Παγκόσμια συζήτηση για τα εμβόλια και τις παραλλαγές

Εκπρόσωποι ρυθμιστικών αρχών για θέματα φαρμάκων και θεραπειών από ολόκληρο τον κόσμο συζήτησαν την παγκόσμια ανταπόκριση στην παραλλαγή Όμικρον του ιού, που προκαλεί τη νόσο COVID-19 κατά τη διάρκεια εργαστηρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε από κοινού την Τετάρτη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και την Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), στο πλαίσιο της συνεργασίας υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συνασπισμού Ρυθμιστικών Αρχών Φαρμάκων (ICMRA).

Σε σχετική ανακοίνωση του ΕΜΑ, του αρμόδιου οργανισμού της ΕΕ που έχει τη βάση του στο Άμστερνταμ, αναφέρεται πως στόχος της συνάντησης ήταν η ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων εμβολίων όσον αφορά την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον, καθώς και η ευθυγράμμιση των ρυθμιστικών απαιτήσεων για στήριξη της πιθανής ανάπτυξης ενός τροποποιημένου εμβολίου.

«Η σημερινή ημέρα δεν αφορά μόνο την απάντηση στην Όμικρον σε ρυθμιστικό επίπεδο, αλλά αποτελεί μέρος της προετοιμασίας μιας πιο στρατηγικής συζήτησης για το ποιοι τύποι εμβολίων θα χρειαστούν μακροπρόθεσμα για την επαρκή διαχείριση του COVID-19», σημείωσε σε παρέμβασή της η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ και πρόεδρος του ICMRA, Εμέρ Κουκ, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων ειδικούς από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αυτές οι αποφάσεις δεν αφορούν μόνο τις ρυθμιστικές αρχές. Χρειάζεται συνεργασία μεταξύ όλων όσων εμπλέκονται σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένων όσων λαμβάνουν αποφάσεις σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να τονίσουμε τη σημασία της συνεργασίας με τον ΠΟΥ στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την ενημέρωση για τα στελέχη του ιού» πρόσθεσε.

Στην ανακοίνωση του ΕΜΑ σημειώνεται πως αν και σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά του COVID-19 σταδιακά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους για την πρόληψη της μόλυνσης και της ελαφράς νόσησης, τα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν υψηλή προστασία κατά της σοβαρής νόσησης και κατά της ανάγκης νοσηλείας λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν επίσης πως στο πλαίσιο των ρυθμιστικών απαιτήσεων για την έγκριση εμβολίων για την αντιμετώπιση παραλλαγών απαιτούνται δεδομένα από κλινικές δοκιμές.

Επικεφαλής του εργαστηρίου ήταν ακόμα ο διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Βιολογικών προϊόντων της FDA, Πίτερ Μάρκς και ο αρμόδιος για θέματα βιολογικών απειλών και εμβολιαστικής στρατηγικής στον ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι. Τις εμπειρίες τους μοιράστηκαν επίσης εκπρόσωποι των ρυθμιστικών αρχών της Νοτίου Αφρικής και του Ισραήλ.

Όπως σημειώνεται αυτό ήταν το τρίτο από μια σειρά εργαστηρίων σε σχέση με την ανάπτυξη εμβολίων κατά του COVID-19 και παραλλαγών του ιού το 2021, με στόχο την ευθυγράμμιση των ρυθμιστικών αρχών ώστε να επισπευσθεί η παγκόσμια ανάπτυξη και έγκριση νέων ή τροποποιημένων εμβολίων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy