Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ: Προβλέπουν βαριές οικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας του πολέμου σε όλο τον κόσμο

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Τζιώρτζεβα και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν πακέτα στήριξης της χώρας, ενώ προέβλεψαν βαριές οικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας του πολέμου σε όλο τον κόσμο.

«Οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων οδηγούνται στα ύψη, τροφοδοτώντας περαιτέρω τον πληθωρισμό, ο οποίος χτυπά σκληρότερα τους φτωχούς. Οι διακοπές στις χρηματοοικονομικές αγορές θα συνεχίσουν να χειροτερεύουν αν η σύγκρουση εξακολουθήσει. Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες θα έχουν επίσης σημαντική οικονομική επίπτωση. Αξιολογούμε την κατάσταση και συζητάμε τις κατάλληλες πολιτικές απαντήσεις με τους διεθνείς εταίρους μας», αναφέρουν οι δύο οργανισμοί σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι θα ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα της Ουκρανίας για έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του Μηχανισμού Ταχείας Χρηματοδότησης, με το αίτημα να εξετάζεται ήδη από την ερχόμενη βδομάδα. Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι μέσα από το Πρόγραμμα Στήριξης της Ουκρανίας επιπλέον $2,2 δισ. είναι διαθέσιμα από τώρα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ετοιμάζει πακέτο $350 εκ., το οποίο θα υποβληθεί στο Συμβούλιο για έγκριση αυτή τη βδομάδα, και το οποίο ακολουθείται από $200 εκατομμύρια σε ταχεία εκταμίευση στήριξης για την υγεία και την εκπαίδευση.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.