Πάγωμα αυξήσεων και άρνηση για νομοθετική ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων από εργοδότες-«Το κράτος οφείλει να παρέμβει»

Κάθετα αντίθετες δηλώνουν οι συντεχνίες με την θέση του ΚΕΒΕ το οποίο αρνείται τη νομοθετική ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων και ζητά επίσης πάγωμα αυξήσεων.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο διευθυντής εργασιακών σχέσεων του ΚΕΒΕ Αιμίλιος Μιχαήλ είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση των συμβάσεων για όλες τις περιπτώσεις. Πρόσθεσε ότι στις συμβάσεις που συμφωνήθηκαν στην ξενοδοχειακή και οικοδομική βιομηχανία, κάποιοι όροι έχουν κατοχυρωθεί με νόμο.

Ωστόσο, πρόσθεσε, τυχόν υιοθέτηση αυτού του αιτήματος για όλες τις περιπτώσεις θα ακυρώσει την τριμερή συνεργασία που στηρίζεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Ο κύριος Μιχαήλ είπε επίσης ότι λόγω της συσσώρευσης ζημιών με αφορμή την πανδημία, οι συζητήσεις για τυχόν αυξήσεις μισθών και ωφελημάτων θα πρέπει να τεθούν εκτός της ατζέντας στο παρόν στάδιο.

Οι συντεχνίες θα πολεμήσουν για τα δικαιώματα των εργαζομένων σχολίασε στον ΑΣΤΡΑ ο Γ.Γ της ΠΕΟ. Ο Πάμπης Κυρίτσης τόνισε ότι σκόπιμα οι εργοδοτικές οργανώσεις δημιουργούν σύγχυση και πρόσθεσε ότι το κράτος οφείλει να παρέμβει αφού κανείς δεν απαντά στο ερώτημα ποιος θα προστατεύσει τους εργαζόμενους όταν δεν εφαρμόζεται η συλλογική σύμβαση.

Από την πλευρά του ο Γ.Γ της ΣΕΚ Αντρέας Μάτσας είπε ότι οι συντεχνίες ζητούν να διευρυνθεί κάτι που έχει ήδη εφαρμοστεί αφού κατοχυρώθηκαν με νόμο οι συμβάσεις στη ξενοδοχειακή και οικοδομική βιομηχανία. Ο κύριος Μάτσας πρόσθεσε ότι αυτή η πρακτική εφαρμόζεται στην Ε.Ε και τόνισε ότι στόχος των συντεχνιών είναι η διατήρηση της εργατικής ειρήνης.

Όσον αφορά στην οικονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας οι κύριοι Κυρίτσης και Μάτσας είπαν ότι δεν έχουν πληγεί το ίδιο όλοι οι κλάδοι και οι συντεχνίες δεν θα αποδεχθούν να επωμιστούν όλο το βάρος οι εργαζόμενοι.

Οι ηγέτες των συντεχνιών σημείωσαν ότι ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε επιχείρησης, θα είναι ανάλογες και οι διεκδικήσεις των συντεχνιών.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.