Παγκύπριο Συνέδριο Γραφείου Γυναικών ΠΕΟ: Συνυφασμένος με την ισότητα των φύλων ο αγώνας της ΠΕΟ

Ο αγώνας για ισοτιμία και τη γυναικεία χειραφέτηση ποτέ δεν ήταν απομονωμένος από τους γενικότερους αγώνες των εργαζομένων και η ΠΕΟ έχει ως βασικό της στόχο τη διεκδίκηση της ισότητας μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις μέσα από δράσεις στις εργαζόμενες γυναίκες, αλλά και μέσα από τη διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση ανδρών και γυναικών στα ζητήματα ισότητας. 

Αυτά τονίστηκαν μεταξύ άλλων, στο σημερινό 11ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκαν επίσης, εκτός από το θέμα της ισότητας, τα γενικότερα ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους, όπως το θέμα των αυξήσεων στις τιμές που προκλήθηκαν και από ον πόλεμο στην Ουκρανία, της ΑΤΑ, του κατώτατου μισθού, των συντάξεων.

Στην Ομιλία της, η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, είπε αρχικά πως  η πορεία των 70 χρόνων ζωής και δράσης του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ, οι αγώνες και οι διεκδικήσεις στην εργασία και στην κοινωνία που αναπτύχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια για ισοτιμία, επιβεβαιώνουν το πόσο κοινωνικά και συνδικαλιστικά απαραίτητη ήταν η δημιουργία και λειτουργία του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ.

Η κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στη συνέχεια στην κρίση και στις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, καθώς και στις τεράστιες αυξήσεις τιμών στην ενέργεια και σε βασικές πρώτες ύλες,  λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Ρωσία.

Μεταξύ άλλων, η κ. Χαραλάμπους είπε πως το κύμα αυξήσεων που άρχισε να επηρεάζει στο τέλος του 2021 έγινε πλέον τσουνάμι μετά την εισβολή της Ρωσίας, σημειώνοντας ο πληθωρισμός με βάση τις προβλέψεις της ΕΕ για το 2022 θα ανέλθει στο 5,2%. Είπε πως η ΠΕΟ κατέθεσε τον Μάρτη εισηγήσεις αλλά το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι όχι απλά κατώτερο των περιστάσεων, αλλά δείχνει ότι η κυβέρνηση παίζει με την νοημοσύνη των πολιτών.  Είπε πως είναι πρόκληση και εμπαιγμός να ανακοινώνεται ως μέτρο στήριξης των συνταξιούχων αυτό που από το 1980 προνοείται στο Νόμο Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι κάθε 1/07 εφ’ όσον υπάρχει αύξηση στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή πέραν του 1% αναπροσαρμόζονται οι συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Πρόσθεσε πως είναι διαστρέβλωση η αναφορά σε πακέτο 103 εκ.  όταν από τα 103 εκ. τα 35 εκ είναι δαπάνη που θα καταβληθεί ως προνοείται στο Νόμο από το ΤΚΑ.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ότι δεν θέλει να αγγίξει τα μεγάλα συμφέροντα, ότι είναι μακριά από τους εργαζόμενους, τους ευάλωτους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, είπε η κ. Χαραλάμπους υπογραμμίζοντας πως η ΠΕΟ θα συνεχίσει να διεκδικεί ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπισης της ακριβείας, μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, αύξηση του ελάχιστου ποσού διαβίωσης για όσους λαμβάνουν ΕΕΕ, βελτιώσεις στα οικογενειακά επιδόματα  εισαγωγή προγραμμάτων κοινωνικής στέγης.

Είπε πως η ΠΕΟ διεκδικεί κατάργηση του ισοπεδωτικού πέναλτι του 12% στις συντάξεις για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στα 63 τους χρόνια, ενώ επεσήμανε πως επιβάλλεται άμεσα να ξεκινήσει ο διάλογος με στόχο την πλήρη απόδοση της ΑΤΑ και τη διεύρυνση της σε όλους τους εργαζόμενους.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα επιβάλλεται επίσης να ολοκληρωθεί και η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό, είπε και τόνισε πως η ΠΕΟ δεν θα συναινέσει  σε εισαγωγή εθνικού κατώτατου μισθού με τρόπο που να διαβρώνονται και να υποβαθμίζονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Στο θέμα της ισότητας, είπε πως η ΠΕΟ αναγνωρίζοντας τις πολλαπλές διακρίσεις που υφίσταται η γυναίκα, αναγνωρίζοντας  ότι οι αφετηρίες ανδρών και γυναικών στην  κοινωνία και εργασία δεν είναι οι ίδιες, στο σχεδιασμό και τη διεκδίκηση των στόχων της ΠΕΟ, η Συντεχνία είχε πάντοτε την οπτική του φύλου.

Υπογράμμισε την ανάγκη σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, να εντάξουμε τα ζητήματα της ισότητας στην πολιτική διεκδικήσεων μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις να εξειδικεύσουμε ακόμα περισσότερο τη δράση και επαφή μας ανάμεσα στις εργαζόμενες γυναίκες, να εργαστούμε ακόμα πιο στοχευμένα στην διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση ανδρών και γυναικών εργαζομένων στα ζητήματα ισότητας.

Καταλήγοντας, είπε πως η ΠΕΟ θα συνεχίσει να στηρίζει τη δράση του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών με πυξίδα αυτό που μας οδήγησε πριν από 70 χρόνια στην δημιουργία του.

Η Γραμματέας του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ Μαρίνα Σταυρινού Κούκου, αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση λέγοντας πως σήμερα βρίσκονται στην απασχόληση 432 περίπου χιλιάδες εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 202 χιλιάδες είναι γυναίκες,  ποσοστό γύρω στο 47% των απασχολούμενων, και σημείωσε πως από το 2011 καταγράφηκε  μια αύξηση του 2% μόνο. Σε σχέση με τον πληθυσμό, είπε, αποτελεί μόνο το 53.3% του γυναικείου πληθυσμού ηλικίας 15+, σε σχέση με το 65,3% των αντρών.

Πρόσθεσε πως αυτό σημαίνει ότι παραμένει ένας σημαντικός αριθμός γυναικών εκτός  εργασίας και θα πρέπει να διερευνηθούν οι λόγοι που τις κρατούν εκτός.

Διερωτήθηκε αν οι λόγοι βρίσκονται στους χαμηλούς μισθούς, που απορρέουν  από τη διαχρονική υποτίμηση της γυναικείας εργασίας, στο ωράριο και στο σύστημα βάρδιας, στις συνθήκες που αποκλείουν μητέρες, μονογονιούς,  στη καθολική εισδοχή της τεχνολογίας. Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα έπρεπε να απαντώνται όταν μιλούμε για ισότητα και όταν καταρτίζουμε πολιτικές και εθνικά σχέδια δράσης, πρόσθεσε.

Η κ. Κούκου αναφέρθηκε στο θέμα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, τις οποίες,  εργοδότες και κυβέρνηση,  προωθούν ως δήθεν λύση στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας και  στις γυναίκες για συμφιλίωση των ρόλων της.

Είπε πως οι θέσεις αυτές καλύπτουν σημαντικό μέρος των νέων θέσεων εργασίας, αντικαθιστώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας και αυτό δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί, ενώ σημείωσε πως «δεν εναντιωνόμαστε στην ελεύθερη επιλογή των εργαζομένων σε τέτοιες  μορφές απασχόλησης όμως οφείλουμε να αναδεικνύουμε τους άμεσους και έμμεσους κινδύνους, και στις εργαζόμενες που τις επιλέγουν και στους εργαζόμενους που εκτοπίζονται  με την εισδοχή τέτοιων μορφών».

Ανέφερε πως δύο νέες μορφές απασχόλησης  εισέβαλαν  στην εργασία, η μια με την οικονομική κρίση και η δεύτερη με την πανδημία. Η αγορά υπηρεσιών και η τηλεργασία αντίστοιχα. Είπε πως η αγορά υπηρεσιών, ιδιαίτερα στο δημόσιο και ημιδιμόσιο τομέα  εξελίσσεται σε γάγγραινα στα εργασιακά θεμέλια, καταργεί την σχέση εργοδότη – εργαζόμενου και υποχρεώνει τον εργαζόμενο να πληρώνει σχεδόν διπλάσιες εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο ΓΕΣΥ

Για την τηλεργασία, είπε πως η ΠΕΟ πίεσε να ρυθμιστεί η τηλεργασία προωθώντας προτάσεις που να προστατεύουν τους εργαζόμενους και τώρα το νομοσχέδιο βρίσκεται ένα στάδιο πριν την ψήφιση του.

Η Επίτροπος για την Ισότητα των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου, στην ομιλία της στο συνέδριο, την οποία ανέγνωσε η Άντρη Δημητρίου, είπε πως παρόλο που ο δείκτης Ισότητας 2022 του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας παρουσιάζει την Κύπρο στον τομέα της εργασίας να καταγράφει υψηλή βαθμολογία, 70,6% έναντι 71.66% της ΕΕ, παρόλο που η αγορά εργασίας στελεχώνεται από μορφωμένες, άξιες και ικανότατες γυναίκες, δυστυχώς, η αξία τους δεν εκτιμάται σε σχέση με τους άνδρες, τόσο σε θέματα αμοιβών,  όσο και στην ανέλιξή τους σε ανώτερες θέσεις.

Όπως ανέφερε, οι γυναίκες αμείβονται χαμηλότερα από τους άνδρες για ίσης αξίας εργασία αφού το τελευταίο καταγεγραμμένο χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών (2018) καταγράφει μια διαφορά της τάξης του 10,4%, το οποίο βέβαια είναι μικρότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε που ανέρχεται στο 14%.

Σημειώνοντας πως το μοντέλο της πατριαρχίας που επικρατεί, θα πρέπει να αλλάξει, διερωτήθηκε τι κάνoυμε ως κοινωνία και ως πολιτεία προς αυτή τη κατεύθυνση.

Είπε πως η μεν πολιτεία πρέπει με δράσεις, προγράμματα και νομοθεσίες να δώσει εκείνες τις κατευθύνσεις τις οποίες θα φέρουν μια ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενώ η δε κοινωνία οφείλει να μετασχηματιστεί ώστε να έρθει σε πλήρη ταύτιση με την πραγματικότητα, η οποία θέλει άνδρες και γυναίκες να μοιράζονται τις ίδιες ευθύνες, τις ίδιες υποχρεώσεις αλλά να έχουν και τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες.

Εκ μέρους του Γραφείου Γυναικών της DEV-İŞ, στο συνέδριο μίλησε η Σεβγκιούλ Ουλουντάγ κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη επανένωσης της Κύπρου. «Ο κοινός αγώνας που δίνουμε για την επανένωση του νησιού μας, την αμοιβαία κατανόηση, τη δημιουργία της κουλτούρας της ειρήνης και τη δυνατότητα εδραίωσης της ειρήνης, γίνεται με την ελπίδα να ζήσουν στο μέλλον τα παιδιά μας ειρηνικά στην κοινή μας πατρίδα», είπε.

Πρόσθεσε πως πάντα κάποιοι έβαζαν εμπόδια για την ειρήνη την οποία έβλεπαν ως αντίθετη προς τα συμφέροντά τους και πάντα προσπαθούσαν να μας κάνουν να ζήσουμε σε ένα περιβάλλον έντασης, σαν να είμαστε εχθροί.

Τόνισε πως για αυτό το λόγο «πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα που θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο τον αγώνα μας, θα οδηγήσουν στο να κατανοούμε καλύτερα ο ένας τον άλλον και τις συνθήκες μας και να δράσουμε από κοινού».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy