Παγκόσμια τρέλα από τον Πίκατσου και την παρέα του…

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο άφησαν τους καναπέδες τους για να κυνηγήσουν μια εικονική πραγματικότητα

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Μαζικές συνάξεις κοινωνικού χαρακτήρα, τέλος. Εχουν αναλάβει δράση πλέον οι μαζικές συνάξεις κυνηγίου Πόκεμον. Οπου δείτε μαζεμένους πολλούς ανθρώπους μικρής ή μεγάλης ηλικίας με ένα κινητό ανά χείρας να ξέρετε ότι το πιθανότερο είναι να κυνηγούν τον Πίκατσου, τον Τσάρμαντερ και τον Μπούλπασαρ. Εκκλησίες ή αρχαιολογικοί χώροι, καθώς και πλατείες στις πόλεις είναι πιθανοί χώροι που κρύβονται τα Πόκεμον. Ακόμη και στο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων κρύβεται το Γυμναστήριο των Πόκεμον όπου οι παίχτες μπορούν να γυμνάσουν τα εικονικά τερατάκια τους για να είναι έτοιμα να ριχθούν στη μάχη. Για κάποιους όλα αυτά ακούγονται σαν εξωγήινα, για άλλους πάλι είναι απολύτως κατανοητά, αφού συμπεριλαμβάνονται στα εκατομμύρια των χρηστών που απολαμβάνουν τη νέα τρέλα.

Παγκόσμια φρενίτιδα έχει προκαλέσει το νέο παιχνίδι Pokemon Go. O Πίκατσου και η παρέα του έχουν καταφέρει να κινητοποιήσουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που τους κυνηγούν απ’ άκρη σ’ άκρη των πόλεων. Αυτή τη στιγμή το Pokemon Go είναι το πιο δημοφιλές application σε smartphone, ήδη στις ΗΠΑ καταγράφονται 21 εκατομμύρια καθημερινοί χρήστες. Για να πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή, έτσι ώστε να αντιληφθούν και αυτοί που δεν γνωρίζουν ακόμη το τι συμβαίνει.

Pokemon-Go

Λίγο ή πολύ όλοι θυμούνται τα Πόκεμον τα οποία ως βιντεοπαιχνίδι και σειρά κινουμένων σχεδίων μετρά σχεδόν 20 χρόνια ζωής και έχει σαν χώρα καταγωγής την Ιαπωνία. Στη σειρά παρακολουθούμε τον Ας, ένα νέο εκπαιδευτή που ταξιδεύει στον κόσμο των Πόκεμον για να γίνει ο αφέντης τους.

Στην περιπέτειά του ο Ας έχει να αντιμετωπίσει του κλασικούς κακούς των κινουμένων σχεδίων, οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους θέλουν να κλέψουν τα Πόκεμον και φυσικά το πιο γνωστό απ’ όλα, τον Πίκατσου. Η σειρά παίζεται ακόμη και σήμερα ενώ εκατοντάδες πλάσματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους εξελίσσοντας διαρκώς τον κόσμο των Πόκεμον.

Σήμερα αυτός ο κόσμος έχει κατά κάποιον τρόπο ξεπηδήσει από τις οθόνες με τους ανθρώπους να έχουν καταντήσει κυνηγοί Πόκεμον μέσω του παιχνιδιού που δημιούργησε η εταιρεία Niantic με την ονομασία Pokemon Go, μια δωρεάν εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα. Το Pokemon Go είναι ένα παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας (AR) το οποίο χρησιμοποιεί GPS επιτρέποντας στον παίκτη να κυνηγά και να εκπαιδεύει τα Πόκεμον σαν να βρίσκονται όντως μπροστά του.

Οι GPS αισθητήρες του κινητού εντοπίζουν την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται οι παίκτες και χρησιμοποιώντας το Google Maps δημιουργούν ένα ταμπλό παιχνιδιού μέσω του οποίου εντοπίζονται τα Πόκεμον με σκοπό να αιχμαλωτιστούν. Από τη μέρα που το συγκεκριμένο παιχνίδι κυκλοφόρησε, η εικόνα όλο και περισσότερων ανθρώπων να συρρέουν μαζικά σε συγκεκριμένα σημεία των πόλεων όπου ζούνε κοιτώντας μανιακά το κινητό τους είναι καθημερινό φαινόμενο.

Ηδη έχουν σημειωθεί ανά το παγκόσμιο αρκετά γεγονότα, κάποια ευτράπελα και κάποια πιο σοβαρά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ακόμη και ληστές φέρονται να χρησιμοποιούν την εφαρμογή για να εντοπίζουν άτομα που κινούνται μόνα τους σε πάρκινγκ κλπ, αναζητώντας τα εικονικά «τερατάκια». Επίσης, έχουν αναφερθεί περιστατικά οδηγών που σταμάτησαν στη μέση του δρόμου, προκαλώντας κινδύνους, για να κυνηγήσουν Pokemon, ενώ τίθεται και θέμα προσωπικών δεδομένων, καθώς μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η Niantic βρέθηκε να έχει στην κατοχή της έναν τεράστιο όγκο δεδομένων σχετικά με χρήστες (τη θέση, την κίνησή τους κλπ). Επίσης, σε μια περίπτωση, στο Γουαϊόμινγκ, μια 19χρονη παίκτρια αναζητώντας Πόκεμον ανακάλυψε ένα πτώμα. Ενας άνδρας στις ΗΠΑ άρχισε να πυροβολεί δύο εφήβους που έπαιζαν Pokémon Go κοντά στο σπίτι του.

Pokemon-Glance

Κύκλους γύρω από κόμβους μέχρι να τσακώσουν τα Πόκεμον

Σύνηθες φαινόμενο αν και πολύ επικίνδυνο είναι οι οδικές συγκρούσεις λόγω Pokémon Go, μάλιστα κάποιες φορές ακόμη και θανατηφόρες. Ηδη η Μονάδα Οδικής Ασφάλειας του οργανισμού REACTION κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με τον πρόεδρο του Οργανισμού REACTION, Μάριο Σταύρου, να τονίζει ότι είναι πραγματικά μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση η χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής από οδηγούς ή και πεζούς.

Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού αλλά και ενός πεζού, αναφέρεται, μπορούν να αποβούν μοιραίες και καταστροφικές όχι μόνο για τους ιδίους, αλλά και για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου, υπογραμμίζει ο Μάριος Σταύρου. Και στη χώρα μας υπήρξαν περιστατικά με οδηγούς που σταμάτησαν στη μέση του δρόμου για να κυνηγήσουν ή ακόμα έκαναν κύκλους συνέχεια σε κυκλικό κόμβο μέχρι να εμφανιστεί ένα Πόκεμον.

* Επίσης κατά τις νυχτερινές ώρες δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου νεαροί έφηβοι γυρίζουν με τα ποδήλατά τους τις γειτονιές για να αιχμαλωτίσουν κάποιο Πόκεμον με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

* Οπως μας αναφέρθηκε από «παθόντες», υπήρξαν περιπτώσεις που παρολίγον να θρηνήσουμε και θύματα, αφού στην προσπάθεια κάποιος ανήλικος να πιάσει τα Πόκεμον μπήκε στο γκαράζ του γείτονα, το όχημα του οποίου εκείνη την ώρα κινείτο με την όπισθεν.

* Εκτός από τα μικρά παιδιά η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και στα μεγαλύτερα παιδιά. Γονείς τραβολογούν τα παιδιά τους έξω από εκκλησίες (δημοφιλείς μέρη όπου κρύβονται τα Πόκεμον και οι μπάλες Πόκεμον), αρχαιολογικά μέρη κ.ά. για να βρουν τα «τερατάκια».

* Πολλοί στην προσπάθειά τους να συλλέξουν κάποιο σπάνιο Πόκεμον εκδράμουν και εκτός των πόλεων στα βουνά και τα λαγκάδια. Νεαρή άφησε τη μητέρα της στο αυτοκίνητο για δύο ώρες περίπου να την περιμένει, αφού βγήκε στην αναζήτηση των Πόκεμον και ξεχάστηκε. Ολα αυτά είναι ενδεικτικά μιας κατάστασης που εξελίσσεται. Ψυχολόγοι που επικοινωνήσαμε μαζί τους μας ανέφεραν ότι παρακολουθούν το φαινόμενο και σύντομα θα μπορούν να τοποθετηθούν ολοκληρωμένα.

Pokemon_Screen

Προσοχή, καραδοκούν οι παιδόφιλοι

Ωστόσο ειδικοί από άλλες χώρες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές εγκληματικές χρήσεις του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν καταγραφεί ακόμη στην Κύπρο πράξεις παιδοφιλίας λόγω της χρήσης του Pokémon Go, το ”Hope For Children” UNCRC Policy Center εφιστά την προσοχή όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους και τις συνέπειες της χρήσης της εφαρμογής.

Οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να γνωρίζουν τη φύση αυτού του παιχνιδιού, καθώς και τους προαναφερόμενους κινδύνους. Μια αποτελεσματική λύση θα ήταν οι ενήλικες να μοιραστούν την εμπειρία του παιχνιδιού με τα παιδιά τους και να χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να τους μάθουν πώς χρησιμοποιούν το παιχνίδι με υπευθυνότητα. Συγκεκριμένα, οι γονείς πρέπει να μιλούν ανοιχτά και τακτικά στα παιδιά τους για να παραμένουν ασφαλή στο διαδίκτυο.

Είναι σημαντικό αυτές οι οικογενειακές συζητήσεις να γίνονται με ένα μη κριτικό τρόπο, προκειμένου να αποτραπεί η διατήρηση ”μυστικών” από τα παιδιά σχετικά με το Pokémon Go και άλλα παιχνίδια παρόμοιας φύσης. Ο στόχος δεν είναι τα παιδιά να περιορίζονται στο σπίτι, μειώνοντας την αλληλεπίδραση με τον έξω κόσμο, αλλά να τεθούν όρια και να βρεθεί μια κοινή συμφωνία εντός της οικογένειας σχετικά με το τι είναι ασφαλές. Εάν υπάρχει ανάγκη για πιο συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή ή κάποια ιστοσελίδα που θέλει να χρησιμοποιήσει το παιδί μπορούν οι γονείς να καλούν όλο το 24ωρο στο 22103234, ή μπορούν να επικοινωνήσουν στο www.uncrcpc.org.cy χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική υπηρεσία συνομιλίας.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.