Παγκόσμιος Διαγωνισμός Διαστημικών Εφαρμογών (video)

Το τοπικό μέρος του παγκόσμιου διαγωνισμού διαστημικών εφαρμογών NASA Spaceapps Challenge που πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε πέραν των 200 πόλεων στον κόσμο αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε σήμερα στη Λευκωσία στην παρουσία του επιστημονικού διευθυντή της ΝΑΣΑ, Δρ Τζέιμς Γκριν.

Τον διαγωνισμό φέρνει στην Κύπρο ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος CSEO, με στρατηγικό συνεργάτη του τον Δήμο Λευκωσίας και χορηγό επικοινωνίας το ΚΥΠΕ.

Αυτή τη χρονιά οι ομάδες που λαμβάνουν μέρος έχουν τη μοναδική ευκαιρία να τύχουν καθοδήγησης από τον επιστημονικό διευθυντή της ΝΑΣΑ Τζέιμς Γκριν.

Επίσης, φέτος, με την παρουσία του κ. Γκριν και ένεκα του ότι η Κύπρος έχει σε πέντε χρόνια καταφέρει να κερδίσει δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία καθώς και ένα δεύτερο παγκόσμιο βραβείο, η ΝΑΣΑ προσφέρει στην Κύπρο το αποκλειστικό προνόμιο να εργαστεί πάνω σε μια πρόκληση που δεν θα δοθεί σε καμία άλλη χώρα.

Οπως δήλωσε στην εναρκτήρια τελετή του διαγωνισμού ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός, το βραβείο που θα δοθεί στη νικήτρια κυπριακή ομάδα για την μοναδική πρόκληση για την Κύπρο θα είναι μια πρόσκληση από τη ΝΑΣΑ να επισκεφθεί το διαστημικό κέντρο Μάρσαλ στις ΗΠΑ. Εξέφρασε επίσης χαρά και ικανοποίηση για το γεγονός ότι αυτή τη χρονιά η προσέλευση και το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν μεγάλο.

Παράλληλα, όπως εξάλλου κάθε χρονιά, οι κυπριακές ομάδες μπορούν να διαγωνιστούν και στις  διεθνείς προκλήσεις της ΝΑΣΑ. Η νικήτρια κυπριακή ομάδα της διεθνούς πρόκλησης θα λάβει μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό NASA International Space Apps. Εάν κερδίσει στον διεθνή διαγωνισμό θα επισκεφθεί το διαστημικό κέντρο Κέννεντι. Ηδη, δύο φορές η Κύπρος πήρε πρώτα παγκόσμια βραβεία και οι ομάδες της επισκέφθηκαν τις ΗΠΑ.

Στην εναρκτήρια τελετή ο επιστημονικός διευθυντής της ΝΑΣΑ μίλησε στους παρευρισκόμενους για μια από τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η ΝΑΣΑ που αφορούσε την αποστολή στον Αρη του διαστημικού σκάφους Curiosity. Είπε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε βήμα – βήμα και ενεθάρρυνε Κύπριους διαγωνιζόμενους να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς της ΝΑΣΑ επισημαίνοντας τα δύο παγκόσμια βραβεία που έλαβαν κυπριακές ομάδες στον διαγωνισμό καθώς και το ένα δεύτερο παγκόσμιο βραβείο.

Ο Καθηγητής του Ινστιτούτου Διαστημικής Φυσικής στη Σουηδία, Χέρμαν Οπγκενορθ, ο οποίος προεδρεύει του δικτύου επιστημόνων που μελετούν την ανώτερη ατμόσφαιρα του Αρη και οι οποίοι συνεδρίασαν στη Λευκωσία αυτή την εβδομάδα, είπε στους διαγωνιζόμενους ότι η επιστημονική κοινότητα έχει ανάγκη από τις ιδέες της νέας γενιάς.

Ο NASA Space Apps Challenge θεωρείται ο μεγαλύτερος διεθνής διαγωνισμός ανάπτυξης ιδεών για την αντιμετώπιση διαστημικών προκλήσεων. Ο διαγωνισμός έχει στόχο την ενεργοποίηση `εγκεφάλων` σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να γεννηθούν ιδέες που θα δώσουν λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αμερικανική υπηρεσία.

Ο διήμερος αυτός διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις στον κόσμο προωθώντας τη συνεργασία και την ομαδικότητα μεταξύ των συμμετεχόντων με διαφορετικές γνώσεις και δεξιότητες.

Φέτος, ο διαγωνισμός διεξάγεται ταυτόχρονα σε 215 πόλεις του κόσμου με δεκάδες χιλιάδες διαγωνιζόμενους.

Η ανακοίνωση των νικητών θα γίνει αργά το απόγευμα της Κυριακής.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.