Πάει και η «ταυτότητα φύλου» στη βουλή 3 μέρες πριν τις εκλογές

Οι τελευταίες ενέργειες της κυβέρνησης μόνο σε προοδευτικές πρακτικές δεν βασίζονται.  Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, δεν θα έτρεχε να προλάβει στο παρά ένα για να μας πείσει ότι γίνονται αλλαγές.

Τρέχουν να προλάβουν στον ΔΗΣΥ

Τρεις μέρες πριν τις εκλογές η κυβέρνηση προωθεί το προσχέδιο νομοσχεδιου για την ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου και χαρακτηριστικών του.

Μετά από πολύμηνες συζητήσεις της ΛΟΑΤ με τη Κυβέρνηση και τα κόμματα για το θέμα, η κυβέρνηση θυμήθηκε στο παρά ένα, να “δεχτεί” το προσχέδιο από την οργάνωση, για να το προωθήσει στη βουλή για ψήφιση από το Υπουργικό Συμβούλιο, σε προστοπαρών αδιευκρίνιστη ημερομηνία.


Όπως αναφέρει η ΛΟΑΤ σε ανακοίνωση της, με τον επικείμενο νόμο θα δίνεται πλέον στα τρανς άτομα η δυνατότητα να αυτοπροσδιορίζουν το φύλο στο οποίο νιώθουν ότι ανήκουν, με γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες, χωρίς την ανάγκη οποιονδήποτε χειρουργικών επεμβάσεων, όπως άλλωστε απαιτούν και οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ, και επιτρέποντας τη διόρθωση επίσημων εγγράφων στο ορθό φύλο. Ο επικείμενος νόμος αναγνωρίζει επίσης το δικαίωμα σε όλους για το σεβασμό της ταυτότητας φύλου τους, της σωματικής τους ακεραιότητας και φυσικής αυτονομίας ανεξάρτητα από την έκφραση ή τα χαρακτηριστικά του φύλου τους.

Εσωκομματική ασυνεννοησία έτους 2015 

Πάντως αυτό που φαίνεται να εκτείθει τον ΔΗΣΥ, επιβεβαιώνοντας όλους όσους κάνουν λόγο για ενέργειες προεκλογικού χαρακτήρα της τελευταίας στιγμής, είναι και η μεταξύ τους ασυνεννοησία.

Υπενθυμιζεται ότι στις 26 Ιουνίου του 2015 σε κοινή συνεδρια των κοινοβουλευτικων επιτροπών Νομικών και Εσωτερικών, η συζήτηση για το νομοσχέδιο που προβλέπει θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης, εξελίχθηκε σε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών του ΔΗΣΥ.


Λόγω της έντονης διαφωνίας μεταξύ των βουλευτών του ίδιου του κόμματος, ο ΔΗΣΥ επιστράτευσε τον Νικο Τορναρίτη ώστε να ξεκαθαρίσει τη θέση του πολιτικού γραφείου ότι συμφωνεί με το σύμφωνο συμβίωσης καθώς από τις 6/6/2015 το κόμμα πήρε αυτή τη θέση δημόσια. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τους ανάφερε επίσης, ότι όχι μόνον η θέση του κόμματος θα έπρεπε να είναι ατή, αλλά και ότι θα έπρεπε να ψηφιστεί πριν από τις θερινές διακοπές!

Η συνεδρία τελικά είχε διακοπεί για να ακολουθήσει κλειστή διαβούλευση μεταξύ των μελών των επιτροπών Εσωτερικών και Νομικών, στην οποία αποφασίστηκε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί με το νομοσχέδιο ως έχει.

Υπενθυμίζεται ότι συγκεκριμένα, ενάντια στο νομοσχέδιο τάχθηκαν από τον ΔΗΣΥ οι βουλευτές Ανδρέας Κυπριανού, Ευθύμιος Δίπλαρος, Αντρέας Θεμιστοκλέους, Αντρέας Κυπριανού, Ευγένιος Χαμπουλλάς, Αριστοτέλης Μισός και Κόκος (Γεώργιος) Τάσου.

Προώθηση νομοσχεδίων στο παρά ένα


Είναι πάντως σημαντικός ο αριθμός βουλευτών που τάχθηκαν κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου, γεγονός που εκτίθει σημαντικά τον ΔΗΣΥ ως προς τις γενικότερες απόψεις του κόμματος για θέματα όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας.

Το σίγουρο είναι, ότι οι τελευταίες ενέργειες της κυβέρνησης μόνο σε προοδευτικές πρακτικές δεν βασίζονται.  Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, δεν θα έτρεχε να προλάβει στο παρά ένα για να μας πείσει ότι γίνονται αλλαγές.

 

Διαβάστε επίσης: Προγραμματικές θέσεις Σταύρου Μαλά για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.