«Παγωμένη σύρραξη» αν δεν λυθεί το Κυπριακό, προειδοποιεί ο Μαυρογιάννης

Ούτε λύση δύο κρατών ούτε συνομοσπονδία

 

Ούτε λύση δύο κρατών ούτε συνομοσπονδία δεν πρόκειται να συζητήσει η Λευκωσία, διαμήνυσε ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς σε συνέντευξή του προχθές στην κρατική τηλεόραση. Ταυτόχρονα, δήλωσε πως με επιμονή και υπομονή η ε/κ πλευρά θα παραμείνει συνεπής στη θέση για λύση ΔΔΟ και τα περί Κύπρου ψηφίσματα, τα οποία είναι η ασπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και βοηθούν την ε/κ πλευρά να παραμένει αξιόπιστη απέναντι στη διεθνή κοινότητα. Ο κ. Μαυρογιάννης προειδοποίησε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος το Κυπριακό να θεωρηθεί «παγωμένη σύρραξη» σε περίπτωση μη λύσης. Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, θα έχει ως αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμείνει ανοικτή πληγή, το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας να ατονήσει και πιθανώς να τεθεί σε αμφισβήτηση η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί. Διευκρίνισε ότι στόχος της πενταμερούς διάσκεψης είναι να αναζητηθεί κοινό έδαφος για να επαναληφθεί μια διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά. Επανέλαβε ότι στο Κραν Μοντανά «παρά τρίχα» να φθάναμε σε λύση…

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση της ομάδας νομικών που έχει συγκροτηθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άτυπη διάσκεψη και από την οποία ζητήθηκε μελέτη για τα ομοσπονδιακά συστήματα.
Ερωτηθείς για την προετοιμασία της Λευκωσίας ενόψει της άτυπης διάσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «η προετοιμασία για την άτυπη πενταμερή έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Είναι γνωστό ότι έχει συγκροτηθεί και μια ομάδα ειδικών νομικών σε θέματα συνταγματικού δικαίου και άλλων παρεμφερών ειδικοτήτων, η οποία έχει συνέλθει ήδη σε αρκετές συνεδρίες», ανέφερε.

[yarpp]

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, πως θα θέσει στο τραπέζι της άτυπης διάσκεψης το μοντέλο λύσης δυο κυρίαρχων κρατών, ο κ. Κούσιος επανέλαβε πως «εμείς υποστηρίζουμε μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας» και υπενθύμισε πως «ο ΓΓ των Ην. Εθνών έχει και έλκει τους όρους εντολής του από τα ψηφίσματα του Σ. Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy