δείχνει την Κύπρο να είναι κάτω από τα μισά του μέσου ευρωπαϊκού όρου στις δαπάνες υγείας για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για να είμαστε δίκαιοι όμως, η υποβάθμιση της Υγείας είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του καπιταλισμού αφού δεν «συμφέρει». Για αυτό και το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη φετινή Μέρα ήταν «Χτίζοντας έναν πιο δίκαιο, υγιέστερο κόσμο», με σαφείς υπόνοιες για την κατάσταση και τους χειρισμούς της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Με τα εμβόλια να έχουν γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας των φαρμακευτικών εταιρειών αλλά και πιόνι στη «σκακιέρα» των γεωπολιτικών παιχνιδιών, τα μήνυμα του ΠΟΥ είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Μόνο ως υποκρισία μπορώ λοιπόν να εκλάβω τα μηνύματα που είδαμε την περασμένη Τετάρτη, ειδικά από κατέχοντες εξουσία σε Κύπρο αλλά και εξωτερικό, την ώρα που ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό αναγκάζεται να κατέρχεται σε απεργία, την ώρα που η έμπρακτη στήριξη από την Πολιτεία είναι διαχρονικό αίτημα, την ώρα που, εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας, μόλις δέκα κράτη διαχειρίζονται το 75% του συνόλου των εμβολιασμών και παράλληλα περίπου 130 κράτη δεν έχουν στη διάθεσή τους ακόμα, ούτε µία δόση εμβολίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy