Παγκόσμια Μέρα αδέσποτων ζώων

Της Ελένης Μαύρου

Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα Ζώα σήμερα.

Κάποιοι θα πουν «μας φτάνουν τα προβλήματα των ανθρώπων». Άλλοι ότι «ζούμε σε δύσκολους καιρούς και δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχολούμαστε με τέτοια ζητήματα». Φτάνει όμως να θυμηθούμε ότι, ακριβώς σε αυτή την περίοδο της απομόνωσης και της μοναξιάς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βρήκαν στήριγμα σε ένα κατοικίδιο για να αντέξουν την ψυχολογική επιβάρυνση που προκαλεί ο περιορισμός στο σπίτι και η στέρηση της κοινωνικής επαφής. Η αντίσταση στην αποξένωση και η προάσπιση δικαιωμάτων είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτήν την παρακμή. Και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα ζώα.

Τα αδέσποτα ζώα ιδιαίτερα βιώνουν μια ζωή βασανιστική -ζέστη τη μια, κρύο την άλλη, πείνα, αρρώστιες, κακοποίηση. Και η πανδημία με τους περιορισμούς της έκανε τα πράγματα πιο δύσκολα.

Στη σχέση µας µε τα ζώα, συχνά, δείχνουμε τον χειρότερό μας εαυτό. Καθηµερινά έρχονται στο προσκήνιο περιστατικά βάναυσης κακοποίησης και θανάτωσης ζώων. Τα εµπορευµατοποιούµε ως θέαµα στους ζωολογικούς κήπους, τα βασανίζουµε στα ερευνητικά εργαστήρια, τα φυλακίζουµε σε βεράντες, ταράτσες, ακατάλληλα κλουβιά, τα κλοτσάµε, κυριολεκτικά και µεταφορικά, τα γδέρνουµε ζωντανά για να ικανοποιήσουµε τη µαταιοδοξία µας, τους κόβουµε τα αυτιά, τις ουρές, τα δηλητηριάζουµε, τα εγκαταλείπουµε για να πεθάνουν από έλλειψη τροφής και νερού.

Αν και δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία, υπολογίζεται ότι:

– Περισσότερα από 100 εκατοµµύρια ζώα θανατώνονται από κυνηγούς κάθε χρόνο.

– Γύρω στο 1 εκατοµµύριο ζώα κακοποιούνται από τον άνθρωπο κάθε χρόνο.

– 20 εκατοµµύρια ζώα θανατώνονται ετησίως στις ΗΠΑ και 13 εκατοµµύρια στην Ευρώπη, σε ερευνητικά εργαστήρια.

– Γύρω στα 2,7 εκατοµµύρια σκύλοι και γάτες θανατώνονται σε καταφύγια κάθε χρόνο.

– Έως και 1 εκατοµµύριο είδη απειλούνται µε εξαφάνιση, πολλά µέσα στις επόµενες δεκαετίες.

Επιστηµονικές µελέτες έχουν αναδείξει τη σύνδεση ανάµεσα στην κακοποίηση των ζωών και τα εγκλήµατα κατά της ανθρώπινης ζωής επιβεβαιώνοντας ότι «το µεγαλείο ενός λαού φαίνεται από τη συµπεριφορά του στα ζώα». Μάλιστα, έρευνα που επικεντρώθηκε σε οικογένειες ύποπτες για σωµατική κακοποίηση των παιδιών τους διαπίστωσε ότι σε 88% των περιπτώσεων είχε παρατηρηθεί και κακοποίηση των ζώων τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων λοιπόν δεν είναι γιορτή. Αναδεικνύει τις ευθύνες του καθενός µας, αλλά κυρίως των κρατών απέναντι στα ζώα.

∆εν είναι αρκετό να φορτώνει η πολιτεία και η κοινωνία την ευθύνη τους σε εθελοντές που είναι άξιοι θαυµασµού και ενίσχυσης αλλά συχνά φτάνουν στα όριά τους -ψυχικά, σωµατικά, οικονοµικά. Ούτε είναι αρκετό απλά να περιµαζεύουµε αδέσποτα. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία που γεννά αδέσποτα, η νοοτροπία που ανέχεται την κακοποίηση.

Υπάρχει ανάγκη αυστηροποίησης του νοµικού πλαισίου αλλά και τήρησης της νοµοθεσίας από κρατικούς λειτουργούς, λειτουργούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Αστυνοµία. Υπάρχει ανάγκη ενός γενναιόδωρου σχεδίου στείρωσης σκύλων και γάτων. Υπάρχει ανάγκη αυστηρού ελέγχου της εκτροφής, εισαγωγής και εµπορίας ζώων συντροφιάς. Έχουµε ανάγκη ενός σοβαρού προγράµµατος ενηµέρωσης και ευαισθητοποίησης. Και πολλά άλλα…

Η ευαισθησία µας δεν µπορεί να περιορίζεται στη διάρκεια µιας παγκόσµιας ηµέρας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.