Παγκόσμια μείωση τιμών στα καύσιμα αλλά είχαμε 30% αύξηση στην Κύπρο – Πρωτοβουλία ΑΚΕΛ για πλαφόν στα πετρελαιοειδή

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Αυξήσεις 30% σε ένα μήνα, παρά τη μείωση των τιμών στις διεθνείς αγορές

 

Το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για επιβολή πλαφόν στα πετρελαιοειδή με στόχο τη συγκράτηση της ακρίβειας στα βασικά αγαθά και κατ’ επέκταση την προστασία των καταναλωτών.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, αναμένεται να καταθέσει στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής πρόταση νόμου, η οποία διευρύνει τις δυνατότητες του Υπουργείου Εμπορίου για επιβολή πλαφόν στα πετρελαιοειδή. Συγκεκριμένα, με την υφιστάμενη νομοθεσία η δυνατότητα επιβολής πλαφόν περιορίζεται μόνο στις περιπτώσεις που ο εκάστοτε Υπουργός Ενέργειας εκτιμά κατά την κρίση του ότι οι λιανικές τιμές πώλησης είναι πιο υψηλές απ’ ό,τι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες, ενώ με την πρόταση του Στ. Στεφάνου τίθενται στο επίκεντρο τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των καταναλωτών. Ειδικότερα, καθορίζεται ότι ο Υπουργός Ενέργειας θα είναι υποχρεωμένος κατά τη λήψη της απόφασής του να λαμβάνει υπόψιν τις συνθήκες οι οποίες επικρατούν στην αγορά, αλλά και να έχει ως γνώμονα τη «συγκράτηση της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα για την προστασία των καταναλωτών».

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Στ. Στεφάνου έστειλε επιστολή στην Υπουργό Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, ζητώντας να γίνει έλεγχος για τις ταυτόχρονες και ομοιόμορφες αυξήσεις τις οποίες επέβαλαν οι εταιρείες μετά τη μείωση του φόρου. Ωστόσο, η Υπουργός Ενέργειας ισχυρίστηκε ότι όλα έγιναν νομότυπα και ότι «δεν δικαιολογείται πλαφόν». Έδωσε μάλιστα πλήρη κάλυψη στις εταιρείες, αναφέροντας ότι τυχαία όλες παρέλαβαν την ίδια περίοδο «νέα ακριβότερα φορτία».

Επισημαίνεται ότι από τη μείωση του φόρου και έπειτα οι εταιρείες επέβαλαν αυξήσεις της τάξης του 30% περίπου, παρά το γεγονός ότι την ίδια περίοδο μειώθηκαν οι τιμές στις διεθνείς αγορές. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή της βενζίνης 95 αυξήθηκε κατά 10 σεντ, του πετρελαίου κίνησης κατά 29,9 σεντ και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 29,4 σεντ. Αντίθετα, την ίδια περίοδο η τιμή του Brent μειώθηκε από τα 116 στα 111 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού WTI μειώθηκε από τα 113 στα 108 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται μάλιστα ότι για μερικές μέρες οι τιμές στις διεθνείς αγορές υποχώρησαν κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

 

Με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών
Η πιο ουσιαστική διαφορά την οποία επιφέρει η πρόταση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είναι ότι θέτει στο επίκεντρο τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των καταναλωτών και την ανάγκη για συγκράτηση της ακρίβειας σε βασικά αγαθά.
Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, αφού έφτασε στο 6,6% κυρίως λόγω των αυξήσεων στα πετρελαιοειδή.
Επισημαίνεται επίσης ότι με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ -και παρά τις αρχικές ενστάσεις της κυβέρνησης- είχαν ξεκινήσει και οι συζητήσεις που οδήγησαν στη μείωση των φόρων και των τελών στο ρεύμα και τα πετρελαιοειδή.
Ακόμη, επισημαίνεται ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει ακόμη τρεις εισηγήσεις προς την ίδια κατεύθυνση, οι οποίες αφορούν την κατάργηση του τέλους ΑΠΕ και το μηδενισμό του ΦΠΑ για τους ρύπους από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και την κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.