Από το μεσημέρι της 8ης Οκτωβρίου άρχισε η διάθεση ανοσοσφαιρινών σε όλα τα φαρμακεία των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων, το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) αναφέρει η Παγκύπρια Συμμαχία Σπανίων Παθήσεων σε ανακοίνωσή της.

Προσθέτει ότι «υπήρξε αίσια έκβαση στο ζήτημα που ανέδειξε σε σχετική ανακοίνωσή της στις 25 Σεπτεμβρίου 2018, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της έλλειψης στα συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα, ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση της υγείας των επηρεαζόμενων ασθενών».

Ανάλογες ελλείψεις καταγράφονται και στην ευρωπαϊκή αγορά και οφείλονται στην αυξημένη ζήτηση ανοσοσφαιρινών, σε συνδυασμό με τη μειωμένη διάθεση και κάποια ποιοτικά προβλήματα που παρατηρούνται στην παραγωγή των προϊόντων.

Η ΠαΣΣΠ «εκφράζει τις ευχαριστίες της στο Υπουργείο Υγείας, τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς για την άμεση και αποτελεσματική κινητοποίησή τους επί του θέματος».

Τους καλεί «να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον οι ελλείψεις αυτών και άλλων φαρμακευτικών προϊόντων, η χρήση των οποίων είναι απολύτως αναγκαία για την υγεία και την επιβίωση των ασθενών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι ανοσοσφαιρίνες χορηγούνται σε ενηλίκους και παιδιά που χρειάζονται περισσότερα αντισώματα στο αίμα τους, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν λοιμώξεις και άλλες ασθένειες».

Η αδυναμία χορήγησής τους σε ασθενείς, όπως τους πάσχοντες από myasthenia gravis σε οξεία φάση ή από ανοσοανεπάρκεια, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους όχι µόνο για την υγεία αλλά και για την ίδια τη ζωή τους.