Παγκόσμιος αποτροπιασμός για τη μαζική δολοφονία σε σχολείο στις ΗΠΑ

Ο κόσμος εξέφρασε τον αποτροπιασμό του την Τετάρτη για τη μαζική δολοφονία μαθητών στο Τέξας, η οποία για ορισμένους έθεσε νέα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να προβάλλονται αποτελεσματικά ως παγκόσμιο πρότυπο.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει αναγάγει την υπεράσπιση της δημοκρατίας σε βασική προτεραιότητα, φάνηκε να έχει επίγνωση της ζημιάς που υπέστη η φήμη των ΗΠΑ σε μια έντονη έκκληση για δράση αργά την Τρίτη, λίγα λεπτά μετά την επιστροφή του από την Ασία.

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση σε αυτή τη 17ωρη πτήση ήταν ότι τέτοιου είδους μαζικοί πυροβολισμοί σπάνια συμβαίνουν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», δήλωσε ο Μπάιντεν, ο οποίος είχε θρηνήσει θύματα ενός άλλου μαζικού πυροβολισμού στο Μπάφαλο την παραμονή του ταξιδιού του.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που σπάνια παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ, εξέφρασαν όλοι τον αποτροπιασμό τους για τη δολοφονία 19 παιδιών και δύο δασκάλων από έφηβο ένοπλο στο Ουβάλντε του Τέξας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος βασίζεται στα αμερικανικά όπλα για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, χαρακτήρισε τέτοιους θανάτους σε καιρό ειρήνης «απαίσιους», ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι συμμερίζεται «την οργή εκείνων που αγωνίζονται για να τερματιστεί η βία».

Ορισμένοι σύμμαχοι διερωτήθηκαν, αν και με ήπιο τρόπο, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες με το συνταγματικό δικαίωμα στην οπλοκατοχή και το ισχυρό λόμπι των όπλων δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ένοπλη βία, η οποία στοιχίζει κατά μέσο όρο 111 ζωές την ημέρα.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζακίντα Άντερν, η οποία επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισήμανε πώς η κυβέρνησή της αυστηροποίησε τους νόμους περί όπλων μετά τη δολοφονία 51 ανθρώπων από έναν λευκό ρατσιστή σε δύο τεμένη στο Κράισττσερτς το 2019.

«Είμαστε ένας πολύ ρεαλιστής λαός. Όταν είδαμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο, όλοι είπαν: “Ποτέ ξανά”», δήλωσε στο “Late Show” του CBS.

Στην Αυστραλία, η οποία απαγόρευσε γρήγορα τα ημιαυτόματα όπλα μετά από μια μαζική δολοφονία το 1996, υπουργός της νέας αριστερής κυβέρνησης εξέφρασε τη λύπη του για «άλλη μια παράλογη πράξη ένοπλης βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μια μεγάλη χώρα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να συνεχίσει έτσι, με αυτή την οπλοκατοχή, αυτές τις μαζικές φρικαλεότητες», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Τζιμ Τσάλμερς στους δημοσιογράφους.

Όπως και κατά τη διάρκεια άλλων πρόσφατων επεισοδίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ και της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία, οι αντίπαλοι των ΗΠΑ πέρασαν στην επίθεση.

Η Κίνα, η οποία αντιμετωπίζει συνεχείς επικρίσεις των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ άλλων για αυτό που η Ουάσινγκτον θεωρεί «γενοκτονία» κατά της μειονότητας των Ουιγούρων, δήλωσε ότι είναι «απαράδεκτο» το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αντιμετωπίσει την ένοπλη βία ή τις φυλετικές διακρίσεις.

«Πώς μπορεί κανείς να περιμένει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, (η οποία) δεν ενδιαφέρεται καν για τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού της, να ασχοληθεί ειλικρινά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε άλλες χώρες;», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό κατηγορίες για δύο μέτρα και δύο σταθμά, όταν επαίρονται για τη δημοκρατία τους.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση είχε επισημάνει τον συστημικό ρατσισμό της νομοθεσίας Τζιμ Κρόου και, πιο πρόσφατα, οι σύμμαχοι εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το τελευταίο δυτικό κράτος που εφαρμόζει τη θανατική ποινή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy