Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού και ΥΠΠΑΝ υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας

Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) και Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) υπέγραψαν την Τρίτη Μνημόνιο Συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής του μνημονίου, ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι «η ενθάρρυνση των παιδιών και των εφήβων για συμμετοχή σε ενεργό και εθελοντική κοινωνική προσφορά είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη θεμελιώδη επιδίωξη του Υπουργείου για ανάπτυξη εθελοντικής συνείδησης και γενικότερα τη δημιουργία μιας νέας γενιάς ενεργών πολιτών».

Πρόσθεσε ότι «μέσω της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και κινητοποίησης των μαθητών και μαθητριών σχετικά με τον εθελοντισμό μπορούμε να συμβάλουμε αποφασιστικά στη διαμόρφωση συνείδησης και στάσης ενεργού πολίτη, πολίτη που αναλαμβάνει δράση, συμμετέχει και παρεμβαίνει στα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία γύρω του».

Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας, «το μνημόνιο που σήμερα υπογράφουμε με το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού είναι απότοκο της προσπάθειάς μας όχι μόνο για συνέχιση αυτής της επιδίωξης, αλλά και για συστηματοποίηση και ουσιαστική αναβάθμισή της».

Ανέφερε ότι «η συνεργασία μας με το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού υπήρξε πολύχρονη, πολυσχιδής, πολυεπίπεδη και άκρως παραγωγική και στο πλαίσιο αυτό, ποικίλες δράσεις, εκστρατείες, διαγωνισμοί και άλλες πρωτοβουλίες έχουν αναπτυχθεί σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, οι οποίες έχουν κινητοποιήσει κυριολεκτικά χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες στον εθελοντισμό».

Για το Μνημόνιο Συνεργασίας ο Υπουργός είπε ότι περιλαμβάνει «την προώθηση και ανάπτυξη του εθελοντισμού, μέσω της οργάνωσης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, της προώθησης των αρχών του εθελοντισμού, της διάθεσης ενημερωτικού υλικού και της συμμετοχής σε εθελοντικές δραστηριότητες».

Περιλαμβάνει, επίσης, «την υποστήριξη δραστηριοτήτων/δράσεων προαγωγής του εθελοντισμού, όπως το Πρόγραμμα Νεολαία και Εθελοντισμός, διαγωνισμός έκθεσης ιδεών, παρουσιάσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα για τον εθελοντισμό, κοινωνικοί και εθελοντικοί όμιλοι σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, Εβδομάδα εθελοντισμού και ανάδειξη/επιβράβευση σχετικών καλών πρακτικών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα».

Με βάση το περιεχόμενο του μνημονίου ΥΠΑΝ και ΠΣΣΕ συνεργάζονται «σε γενικούς/ειδικούς τομείς ενδιαφερόντων, συμπεριλαμβανομένων της ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και εμπειρογνωμοσύνης, της διεξαγωγής ερευνών, της εκπόνησης μελετών, της ετοιμασίας εκδόσεων, της αξιοποίησης/προώθησης ερευνητικών αποτελεσμάτων, της χαρτογράφησης της εθελοντικής προσφοράς στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, της διαδικασίας αναγνώρισης/επικύρωσης της Μη Τυπικής και Άτυπης Μάθησης και της προώθησης της συμβολής του εθελοντισμού στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών».

Όπως είπε ο ΥΠΑΝ στον χαιρετισμό του «υπεύθυνη για την εφαρμογή του Μνημονίου θα είναι μια Συντονιστική Επιτροπή με εκπροσώπους των διευθύνσεων του Υπουργείου και της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Εθελοντισμού η οποία θα μεριμνά για την ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς ενδιαφέροντος, θα αξιολογεί την πρόοδο που επιτεύχθηκε, θα εξετάζει και θα θέτει σε εφαρμογή κάθε νέο έργο που εμπίπτει στα πλαίσια του Μνημονίου».

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι «ως Υπουργείο, θεωρούμε το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού ένα πολύτιμο συνεργάτη και εταίρο στην κοινή προσπάθεια για την αναβάθμιση και συστηματοποίηση του εθελοντισμού και της ενεργού πολιτότητας».

Καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με το Μνημόνιο που υπογράφουμε σήμερα  μια νέα εποχή αρχίζει για τον εθελοντισμό στα σχολεία μας και για την ανάπτυξη εθελοντικής συνείδησης στη νέα γενιά του τόπου».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.